Estónska premiérka Kaja Kallasová je na zozname hľadaných osôb (VIDEO)
15 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Na ruskom zozname hľadaných osôb sa ocitli desiatky činiteľov pobaltských krajín vrátane estónskej premiérky Kaji Kallasovej a litovského ministra kultúry Simonasa Kairysa, informuje server Mediazona.

Rusko vydalo zatykač na estónsku premiérku Kaju Kallasovú, ako uviedli podľa tlačových agentúr bez bližších podrobností ruské úrady. Portál Nastojaščeje vremja dáva vec do súvislosti s odstraňovaním pamätníkov z éry Sovietskeho zväzu. Podľa serveru Mediazona sa na zozname hľadaných osôb ocitli z rovnakého dôvodu tiež desiatky ďalších činiteľov pobaltských krajín, vrátane litovského ministra kultúry Simonasa Kairysa.

„Kaja Kallasová, hľadaná podľa článku trestného zákonníka,“ je uvedená v agentúre TASS v ruskej databáze hľadaných osôb. Databáza neuvádza, na základe ktorého článku bol zatykač vydaný. Pravdepodobným dôvodom pre trestné stíhanie Kallasovej v Rusku môže byť iniciatíva zameraná na odstraňovanie sovietskych pamätníkov v Estónsku, uviedol server Nastojaščšje vremja.

Bolo tiež uvedené, že v novembri 2022 odporučila pracovná skupina spolupracujúca s estónskou vládou odstránenie alebo nahradenie 244 z 322 sovietskych pamätníkov. Vyšetrovatelia mali predovšetkým posúdiť činnosť osôb zapojených do tejto iniciatívy z hľadiska ruského práva.

Na zozname sa ocitli aj ďalší politici

Okrem Kallasovej sa v databáze hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra ocitlo viac než sto ďalších politikov a činiteľov z východnej Európy vrátane 59 zo 68 poslancov lotyšského parlamentu, ktorí schválili odstúpenie od dohody s Ruskom o ochrane pamätníkov, ako informuje server Mediazona. Po začatí vojny na Ukrajine začali Estónsko, Lotyšsko a Litva odstraňovať sovietske pamätníky, ktoré označili za symbol „sovietskej okupácie“.  V auguste 2022 tak estónske úrady rozobrali v pohraničnom meste Narva sovietsky pamätník – tank T 34, inštalovaný na miesto k 25. výročiu víťazstva v druhej svetovej vojne. Proti odstráneniu tanku sa postavili niektorí obyvatelia i starosta s obyvateľmi mesta, ktoré obýva najmä rusko-jazyčná menšina.

Iniciatíva Mier Ukrajine chce fašistickým spôsobom likvidovať pamätník osloboditeľom
Pamätáte sa, čo robili fašisti so zmýšľaním nefašistov? Pálili im ideologicky nevyhovujúce knihy, napríklad, ale pálili aj im nevyhovujúcich ľudí. Píše o tom SME v článku z 21. marca 2019. To isté SME v článku z 8. mája 2023 píše úplne opačne. A to... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok

Na Dunaji vypadol z lode pasažier
Z lode na Dunaji pri Devíne vypadol pasažier. Informuje o tom portál noviny.sk. Loď je momentálne zaparkovaná pri Moste SNP. Päťčlenná posádka Nemcov sa plavila tankerom. Okolo obeda si všimli, že sú iba štyria, na čo zalarmovali políciu.... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Ivan Mihale