Progresívna prezidentka! NA ŇU SA NECHYTÁ UŽ ANI HLAVA XXII
17 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Až 24 percent, teda takmer celá štvrtina zákonov prijatých počas minulého volebného obdobia v parlamente za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽaNO), šlo mimo štandardného legislatívneho procesu. Napriek tomu, že šlo o závažné zákony, ani jeden z nich prezidentka Čaputová nenapadla na Ústavnom súde. Bolo jej to zjavne jedno. Možno preto, lebo išlo o vládu, ktorá jej bola politicky veľmi blízka, konštatuje poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) na Facebooku.

Prezidentka vzápätí, ako podpísala novelu Trestného zákona ju napadla na Ústavnom súde. Marián Kéry upozorňuje na jej farizejstvo s tým, že Zuzana Čaputová sa už vôbec netají, na koho strane stojí. Pripomína tiež, že v podobnej veci už Ústavný súd rozhodoval. Zuzana Čaputová rozhodne nie je nestranná a v podpore Ivana Korčoka všetko stavia na jednu kartu, čo sa nemusí vyplatiť.

Podpísala, aby mohla napadnúť

16. februára prezidentka podpísala novelu Trestného zákona len preto, aby ju mohla napadnúť na Ústavnom súde.

Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň," ozrejmila hlava štátu. Jednou z prezidentkiných výčitiek zákonodarcom je prijatie zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa nej na toto riešenie neboli dôvody.

Prezidentka podá novelu Trestného zákona na ÚS. Prvé reakcie
Prezidentka SR Zuzana Čaputová podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým ÚS nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Prezidentka sa už ničím netají

Kéry upozorňuje na prezidentkin farizejský dvojaký meter. Je to podľa neho vrchol demagógie a politizácie, ktorými opozícia a jej spriaznené médiá sprevádzali celý proces schvaľovania novely.

„Totiž, pani prezidentka už ani nezakrýva, podľa koho nôt tu dlhé roky hrala. Ona je schopná, aby nový Trestný zákon nezačal platiť, podpísať jeho novelu, s ktorou nesúhlasí, aby ho mohla čo najskôr napadnúť na Ústavný súd SR, čo národ nemôže chápať inak ako tak, že hlava štátu s touto novelou síce súhlasí, no aj tak ju namieta,“konštatuje Kéry.

Rozumie tomu niekto?

„Že nie celkom rozumiete? Joseph Heller a jeho Hlava XXII. sa tiež nechytajú… Zaujímavé je aj to, že pani prezidentka akoby si bola istá, aký bude verdikt Ústavného súdu v danej veci (rozumej – v prospech jej podania a takisto v duchu názoru PS). A priatelia, viete čo je v tomto kontexte ešte zaujímavejšie? Že Ústavný súd už v roku 2022 v jednom svojom rozhodnutí konštatoval, že „Ústavný súd už v minulosti rozhodol, že do jeho právomoci patrí rozhodovanie o súlade zákona s ústavou za predpokladu, že namietaný zákon má všetky atribúty zákona; predovšetkým musí ísť o platný zákon. Každý zákon nadobúda platnosť vyhlásením, t. j. uverejnením v Zbierke zákonov,” uvádza Kéry.

A teraz v ľudskej reči

Inak povedané, Ústavný súd ani v tomto konkrétnom prípade nemá dôvod odkloniť sa od ustálenej judikatúry a mal by podanie o neústavnosti zákona, ktorý ešte nebol vyhlásený v zbierke, teda nenadobudol účinnosť, odmietnuť, alebo počkať, kým nadobudne účinnosť. Ak sa zachová inak, bude to jasne politické rozhodnutie, za ktoré ponesie zodpovednosť aj prezidentka Čaputová,”dodáva poslanec.

OPOZÍCIA SA MÔŽE AJ ROZKRÁJAŤ! ÚS tu totiž nie je na to, aby plnil politikom priania
Časť politického spektra, ktorá bojuje proti novele Trestného zákona, vkladá nádeje do Ústavného súdu (ÚS) SR, od ktorého očakáva zablokovanie jeho účinnosti. Ale úlohou ÚS SR nie je riadiť trestnú politiku štátu, ani plniť priania politikov, jeho... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Chýba tu skutočne vecná diskusia

„Žiaľ, toto už od začiatku nie je o vecnej diskusii k dôležitému zákonu, ktorý v mnohých oblastiach nerobí vo svojich ustanoveniach nič iné, iba sa približuje európskym normám. Ide o novelu, ktorá ak je pripravovaná v prospech niekoho, tak sú to len a len bežní ľudia na Slovensku, ľudia, na ktorých bol spáchaný trestný čin, či tí, ktorým bolo ublížené,” myslí si Kéry, podľa ktorého ako opozícia, tak aj s ňou spriaznené médiá strašia, že s touto novelizáciou príde koniec právneho štátu na Slovensku a prezidentka im ide po ruke.

Prečo si to myslí

„Záležalo jej na právnom štáte, keď jeho základy lámali, aj za pomoci kajúcnikov a vyfabrikovaných obvinení zo strany niektorých policajtov, vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera? Ozývala sa, keď tzv. čurillovci hrozili, že vyšetrovateľke Santusovej zapália auto kanistrom, že ju nakopú, a bolo tam napríklad aj sexuálne obťažovanie. Či vyšetrovateľka Santusová nie je žena, pani prezidentka?,” uvažuje Kéry, podľa ktorého by prezidentka nerobila nič iné, keby v jej úmysle nebolo ppokračovanie v straníckej politike PS a podpore prezidentského kandidáta Korčoka.

Marián Kéry, zdroj: FB/MK | Marián Kéry

Toto sa vyplatiť nemusí

„Pri téme Trestný zákon prezidentka Zuzana Čaputová uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí. Pritom tu v najväčšej miere ide len o záchranu Daniela Lipšica, ostatné je len zámienkou pre prezidentku a opozíciu. Prezidentka hrá vabank, len aby sa do prezidentského paláca dostal Ivan Korčok. Zabúda však, spolu s opozíciou a liberálnymi médiami, na jednu vec. Hra vabank je hra len a len na jednu kartu. A to sa teda nemusí vyplatiť,” uzatvoril Kéry svoj status.

Premiér nazval prezidentku atrapou a hračkou
Premiér Fico reaguje na dnešné vyhlásenie prezidentky Čaputovej. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, ju nazval atrapou a hračkou. Tak, ako chce prezidentka SR Zuzana Čaputová urobiť všetko pre to, aby novela Trestného zákona nenadobudla... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik