Zuzanu Čaputovú prekvapila nominácia P. Gašpara, s rozhodnutím sa nebude ponáhľať
15 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup týkajúci sa novely Trestného zákona v piatok (16. 2.). Vyplýva to z jej štvrtkového vyjadrenia. Prezidentka nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní šéfa SIS

"Novela mi bola doručená až v stredu (14. 2.), to znamená po šiestich dňoch od schválenia v parlamente, v popoludňajších alebo v podvečerných hodinách. Svoje stanovisko, teda rozhodnutie k tejto veci zaujmem, oznámim zajtra vo svojom vyhlásení," poznamenala.

Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezidentka nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní šéfa SIS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Odkaz premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnosti zbaviť ju tohto bremena si vysvetľuje ako možné odobratie jej menovacej kompetencie. Myslí si, že takáto zmena zákona by bola v rozpore s Ústavou SR. Vyplýva to z jej štvrtkového vyjadrenia.

Nominácia Pavla Gašpara na funkciu šéfa SIS prezidentku prekvapila

Zdôraznila, že o nej vopred nevedela a musí sa s ňou oboznámiť. "Nečakala som, že to bude práve toto meno. Momentálne sa zaoberám úplne inými úlohami. To, či sú splnené napríklad zákonné alebo ďalšie náležitosti, je vecou podrobnejšej analýzy," skonštatovala.

Doplnila, že pri každom menovacom akte posudzuje okrem zákonných podmienok aj predpoklady vyplývajúce z rozhodnutí Ústavného súdu SR. Na otázku, či jej rozhodnutie môže trvať dni alebo mesiace, odpovedala, že "všetko je možné".

Čaputová podotkla, že aj vláda si dopriala pri nominácii na riaditeľa SIS čas. "Asi to bolo veľké bremeno aj pre samotnú vládu, keďže si dala takmer štyri mesiace na to, kým mi navrhnú nejakého kandidáta," skonštatovala. Myslí si, že to súvisí s tým, že SIS je v dobrých, profesionálnych rukách, čo podľa prezidentky skonštatoval aj premiér.

Prípadné odobratie kompetencie menovať riaditeľa SIS by podľa prezidentky vysoko pravdepodobne bolo v kolízii s ústavou. Poukázala na to, že hlava štátu má výlučné menovacie právomoci, pokiaľ ide o vyšších štátnych úradníkov.

Vláda v stredu (14. 2.) odsúhlasila nomináciu Gašpara na riaditeľa tajnej služby. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident.

ŠIKANA A MAFIÁNSKE PRAKTIKY NAMIERENÉ PROTI MINISTERKE KULTÚRY
Nenávistné a nehorázne praktiky voči ministerke kultúry už prekračujú všetky medze. V záverečný deň konferencie, pri odchode ministerky kultúry z miesta konania konferencie UNESCO, neznáma osoba slovne atakovala ministerku kultúry. Slováci s... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

PODPREDSEDA PARLAMENTU VYZÝVA DENNÍK SME, ABY PREPUSTILI NOVINÁRKU HANZELOVÚ - TU JE DÔKAZ, ŽE KLAMALA!
Keď Zuzana Kovačič Hanzelová zo SME písala svoj jedovatý komentár "Pomsta a moc sú spolu vždy veľmi zlý nápad," ani netušila, že sa jej vráti, ako bumerang. Kolegov z poslaneckých lavíc si najskôr zastal Ľuboš Blaha, ktorý sa zameral na bulvárnu... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok