Maďari sa zas vzpriečili
15 | 02 | 2024 I Milan Laca

Maďarsko zabránilo schváleniu nových sankcií EÚ proti Rusku.

FT: Veľvyslanci EÚ chceli schváliť nové sankcie proti Rusku, ale Maďarsko to prekazilo.

Chceli, ale...
Veľvyslanci EÚ pripravili na schválenie nový balík sankcií proti Rusku, ale vzhľadom na postoj Maďarska tak nemohli urobiť, píšu The Financial Times.
Zas boli sami...
„Maďarsko bolo jediné, kto na stretnutí veľvyslancov EÚ hlasoval proti, inak by bol schválený balík sankcií, zameraný na takmer 200 jednotlivcov a spoločností z Ruska, Číny a ďalších krajín, píše sa v článku. 
KTO BUDE NOVÝM GENERÁLNYM TAJOMNÍKOM NATO? Skloňuje sa TOTO meno!
Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte by sa mohol stať novým generálnym tajomníkom NATO po tom, čo sa čoskoro uvoľní najvyšší post severoatlantickej vojensko-politickej aliancie, uviedla na online tlačovej konferencii veľvyslankyňa USA pri NATO... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová
Prečo?
Budapešť nesúhlasila kvôli čínskym spoločnostiam, povedal nemenovaný predstaviteľ. Podľa iného, maďarský veľvyslanec „požiadal o trochu viac času na analýzu obsahu návrhov“. Diskusie o sankciách budú pokračovať a pravdepodobne sa nimi budú zaoberať aj ministri EÚ na stretnutiach budúci týždeň, uviedli úradníci.
Snažia sa o sankcie
Noviny Politico poznamenali, že táto situácia spochybňuje túžbu EÚ zaviesť nový balík sankcií proti Rusku do 24. februára. Viacerí diplomati však, pod podmienkou anonymity očakávajú, že meškanie by nemalo znamenať premeškanie symbolického termínu.
V januári vysoký európsky zdroj uviedol, že v súčasnosti prebiehajú diskusie o 13. balíku protiruských sankcií. Nové sankcie, podľa neho, plánujú prijať do 24. februára. Tento cieľ si údajne stanovil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.
Maďari sú proti
Od začiatku konfliktu na Ukrajine je Maďarsko proti sankciám na ruské energetické zdroje a proti poskytovaniu vojenskej pomoci Kyjevu. V marci 2022 vydal parlament dekrét, ktorý zakazuje dodávky zbraní z územia Maďarska. Budapešť sa snaží zabezpečiť Zakarpatsko, kde žijú etnickí Maďari a zásielky zbraní prepravované cez toto územie by sa stali legitímnym vojenským cieľom. Maďarské vedenie opakovane vyhlásilo, že je  za čo najskorší začiatok mierových rokovaní.
Nová šanca pre ruskú ofenzívu!
Výmena hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl otvorila nové vyhliadky pre ruskú ofenzívu. Ruský politológ a analytik Rostislav Iščenko v článku pre vojenské záležitosti dospel k záveru, že prudké zintenzívnenie akcií ruských ozbrojených... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik