USA: Obrovské výdavky na zbrojenie
17 | 02 | 2024 I Milan Laca

Lobisti vojensko-priemyselného komplexu sú skutočnými pánmi Ameriky.

Viac ako polovica rozpočtových výdavkov je vyčlenená na vojenské účely.

Rozpočet

Americký Kongres odsúhlasil vládny rozpočet na rok 2024 vo výške 1,59 bilióna dolárov. Viac ako polovica z tejto sumy, 886 miliárd , pôjde na výdavky na obranu. Snemovňa reprezentantov Kongresu USA v polovici decembra 2023 schválila návrh obranného rozpočtu na fiškálny rok 2024 vo výške 886 miliárd dolárov. Predtým dokument schválil Senát. O týždeň neskôr americký prezident Joe Biden podpísal rekordný obranný rozpočet na rok 2024 bez jediného komentára.

NATO ide lámať rekordy. Sľubuje Kyjevu MILIÓN dronov!
Stoltenberg oznámil plány dodať Ukrajine milión dronov. Krajiny NATO a ich spojenci presunú na Ukrajinu milión bezpilotných lietadiel, vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Spoločne dáme! "Skupina spojencov v NATO spoločne... Čítať ďalej
16 | 02 | 2024 | Milan Laca

Načo pôjdu peniaze?

Väčšina z týchto astronomických prostriedkov sa použije na nákup zbraní pre Pentagon, čo predstavuje výrazné (okamžite 5,2 percenta) zvýšenie platov pre americký vojenský personál a iniciatívy na potlačenie geopolitických oponentov USA. Vo fiškálnom roku 2024 minie ministerstvo obrany USA viac ako tretinu obranného rozpočtu na zbraňové systémy - 315 miliárd USD, pričom 175 miliárd vynaloží na nákup hotových modelov a ďalších 145 miliárd na vývoj, testovanie a prevádzku nových systémov. Rozpočtové výdavky na zbraňové systémy a strelivo predstavujú príjmy pre obranné spoločnosti.

Kto je za tým?

Stabilný medziročný rast obranného rozpočtu USA zabezpečuje v prvom rade vojensko-priemyselná lobby, ktorá na pretláčanie obranného rozpočtu na rok 2024 v Kongrese minula takmer 70 miliónov dolárov. Jedna z najväčších lobistických kampaní bola zameraná na nákup stíhačiek F-35, jednoznačne najdrahšieho amerického vojenského projektu. Analytici predpovedajú, že program bude stáť federálnu vládu 1,7 bilióna dolárov počas 60 rokov. Lietadlá F-35 vyrába Lockheed Martin, jeden z najväčších dodávateľov obrany z hľadiska príjmov aj výdavkov na lobovanie. Lobovanie za Pentagon za nákup svojho bojového lietadla stálo Lockheed Martin v prvých dvoch štvrťrokoch 2023 približne 7 miliónov dolárov. 

Komu, koľko a za čo?

Vrcholoví manažéri najväčších dodávateľov obrany Pentagonu delegujú lobistické právomoci na lobistov, ktorí poznajú všetky zákutia v kuloároch zákonodarnej moci. Napríklad len lobistická firma theGROUP DC bola najväčším príjemcom peňazí od Lockheed Martin na lobovanie za program F-35 na rok 2023. Spoločnosť General Dynamics dala 205 000 dolárov členom výborov pre ozbrojené sily Snemovne reprezentantov a Senátu. Člen výboru Snemovne reprezentantov Adam Smith dostal z tejto sumy 20 000 dolárov. Dodávateľ L3Harris Technologies venoval viac ako 73 000 dolárov na kampaň za znovuzvolenie predsedu výboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojené služby Mikea Rogersa. Rogers dostal najviac darov od obranných lobistov zo všetkých členov jeho výboru, a to viac ako 285 200 dolárov. Vďaka jeho úsiliu získala spoločnosť L3Harris Technologies kontrakt v hodnote 36,6 milióna dolárov na údržbu Trident ICBM.

Kritika

William D. Hartung, vedúci pracovník Quincyho inštitútu pre zodpovednú vládu, komentuje rekordný obranný rozpočet USA na rok 2024 : „Tieto obrovské sumy sú využívané na podporu pomýlenej národnej obrannej stratégie, ktorá sa snaží dosiahnuť všetko, od víťazstva vo vojne s Ruskom, po Čínu, pri zásahu v Iráne alebo v Severnej Kórei a pokračovaním globálnej vojny proti terorizmu, ktorá zahŕňa vojenské akcie v najmenej 85 krajinách. Držať sa súčasnej stratégie je nielen ekonomicky nehospodárne, ale aj nebezpečné nielen pre Ameriku, ale aj pre celý svet. To vedie k zbytočným konfliktom, ktoré príliš často prispievajú k nestabilite v regiónoch, kde sa tieto konflikty odohrávajú, ako sa to stalo vo vojnách v Iraku a Afganistane“, konštatuje autor článku. 

Autor: Vladimi Prochvatilov

Ako bude pokračovať vojna? Rusko proti Západu!
Situácia na fronte je pre Ukrajinu zložitá. Major ozbrojených síl Ukrajiny Alexej Getman na kanáli YouTube „Novin Factory“ uviedol, že pre armádu na fronte nastala mimoriadne nebezpečná situácia. Realita "Zložme si ružové okuliare a prestaňme... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME