Minister Takáč: Pondelkový pomýlený protest nepodporím (VIDEO)
17 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SSD) sa vyjadril ku dvom protestom, ktoré sa chystajú na budúci týždeň. Ten, ktorý sa chystá v pondelok, však nepodporí. Nesúhlasí totiž s jeho dôvodom. Problémy, proti ktorým chcú v pondelok farmári protestovať, vznikli ešte za pôsobenia Jána Mičovského (OĽaNO), navyše má indície, že protest je politicky motivovaný. Celý problém vysvetlil vo videu na sociálnej sieti.

Takáč na úvod videa na Facebooku skonštatoval, že je nespochybniteľné, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SSD) má poľnohospodárstvo ako jednu z priorít, čo preukázali aj tým, že hoci prevzali verejné financie v historicky najhoršom stave, agrorezort zo štátneho rozpočtu získal 76 miliónov eur na rôzne formy pomoci v tomto roku. Mnohí z tých, čo zabezpečujú základné potraviny, už majú schválené odpustenie sociálnych odvodov na 5 mesiacov. Na ministerstve sa popri tom robí množstvo ďalších legislatívnych krokov v prospech našich potravinárov a poľnohospodárov.

Minister hovorí, že podporí protest 22. februára, ktorý zastrešuje Agrárna komora Slovenska, či Slovenská poľnohospodársko-potravinárska komora.

„Je to protest zameraný hlavne voči Európskej komisii. Voči tým nezmyslom, ktoré EK prijala vo svojich rozhodovacích orgánoch. Byrokracia, ktorá z poľnohospodárov robí to, že nie sú na poli, alebo v tej maštali, ale sedí za stolom a robí zo seba úradníka,“objasňuje Takáč. Tiež sa mu nepáči návrh EK neobrobiť 30 percent z pôdy, čo by podporilo dovoz komodít z iných častí sveta. Protest, ktorý bude 22. 2. aj v iných krajinách pôjde podporiť aj on osobne.

Ďalší protest sa uskutoční už v pondelok, 19. februára. Takáč ho nazval „pomýleným“. Ten je organizovaný združením ASYF mladých farmárov a združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov. Nesúhlasí s rozdelením protestov, ktoré iniciujú samotní pôdohospodári, čo on robiť nechce.

„Toto robil minister Mičovský, ktorý nastúpil v roku 2020 a hneď na začiatku funkčného obdobia začal rozdeľovať poľnohospodárov. Začal hovoriť o tom, že ten veľký je zlý, ten malý je dobrý, tento je zlý, tento je dobrý,“pripomína Takáč, ktorý toto robiť nemieni. Má však indície, že pondelkový protest je zrejme aj politicky riadený. Cieľom by malo byť kvalitné poľnohospodárstvo a následne slovenské produkty v slovenských reťazcoch, čo podľa ministra takýmto rozdeľovaním nedocielime.

OBROVSKÝ PROTEST NA SLOVENSKU PROTI BRUSELU! DOPRAVA BUDE KOLABOVAŤ, pokiaľ nemusíte, nikam nechoďte!
Paríž, Berlín, Brusel, ale aj mnoho ďalších miest v západnej Európe v uplynulých týždňoch zažívali zaťažkávaciu skúšku v podobe stovák traktorov a poľnohospodárskych mechanizmov na cestách, či v uliciach. Už na budúci štvrtok (22. februára) zažije... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik