Denisa Saková: Denne nachádzame kostlivcov v skrini (VIDEO)
18 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Ministerka hospodárstva navrhuje zákon o zvýšenej investičnej pomoci v zrýchlenom legislatívnom konaní. Vysvetlila, že návrh zákona poskytuje priestor pre uchádzanie sa o mimoriadnu investičnú pomoc v prípade väčšieho množstva počiatočných investícií. To vytvára predpoklad pre podporu a vznik väčšieho množstva pracovných príležitostí. Opozícia jej návrh kritizuje.

Dôvodu ich kritiky nie je v konkrétnych výhradách voči zákonu. Problémom je, že ho koalícia v parlamente predkladá v zrýchlenom legislatívnom konaní. 

„Naliehavosť prijatia návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní vyplýva zo skutočnosti, že Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky aktuálne vedie rokovania s niekoľkými investormi strategického významu, ktorí zvažujú umiestnenie svojej investície na území Slovenskej republiky, pričom svoje rozhodnutie podmieňujú vysokou mierou právnej istoty vo vzťahu k mimoriadnej investičnej pomoci. Slovenská republika v porovnaní s viacerými inými krajinami takúto úpravu ešte nemá zavedenú, čo znižuje jej konkurencieschopnosť v rokovaniach,“ vysvetlila spôsob predkladania zákona Saková.

„Ja len aby som vám vysvetlila čo sa udialo," povedala ministerka pred poslancami. Upozornila na to, že ministerstvo hospodárstva dostalo za bývalých vlád oznámenie komisie, aby mohlo určiť dočasný krízový a prechodný rámec pre opatrenia. „Je to list, v ktorom sa jasne definujú podmienky, že môžeme zvýšiť investičnú pomoc a doslova a do písmena vám poviem, že sa na to bývalé vlády vykašľali," upozornila Saková.

„Aby sme mali čo najviac času, ak máme investorov, ktorých chceme v rámci tej oblasti klimaticky neutrálneho hospodárstva podporovať tak, aby sme stihli do roku 2026 podporovať zvýšenou intenzitou. Nikto nehovorí o tom, že toto je nejaká stratégia rozvoja hospodárstva, my len reagujeme a vyťahujeme zo skrine kostlivcov, ktoré dávame do platnosti, aby to Slovenská republika vedela čo najskôr využiť,“ upozornila Saková s tým, že investičnú pomoc je časovo limitovaná a práve preto považuje skrátené legislatívne konanie za nevyhnutné.

Ministerka hospodárstva: Chceme zostať lídrom vo výrobe automobilov
Koncom minulého týždňa sa ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) vrátila z Japonska, kde rokovala o budúcnosti Košických železiarní. Ministerka je už „doma“ a tak môže pracovať na tom, aby si Slovensko udržalo vedenie v automobilovom... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik