Milan Uhrík konanie eurokomisárov označil presnými slovami (VIDEO)
17 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Milan Uhrík sa v europarlamente veľmi ostro vyhranil k vyjadreniu eurokomisárky Věry Jourovej, ktorá pohrozila Slovensku zastavením eurofondov kvôli návrhu vlády Roberta Fica vyjadril o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Pred pár dňami eurokomisár Reinders poslal na Slovensko list, v ktorom varuje slovenskú vládu, že ak trestný zákon prejde, Slovensko môže čeliť žalobám, sankciám alebo k pozastaveniu eurofondov. Asi viete, že tento Trestný zákon bol schválený, preto sa vás pýtam, aké ďalšie kroky Európskej komisie v tejto súvislosti očakávate? Predpokladáte, že budú pozastavené eurofondy alebo príde k nejakým zásahom proti Slovenskej republike v budúcnosti?“

Věra Jourová, eurokomisárka pre transparentnosť a hodnoty označila krok vlády ako poľavenie boja proti korupcii, podvodom a finančnej kriminalite a zdôraznila, že neprestane s otázkami či sú európske peniaze „dostatočne chránené“ v krajine, akou je Slovensko. Označuje svoju prácu ako „veľmi precíznu analýzu. V momente, keď si eurokomisári zamanú, že tieto peniaze nie sú dostatočne chránené podľa ich predstáv, potom sa môže stáť, že vzniknú ekonomické intervencie a obmedzenia pre konkrétny štát, nehľadiac na to, že ho tým obmedzujú a obmedzujú aj práva na boj proti skutočnej korupcii a skutočnému boju za právny štát, o ktorom sa počas pozoruhodného fungovania ÚŠP vôbec nedalo hovoriť.

V prípade, že štát nekoná na obraz EÚ, jeho štruktúry stúpia na krk jeho suverenite

Ambície ľudí ako je práve Věra Jourová môžu zájsť do bodu, keď sa prejavenie právnej suverenity nestretne s predstavami eurokomisárov a zakročia proti štátu obmedzením prílivu eurofondov, nehľadiac na to, že všetky štáty prispievajú na fungovanie byrokratickej Európskej únie. I Maďarsko.

Věra Jourová svojim vyhlásením dala jasne najavo, že nemá absolútne obraz o tom, čo sa deje v krajinách, ktorým chce takýmto spôsobom demonštratívne uškodiť. Analýzy, ktoré označila ako „precízne“ sa nestretávajú absolútne s realitou a sú vytvorené úplne povrchne. Ide tu iba o to, aby sa vytváral dojem, že euroúradníci niečo robia, aby si zaslúžili svoju výplatu. O korupcii, ktorou je v EÚ symbolom predsedkyňa Eurokomisie Ursula von der Leyenová nepovedala ani slovo.

Milan Uhrík označil takéto činy nie ako „asertívne“, ako ich označila Sophie In´t Veld – „progresívna europoslankyňa“, vyhrážajúca sa ešte agresívnejšími opatreniami. Označil ich ako nátlakové a agresívne. V mene všetkých občanov Slovenskej republiky sa dôrazne ohradil, aby sa Európska komisia vyhrážala Slovenskej republike a aby zasahovala do vnútorných záležitostí Slovenska. Jej činnosť definoval ako finančné poškodzovanie slovenských občanov tým, že bude pozastavovať eurofondy, ktoré Slovensku patria právom.

MAĎARSKO RUKOJEMNÍKOM EÚ! Buď odsúhlasia pomoc Ukrajine, alebo im nebude pomoci (VIDEO)
Prestížny newyorský denník New York Times zverejnil utajovaný dokument, podľa ktorého sa v úradoch Európskej rady pripravoval útok na Maďarsko v prípade, ak by Viktor Orbán nepodporil pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur. V kanceláriách... Čítať ďalej
06 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik