UKRAJINCI UTEKAJÚ Z AVDIJIVKY!
17 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Dnes v noci začal útek OS UA z Avdijivky. Zelenskyj dal súhlas a skôr než ruské tanky stihli upchať z mesta poslednú poľnú cestu, začali po nej utekať cez obec Severnoje smerom na Kramatorsk. Ruská artiléria smerovanie únikových ciest predpokladala a unikajúce jednotky výrazne zdevastovala. Čo nespravilo ruské to dokončilo vlastné ukrajinské delostrelectvo a mínové polia.

Ukrajinské sily sa sťahujú z mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, kde sa situácia v posledných dňoch značne zhoršila, uviedol v sobotu skoro ráno hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR prevzala správu z agentúr AFP, DPA a britskej stanice BBC. „Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách,“ Syrskyj uviedol na sociálnych sieťach X (predtým Twitter) a Facebook.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína minuloročnú krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov. „Naši vojaci plnili svoju vojenskú povinnosť dôstojne, urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky,“ dodal Syrskyj.

Útek Ukrajincov z Avdejevky predznamenala včerajšia strata opevnených lokalít Čeburašky a Zenitu. Teraz v meste prebiehajú pouličné boje. Rusi postupujú z východu a z juhu. Obsadili už aj silne opevnenú Doneckú filtračnú stanicu. 

Pohrebný pochod pre Ozbrojené sily Ukrajiny
Posádky zvukových vysielacích staníc skupiny ruských vojsk Vostok zmenia vysielanie na pohrebný pochod, aby demoralizovali nepriateľa. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Prostredníctvom opakovača sú uvedené aj mená zabitých ukrajinských... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Ukrajinskí analytici upozorňujú na to, že Rusi majú v oblasti okolo Orechova oveľa väčšie sily než sú potrebné na obsadenie Avdijivky. Špekulujú o tom, že ich Rusi chcú použiť na ďalší postup smerom na Rabotino. Najčastejšie sa spomína veľké oblastné mesto Záporožie. Ruské jednotky postupujú aj na bokoch okolo Arťomovska /Časov Jar, Ivanovskij, Černobilet, Novomichajlovka/.

Front sa blíži tiež ku Kramatorsku, kde bola včera zostrelený ukrajinský Mig- 29. Na chersonskom smere sa Ukrajincom včera podarilo evakuovať z ľavého brehu Dnepra posledné zvyšky výsadkárov z predmostia Krinky. Evakuácia stála životy 20 vojakov, OS UA stratili dve obrnené vozidlá, americký delostrelecký systém M777 a húfnicu D-30. Okrem toho sa do rúk Rusov dostalo 8 striel do raketometu HIMARS, 95 dronov ukrajinskej výroby a dokonca jedna riadená letecká bomba americkej výroby.

Velenie OS UA upokojuje verejnosť, že Ukrajinci pripravujú po odchode z Avdijivky nové – „lepšie chránené pozície“. Zelenskij sľubuje ľuďom, že sa pri ústupe z Avdijivky armádne velenie pokúša zachrániť maximum životov vojakov. Zelenskyj sám však pre istotu v týchto neveselých chvíľach svojho režimu radšej odcestoval do Francúzska a Nemecka…

Macronove jadrové ambície. Zľakol sa atentátu?
Medvedev komentoval Macronovu zrušenú návštevu Ukrajiny. Medvedev: Macron sa obával údajného pokusu o atentát v Kyjeve a svoju návštevu zrušil! Chceli ho zlikvidovať? Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa tak obával skutočnej alebo možnej... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik