Ministri súhlasia s návrhom na šéfa SIS, Gašpar je pre nich schopný človek
14 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Členovia vlády schvaľujú nomináciu štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti (MS) Pavla Gašpara na post riaditeľa SIS. Považujú ho za schopného človeka, upozorňujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD nominovať šéfa tajných.

Podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) je tiež presvedčený, že prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá žiadny opodstatnený dôvod odmietnuť Gašparovo menovanie. Poukazuje pritom na jeho skúsenosti, právnické vzdelanie i čistý register trestov. "Je to dobrá nominácia," uviedol Taraba.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hodnotí Gašpara ako odborníka a pracovitého človeka. "Je to správny človek na správnom mieste," ohodnotil jeho nomináciu. Argumentuje nielen Gašparovým právnickým vzdelaním a manažérskymi zručnosťami, ale aj tým, že nemá žiadne väzby na vnútornú štruktúru SIS. Za problém nepovažuje ani to, že členom parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS je Gašparov otec, poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Nevidí v tom konflikt záujmov. "Nebude (Tibor Gašpar) kontrolovať svojho syna, ale celú inštitúciu, navyše, nekontroluje sám, ale kontroluje celý výbor," zdôvodnil Susko.

I ministri vnútra a dopravy Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) vidia za Gašparom svedomitého a kvalifikovaného človeka. Odkazujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD navrhnúť kandidáta. Šutaj Eštok zdôraznil, že všetci koaliční partneri s touto nomináciou súhlasili.

(AKTUALIZOVANÉ) Vláda súhlasí s menovaním Pavla Gašpara za riaditeľa SIS
Aktualizované Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar by sa mal stať novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS). Vláda na stredajšom rokovaní vyslovila súhlas s jeho menovaním. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik