Škandál: nemecká banka sa mohla podieľať na financovaní iránskej teroristickej organizácie
15 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Zdá sa, že pod lampou je vždy najväčšia tma. Irán financoval svoje teroristické organizácie prostredníctvom malej banky v Hamburgu, píše maďarský portál Mandiner.

Zatiaľ čo libanonský Hizballáh a jemenskí Húsíovia narušili dopravu v Červenom mori raketovými útokmi, Irán dokázal financovať zahraničné teroristické organizácie prostredníctvom hamburskej banky Varengold, napísal denník Politico .

V súvislosti s prípadom prebehlo nedávno podrobné vyšetrovanie v banke Varengold v Hamburgu po tom, čo nemecké tajné služby informovali nemecký bankový dohľad o finančných aktivitách Iránu, na ktorý sa vzťahujú medzinárodné sankcie. 

Podľa agentúr Irán rád využíva európske banky na nelegálne finančné operácie, pretože kontroly v Európe sú menej prísne ako v Spojených štátoch.

Varengold popiera

Nemecký bankový dohľad už naznačil, že varengoldovu banku vyšetruje, zatiaľ však neodhalil, že je to preto, že Irán túto banku využíva na financovanie teroristických organizácií a na pranie špinavých peňazí. Varengold tieto správy popiera, hoci podľa spravodajských zdrojov iránska organizácia Al Quds, zahraničná organizácia Revolučných gárd, skutočne mohla využiť hamburskú banku na kontrolu Hizballáhu a teroristických organizácií Houthi. 

Metóda je známa už dlho. Irán organizácie priamo nefinancuje, skôr im dáva ropu, ktorú predávajú a peniaze míňa na viacerých miestach, aby bez stopy zmizli zo západných spravodajských organizácií. Obchod je výhodný pre obe strany, keďže ropa sa k zákazníkovi dostane oveľa lacnejšie ako na voľnom trhu.

Našimi obchodnými partnermi sú globálni veľkoobchodníci s potravinami a farmaceutickými výrobkami. Poskytujeme pôžičky v prípadoch, keď ide o urgentnú humanitárnu zásielku, ale samozrejme berieme do úvahy sankcie uplatňované Európskou úniou alebo Spojenými štátmi, povedal pre Politico hovorca banky.

"Varengold sa stal pre Irán finančným centrom," povedal korešpondentovi bruselských novín vysoký spravodajský dôstojník, ktorý si neželal byť menovaný, a dodal, že je prekvapený, že vlákna ešte nikto neprepojil.

PODPREDSEDA PARLAMENTU VYZÝVA DENNÍK SME, ABY PREPUSTILI NOVINÁRKU HANZELOVÚ - TU JE DÔKAZ, ŽE KLAMALA!
Keď Zuzana Kovačič Hanzelová zo SME písala svoj jedovatý komentár "Pomsta a moc sú spolu vždy veľmi zlý nápad," ani netušila, že sa jej vráti, ako bumerang. Kolegov z poslaneckých lavíc si najskôr zastal Ľuboš Blaha, ktorý sa zameral na bulvárnu... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Matovičovi sa rúca OĽaNO ... Sú v hre mafiánske praktiky?
Šesť členov Matovičovho hnutia v utorok oznámilo, že opúšťajú bývalé OĽaNO a vo svojom vyhlásení uviedli, čo ich viedlo k tomuto kroku. Na situáciu okrem Ľuboša Blahu (Smer-SSD) reagoval na sociálnej sieti aj mninster financií Ladislav Kamenický... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik