ANKETA: Čo hovoria prezidentskí kandidáti o účasti hokejistov hrajúcich v KHL na MS v hokeji?
14 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Peter Pellegrini sa nedávno v súvislosti so slovenským hokejovým brankárom Júliusom Hudáčkom vyjadril k nelogickému a necitlivému prístupu niektorých médií, politikov i verejnosti. Tí ho odsudzujú za to, že hral v ruskej hokejovej lige. Odmietavo sa vyjadrili k jeho účinkovaniu na Majstrovstvách sveta v hokeji. Rovnako sa postavili aj niektorí „proeurópski“ politici, nedbajúci o dobré meno slovenského športu a Slovenska ako takého v zahraničí, ako informuje RTVS.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini apeloval na Slovenský zväz ľadového hokeja, aby dobre zvážil odmietnutie účinkovania Júliusa Hudáčka na reprezentovaní našej krajiny na blížiacich sa Majstrovstvách sveta v hokeji. To, ako sa k nemu postavili českí fanúšikovia hokeja i niektorí „angažovaní“ športovci v ňom vyvolalo pobúrenie. Je presvedčený, že politická situácia a politika sa nemá miešať do športu. Politikárčenie podľa neho jednoducho do športu nepatrí.

Liberál Korčok a šport k sebe nepatria

Podľa najväčšieho súpera v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Ivana Korčoka je však takýto prístup adekvátny. Je presvedčený, že šport je nástrojom politickej propagandy. „Je absurdné, ak niekto hovorí, že politika nepatrí do športu a zároveň sám vyvíja politický tlak na športový zväz, nech ten rozhodne a potom nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie,“ povedal indoktrinovaný „eurovlastenec“ Korčok.

Liberál Korčok, ktorému sú záujmy a dobrý obraz Slovenska, ktoré môžu obhájiť aj špičkoví športovci medzi ktorých Hudáček patrí cudzie verí v „morálny kompas“ SZĽH. Ten má byť namierený proti Rusku, ktoré označuje ako agresora. „V tomto prípade voči lige, ktorá je otvoreným propagandistickým nástrojom diktátorského režimu, ktorý vedie agresívnu vojnu proti nášmu susedovi,“ konkretizuje. To, že viac ako päťdesiat ruských hokejistov hrá za NHL Korčok nespomenul. Asi natoľko dobre sa do športu nevyzná.

Politikárčenie zasahuje aj do súkromného života našich športovcov, čo je odsúdeniahodné.

Predseda NR SR Peter Pellegrini si praje, aby slovenskí hráči hrajúci v ruskej hokejovej lige mohli reprezentovať Slovensko počas najväčšieho hokejového sviatku. Obhajuje názor, že politikárčenie v športe často zasahuje aj do súkromného života športovcov a môže definitívne znechutiť spoluúčasť športovcov na reprezentácii svojej krajiny. Čo nás môže vyjsť ešte veľmi draho.

Patrik Dubovský zastáva rovnaký názor ako Ivan Korčok. Tento historik, archivár a „znalec športu“ odmieta, aby sa slovenskí športovci hrajúci v Rusku zúčastnili MS v hokeji. „Je to hanba, že hrajú a sú platení krajinou, ktorá vedie vražednú agresiu proti Ukrajine,“ paprčí sa Dubovský.

Milan Náhlik zasa verí, že by SZĽH nemal robiť prieky a mal by umožniť našim špičkovým športovcom pomáhať počas športových podujatí. „Práve naopak, SZĽH by mal urobiť všetko preto, aby takíto hokejisti, ktorí hrávajú jednu z najprestížnejších hokejových líg, mohli bez zbytočných problémov reprezentovať Slovensko,“ vyjadril sa Náhlik.

OSTRÝ Peter Pellegrini adresuje výzvu Slovenskému zväzu ľadového hokeja (VIDEO)
Peter Pellegrini sa vo svojom príhovore opäť dotkol nezmyselnej kauzy so slovenským hokejovým brankárom Júliusa Hudáčka. Ten bol v Čechách pranierovaný za to, že hral v KHL – Ruskej hokejovej lige. Českí hokejoví funkcionári ho doslova vyštvali do... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Štefan Harabin sa postavil k záležitosti tak ironicky ako i právne empiricky

Štefan Harabin považuje za „zábavné“, že v časoch konfliktov, do ktorých sa zapájali USA, sa SZĽH ani IIHF nezaoberali sankcionovaním hráčov hosťujúcich v NHL. Ak by zväz hráčov sankcionoval išlo by podľa neho o porušenie ústavy, respektíve Charty OSN. „Bezpečnostná rada OSN podľa článku 39 Charty OSN neuvalila sankcie na hokejistov hrajúcich v Rusku. Ak by ich SZĽH sankcionoval, porušil by Článok 1 odsek 2 Ústavy SR, že SR dodržiava medzinárodné právo a zmluvy, ktorými je viazaná – vrátane Charty OSN,“ exaktne uviedol situáciu na pravú mieru Štefan Harabin.

Samotný Slovenský zväz ľadového hokeja sa k tejto záležitosti ešte definitívne nevyjadril. „Táto téma momentálne nie je predmetom riešenia. Nomináciou na majstrovstvá sveta sa budeme zaoberať v apríli,“ vyjadril sa PR manažér SZĽH Peter Jánošík.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok

O prezidentský palác zabojuje oficiálne desať kandidátov
O prezidentský palác zabojuje vo voľbách celkovo desať kandidátov. Ich kandidatúru oficiálne prijal predseda parlamentu. Kandidátmi sú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr