Matúš Šutaj Eštok: OPOZÍCIA SPUSTILA ÚPLNÚ HYSTÉRIU! (VIDEO)
17 | 02 | 2024 I Dušan Janek

„Opozícia spustila úplnú hystériu pri skrátení premlčacích lehôt, len aby vystrašila čo najviac ľudí. Ibaže takto sa obetiam trestných činov nepomáha,“ vyjadril sa k účelovo poňatému divadlu opozície minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Vyzýva, aby sa urobilo všetko pre to, aby čo najviac trestných činov bolo vyšetrených a aby ich obete boli odškodnené.

„Ak má pomôcť väčšiemu pocitu bezpečia úprava už schváleného trestného zákona, máju v rukách pani prezidentka. Nech ju parlamentu vráti s konkrétnymi výhradami a sme pripravení o nich hovoriť,“ tvrdí minister vnútra, hoci, ako vieme, prezidentka nepracuje veľmi efektívne a s konkrétnymi výsledkami prichádza s oneskorením.

Počas trojmesačného obdobia, kedy sa v parlamente hovorilo o probléme, ani raz ani jediný z opozičných poslancov problém týkajúci sa trestného zákona nespomenul, koalícia stála za tým, aby ľudia na Slovensku mali pocit bezpečia. A to nielen z hľadiska toho, čo je uvedené v trestných kódexoch, ale aj z toho hľadiska, že je tu štát, ktorému záleží na vytvoreniu bezpečného prostredia. Kľúčovým problémom týkajúcim sa premlčacej lehoty však nie je jeho doba, ale fakt, že obete nenahlasujú spáchanie trestného činu. Potom sa netreba čudovať, že zákon už nemá ako konať, pretože stopy po páchateľovi, takrečeno, vychladli.

Orgány konajúce v trestnoprávnom činení majú záujem na vyriešení prípadov.

Štát zabezpečí, aby obete mali istotu na záujme riešenia trestných činov. Aby mali dôveru v orgány, konajúce v trestnoprávnom činení. Rôzne debaty zbytočne iba vytvárajú obavy z toho, že koalícia nemá záujem na riešení prípadov. Takýto postoj ničomu a nikomu neposlúži.

„Preto sme pani prezidentku vyzvali, ak je to z jej pohľadu taký problém, aby tento zákon vrátila s pripomienkou, aby sme upravili premlčacie lehoty pri určitých trestných činoch tak, aby sa zvýšili,“ ubezpečil vstriecnosť zákonodarných inštitúcií na riešení problému s trestným zákonom minister vnútra.

Napriek tomu je koalícia presvedčená, že pri vytváraní trestného zákona k žiadnej chybe nedošlo. No je dobré, ak zákonodarcovia reagujú a takouto komunikáciou sa mohol zákon vyvíjať a prípadne upravovať.

Matúš Šutaj Eštok zdôraznil, že na trestný čin treba čo najskôr reagovať. Ak postihnutá osoba nebude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, nemôže čakať, že bude prípad objasnený.

„Posledná veta k tomu... veď práve preto by mala vzniknúť debata, nie o stigmatizácii trestného činu,“ vyjadril sa minister vnútra veľmi vecne. „Ak chceme riešiť obete znásilnenia, musíme o tom hovoriť. Aby mali dôveru v štát. Obete by mali spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, čo však často práve kvôli stigmatizácii nerobia. Znásilnenie je spoločensky veľmi kontroverzná téma, ale je ju treba riešiť čo najintenzívnejšie a najrýchlejšie.

„Ministerstvo vnútra vytvorilo kontaktné centrá kde sú psychológovia, policajti, vyšetrovatelia, ktorí im pomôžu. Toto je riešenie, ak chceme túto činnosť riešiť, takto. Nie falošnými slzami,“ zdôraznil skutočné fakty Matúš Šutaj Eštok.

Minister vnútra označil postoj progresívnej opozície ako absolútne neprofesionálny, politicky nezrelý a z hľadiska reakcie a potenciálnej konštruktívnej konfrontácie o nich hovorí ako o zbabelcoch, neschopných zúčastniť sa na odbornej diskusii.

LUCIA KURILOVSKÁ ubezpečuje, že Ministerstvo vnútra dôsledne pracuje na objasnení trestných činov znásilnenia (VIDEO)
V posledných je dňoch skloňovanou témou novela zákona prijatá v súvislosti s premlčacími dobami za trestný čin znásilnenia. Lucia Kurilovská, erudovaná právnička pracujúca pre Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, sa už dlhú dobu intenzívne... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik