Peter Pellegrini: Prezidentka nemá len sedieť v paláci, má sa spolupodieľať na chode krajiny
18 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Skrátenie parlamentnej diskusie o novele Trestného zákona bolo podľa prezidentského kandidáta a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) nie len zákonné, ale aj demokratické. Diskusie sa zvrhávali a ani opoziční poslanci sa netajili tým, že robia obštrukcie a podpredseda PS Michal Truban sa dokonca priznal, že už to nenaťahujú ani tak kvôli zákonu, ale kvôli blížiacim sa prezidentským voľbám. V relácii Ide o pravdu  vyjadril presvedčenie, že zákonnosť tohto kroku ustojí aj pred Ústavným súdom, na ktorý sa opozícia obrátila.

Peter Pellegrini nesúhlasí s tým, že prezidentka rieši formu rokovania, nie obsah zákonov. Prezidentka svojim konaním podľa Pellegriniho hrá vabank. Predseda parlamentu hovorí, že prezident je tu pre ľudí a v ich záujme by mal upozorňovať na prípadné nedostatky v zákonoch. Chýba mu komunikácia medzi ústavnými činiteľmi. Tiež si myslí, že Európska komisia nám fondy nepozastaví a hovoril aj o nominácii Pavla Gašpara na post riaditeľa SIS, či o tom, prečo nebola ministerka kultúry na schôdzi, kde sa malo rozhodovať o jej odvolávaní.

Nikam sa netreba ponáhľať

V tejto súvislosti hovorí Pellegrini aj o tom, že prezident nemá právo zasahovať do diania v NR SR.

„Pani prezidentka, tak, ako Ústavný súd by sa mala viac venovať obsahu zákona, čo má riešiť a nie komentovať,“konštatuje Pellegrini s tým, že toto nebolo po prvýkrát, čo prezidentka kritizovala konanie poslancov a nie obsah zákona.

Prezidentka mala tiež poznámku v zmysle, že zákon jej bol doručený až týždeň po schválení. Ani to nevidí predseda NR SR ako problém. Zákon má vstúpiť do platnosti až 15. marca, preto je dosť času na všetky potrebné procedúry.

„Nikto nemusí byť pod tlakom, že by muselo byť všetko zadministrované behom 24 hodín,“ dodal Pellegrini.

Šutaj Eštok VYCVIČIL Holečkovú z KDH: Vy sa bojíte obštrukcií koalície? A čo robí opozícia už tri mesiace? (VIDEO)
Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková apeluje na predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD), aby nezdržiaval doručenie novely Trestného zákona rezortu spravodlivosti pre publikovanie v zbierke zákonov. Bojí sa totiž... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Prezidentkin vabank

„Ak ho pani prezidentka podpíše, tak to si neviem predstaviť, lebo svojim podpisom potvrdzuje, že s ním súhlasí tak, ako je schválený. Tu neobstojí argument "ale ja som ho podpísala, len aby som ho mohla dať na Ústavný súd“, pretože potom buď pani prezidentka je už dopredu dohodnutá s Ústavným súdom, a to by nemala byť, pretože Ústavný súd by mal byť úplne nezávislý aj od prezidentky… alebo potom ide hrať vabank a teraz je na 50:50, či jej to na Ústavnom súde vyjde. Nemyslím si, že toto je zodpovedný postoj prezidenta alebo prezidentky,"uviedol Pellegrini ešte vo štvrtok (15. februára) pred prezidentkiným rozhodnutím. To oznámila na druhý deň - zákon podpísala a napadne ho na súde. Podľa Pellegriniho by bolo vhodnejšie, keby zákon vrátila parlamentu. Prezidentkino konanie mu zaváňa dohodou s Ústavným súdom, čo však tvrdiť nemôže.

Prečo by mala zasahovať

Peter Pellegrini hovorí, že prezidentka nie je len na ceremoniálne aktivity, ale keďže zákony podpisuje, mala by upozorňovať aj na ich nedostatky. „Má reálne zasahovať do chodu štátu,“ myslí si predseda NR SR s tým, že by tak mohla robiť aj v záujme konštruktívneho prístupu. Nie je tu pre opozíciu, ale pre ľudí. Ak jej skutočne tak záleží na ženách, má právo na to, aby zákony vylepšovala. Pellegrini na mieste prezidentky by v podobnej situácii zvolal stretnutie ústavných činiteľov, čo by robil na pravidelnej báze. Koordinovane by tam riešili problémy ako na domácej politickej scéne, tak aj zahraničnopolitické smerovanie.

Zuzana Čaputová, zdroj: FB/ECh

„No tu cítim, akoby pani prezidentka inklinovala viac k niektorým stranám v opozícii a snažila sa trochu podporiť ich typ politiky. V opačnom prípade by nás už dávno zvolala,“ dodáva Pellegrini.

Zastavia nám eurofondy?

Peter Pellegrini neočakáva, že by nám mali byť pozastavené eurofondy. Vláda na pripomienky Európskej komisie reagovala a preto si myslí, že po zapracovaní pozmeňovacích návrhov do konečného znenia zákona EK pochopí, ochrana európskych peňazí nie je ohrozená.

„Mňa až mrazí v chrbte, keď vidím niektorých opozičných politikov, ktorí to na tlačovke rozprávajú až im žiaria oči, ako keby až si želali – keby sa to stalo, to by bolo super, lebo by sa tu tejto vláde uškodilo, a zasa by sme boli ako opozícia na koni – to je ako až taká chuť bez ohľadu na to, čo to spôsobí, škodiť vlastnej krajine… to je taká komplikovaná procedúra, ak by sa niekto do nej pustil – a som presvedčený, že ani nezačne – toto rozhodnutie by mohlo prísť o rok či dva,“uviedol Pellegrini. Myslí si navyše, že júnové eurovoľby celkom zmenia zloženie ako Európskeho parlamentu, tak aj Európskej komisie.

Novinky u Šimečkovcov: POZOR, LEN PRE SILNÉ ŽALÚDKY! (VIDEO)
Mne nevadí, že ľudí urážam, niekedy je to moje poslanie, hovorí tata Šimečka. Reaguje tak na trestné oznámenie (TO), ktoré na neho za jeho výroky podali na Generálnej prokuratúre vedúci Úradu vlády Juraj Gedra, poslanec Richard Glück, premiérov... Čítať ďalej
17 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Gašparovci verzus Šimečkovci

Peter Pellegrini si je vedomý toho, že prezidentka má problém s menovaním Pavla Gašpara do funkcie riaditeľa SIS. V takýchto prípadoch by sa však prezidentka mala odosobniť a „neriešiť meno“. Pripomenul aktuálnu kauzu otca Michala Šimečku. Ten rozpráva o Slovákoch, ako o zbabelom národe, čo ale určite neznamená, že by mal byť odvolávaný jeho syn z pozície podpredsedu parlamentu.

Hlas a eurovoľby

Strana Hlas, ktorej Peter Pellegrini predsedá, sa aktuálne sústredí hlavne na prezidentské voľby, v ktorých sám kandiduje.

Európsky parlament / neweurope.eu

„Musíme sa dohodnúť na tom, kto by viedol tú kandidátku. Už máme urobený nejaký zoznam ľudí, ktorí majú aj nejaký záujem ísť do EP pracovať,“ hovorí Pellegrini s tým, že to musia byť ľudia, ktorí aj chcú hájiť záujmy SR a nebudú sa zasadzovať len za záujmy EÚ. Kandidátky musia predstaviť do 8. marca, takže aj tu sa strane kráti čas, čo si aj Pellegrini uvedomuje.

Odvolávanie bez odvolávanej

Petrovi Pellegrinimu mnohí vyčítali, že schôdzu zvolal na čas, kedy bola ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) na pracovnej ceste. Tu sa predseda parlamentu bráni faktom, že aj zvolanie schôdze sa riadi rokovacím poriadkom. Ten hovorí, že schôdza musí byť zvolaná do siedmich dní od podania návrhu. Udalosti šli v rýchlom slede a preto sa schôdzu nedalo zvolať skôr, ako v tomto termíne.

ŠIKANA A MAFIÁNSKE PRAKTIKY NAMIERENÉ PROTI MINISTERKE KULTÚRY
Nenávistné a nehorázne praktiky voči ministerke kultúry už prekračujú všetky medze. V záverečný deň konferencie, pri odchode ministerky kultúry z miesta konania konferencie UNESCO, neznáma osoba slovne atakovala ministerku kultúry. Slováci s... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Robert Fico gratuluje Zuzane Čaputovej a neverí vlastným očiam!
Premiér Slovenskej republiky Robert Fico (SMER - SSD) gratuluje prezidentke Zuzane Čaputovej za dnešné jej vystúpenie v relácii televízie Markíza Na telo. Fico neverí vlastným očiam a vyslovuje presvedčenie, že éra Kisku a Čaputovej je dostatočným... Čítať ďalej
18 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik