Ministerka hospodárstva: Chceme zostať lídrom vo výrobe automobilov
16 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Koncom minulého týždňa sa ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) vrátila z Japonska, kde rokovala o budúcnosti Košických železiarní. Ministerka je už „doma“ a tak môže pracovať na tom, aby si Slovensko udržalo vedenie v automobilovom priemysle. Na Facebooku tiež informovala o ďalšom stretnutí, ktoré má Slovensku zabezpečiť viac finančných prostriedkov pre Slovensko.

V Japonsku Saková s nadchádzajúcimi majiteľmi železiarní v Košiciach prediskutovala budúcnosť tohto veľkého zamestnávateľa na východe. Po návrate domov na sociálnej sieti informuje, že absolvovala rokovania s automobilkami a tiež s riaditeľom Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Rokovanie v Japonsku

Košické oceliarne dlhé roky patrili pod korporáciu U. S. Steel. Táto spoločnosť však v minulom roku rozhodla, že aj túto fabriku už v tomto roku odpredá japonskému oceliarskemu koncernu Nippon Steel. Japonci už oznámili, že transakciu v hodnote viac, ako 13,6 miliardy eur, majú finančne zabezpečenú.

„Diskusia sa venovala budúcnosti oceliarne, ktorá je významným zamestnávateľom na východe Slovenska, rovnako i súčasnému pohľadu Nippon Steel na ich plány v regióne," uviedli obe strany v spoločnom vyhlásení s tým, že o všetkom budú rezorty informovať včas.

Zásadné stretnutie v Japonsku, ktoré sa zameriavalo na Košické železiarne
Budúcnosť košických oceliarní, plány ich nového majiteľa v regióne i otázka dekarbonizácie produkcie ocele boli témami diskusie predstaviteľov vlády SR, Nippon Steel Corporation a U. S. Steel Košice. Kabinet zastupovali vicepremiéri, ministerka... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vo výrobe automobilov chceme držať trend

„Po návrate z Japonska pracujeme na tom, aby naše automobilky čo najlepšie zvládli prechod na výrobu elektromobilov a Slovensko bolo naďalej lídrom vo výrobe automobilov. Je to veľmi dôležité pre naše hospodárstvo a zamestnanosť, keďže automobilky dávajú kvalifikovanú prácu pre desaťtisíce slovenských občanov. Preto sme dnes mali na ministerstve hospodárstva dôležité pracovné konferenčné hovory so všetkými najdôležitejšími automobilkami pôsobiacimi na Slovensku,“ uviedla ministerka na sociálnej sieti.

Bez peňazí to nepôjde...

„Ešte dôležitejšie stretnutie som absolvovala s Markom Davisom, riaditeľom Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktorá okrem iných aktivít financuje aj vyraďovanie našich odstavených jadrových reaktorov. Rozprávali sme sa o tom, ako by sme mohli ešte zintenzívniť našu spoluprácu a priniesť viac finančných prostriedkov na Slovensko,“uzavrela Saková.

Matovičovi sa rúca OĽaNO ... Sú v hre mafiánske praktiky?
Šesť členov Matovičovho hnutia v utorok oznámilo, že opúšťajú bývalé OĽaNO a vo svojom vyhlásení uviedli, čo ich viedlo k tomuto kroku. Na situáciu okrem Ľuboša Blahu (Smer-SSD) reagoval na sociálnej sieti aj mninster financií Ladislav Kamenický... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik