Zdochnuté myši, plesne, skrátka hnus! Čo ešte našli kontrolóri v obchodoch?
16 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má „pod palcom“ aj kontrolu prevádzok (obchodov s potravinami, reštaurácií) V januári regionálni inšpektori vykonali 2 174 úradných kontrol, pri ktorých sa zamerali na potraviny rastlinného a živočíšneho pôvodu. Zistenia ŠVPS SR publikovala na svojom webovom sídle.

Pri svojej kontrole inšpektori navštívili 793 právnych subjektov v 1 229 prevádzkach. Pri svojich 144 kontrolách  zistili 574 nedostatkov.

ZDROJ: svps.sk/

„Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín bolo identifikovaných v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby, v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok a v označovaní,“informuje ŠVPS SR.

Medzi nedostatkami, ktoré zistili, boli exkrementy hlodavcov, pleseň v chladiacich zariadeniach, či rozbalené mäsové výrobky. Objavili však aj nevyhovujúcu hygienu skladov, či priamo prevádzok.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 41 blokových pokút v celkovej výške 2 300 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 38 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 114 970 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 45 000 eur,“ doplnila Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky.

Obrovská dráma v Bratislave! Muž umieral, mal pri sebe dieťa, ale každý ho obchádzal
V jednom z obchodných centier v bratislavskej mestskej časti Petržalka sa pred zrakmi ľudí zrútil na zem starší pán, ktorý mal pri sebe aj svojho malého vnuka. Pánovi zlyhalo srdce, umieral, dieťa bolo pri ňom a nikto sa pri ňom nepristavil. Na... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik