UKRAJINE dochádza munícia. Nemecko ju už nemá z čoho podporovať a Trump vojnu podporovať nebude (VIDEO)
15 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Kým ukrajinský prezident Vladimír Zelenskyj hovoril o novom veliteľovi ukrajinskej armády, nemecký kancelár Olaf Scholz poklepal na základný kameň novej zbrojnej továrne a prišiel so zásadnou výzvou. Výzvou pre celú Európsku úniu. Vrátane Nemecka. A Trump straší Ukrajincov, píšu Parlamentné listy.

Ukrajinský prezident Vladimír Zelenskyj oznámil verejnosti, že prvýkrát jednal o situácii na fronte s novým velením armády, vrátane najvyššieho vojenského veliteľa Oleksandra Syrského. S ohľadom na pokračujúce ruské vzdušné údery proti rôznym objektom Zelenskyj prehovoril predovšetkým o mobilných jednotkách protivzdušnej obrany, ktorých počet podľa Zelenského Ukrajinci navyšujú.

„Ako vždy sa jeden z dnešných referátov na zasadaní štábu zameral na zabezpečenie všetkých našich jednotiek: muníciu, bezpilotné lietadlá, prostriedky elektronického boja. Každý, kto na Ukrajine dokáže vyrábať účinné systémy elektronického boja, si zaslúži plnú štátnu podporu na všetkých úrovniach. Na centrálnej úrovni – od vlády – a v každom regióne,“ zdôraznil Zelenskyj.

Medzitým nemecký kancelár Scholz pri položení základného kameňa novej zbrojnej továrne vyzval ostatné členské štáty k posilneniu vlastných vojenských kapacít v EÚ. Aby Európa zvládla odradiť Rusko od prípadných útokov. "Agresívny konflikt na Ukrajine a otvorene deklarované ambície prezidenta Putina sú pre „európsky mierový poriadok,“ poznamenal Scholz podľa serveru Európska pravda.

Európski partneri by podľa Scholza mali spojiť svoje zákazky a zaistiť obranný priemysel a zaistiť aj obranné zákazky na celé desaťročia. „Musíme prejsť na veľkovýrobu obranného vybavenia,“ zdôraznil nemecký kancelár. „Pokiaľ chcete mier, musíte úspešne odrádzať potenciálnych agresorov,“ zhrnul šéf nemeckej vlády.

Po dokončení výstavby a uvedení do prevádzky bude nový závod firmy Rheinmetall v Unterluss vyrábať 200 000 kusov delostreleckej munície ročne. A to aj pre Ukrajinu. Podľa vedenia spoločnosti do tohto zariadenia pôjde 300 miliónov eur.

Jeden odkaz poslal aj do Washingtonu, keď kandidátovi na prezidenta Trumpovi cez agentúru Reuters odkázal, že nie je dobrý nápad relativizovať obranné záväzky členských štátov NATO.

Scholz v pondelok prehlásil, že akákoľvek relativizácia klauzuly NATO o vzájomnej obrane je nebezpečná a poslúžila iba Rusku potom, čo bývalý americký prezident Donald Trump spochybnil kľúčové ustanovenia aliancie.

„Akákoľvek relativizácia záruky pomoci NATO je nezodpovedná a nebezpečná,“ povedal Scholz novinárom počas spoločnej tlačovej konferencie s poľským premiérom Donaldom Tuskom. „Je to výhradne v záujme Ruska. Nikto by sa nemal zahrávať alebo obchodovať s európskou bezpečnosťou.“

„Dobrá spolupráca medzi Poľskom, Francúzskom a Nemeckom je dobrá pre Európu,“ dodal nemecký kancelár. „Takže tento formát využijeme, ako to len pôjde.“

„Naša sila spočíva v tom, že sa vo Francúzsku, Poľsku a Nemecku pozeráme na našu Európu z rôznych perspektív,“ povedala nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková pred príjazdom do Paríža na schôdzku ministrov zahraničia Weimarského trojuholníka.

Slová kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, že kto si neprlní svoje finančné záväzky v NATO, nemôže počítať s tým, že ho Spojené štáty ochránia v prípade ruského útoku, nebudia znepokojenie zďaleka iba v Nemecku. Trump vnáša strach i do ukrajinských zákopov. Vojaci brániaci svoju vlasť sa obávajú, že pokým sa Trump stane prezidentom USA a začne plniť to, čo hovorí, obrovské množstvo Ukrajincov za to zaplatí svojim životom.

Server Bild píše, že ukrajinské zákopy zaplňuje beznádej. Ukrajinci vidia, ako za dva roky vojny Rusovia zmodernizovali svoju armádu a ako navýšili počty niektorých jednotiek, predovšetkým dronov.

„Teraz majú viac dronov než my, kupujú všetko,“ prezradil jeden z ukrajinských vojakov,“ a my si musíme vystačiť s tým, čo máme.“

Ukrajinci teraz vraj vedia, že nesmú opustiť ani len jediný meter zákopov, alebo nechať Rusov prísť k ďalšiemu mestu. Keby to urobili, Rusi každé ďalšie mesto úplne zničia. Až raz priamo ohrozia rodiny bojujúcich vojakov.

„Pre ukrajinských vojakov v zákopoch znamená Trump viac strát, viac zranení, viac mŕtvych a ešte väčšie zničenie domov ich rodín,“ poznamenal pre Bild expert na zahraničnú politiku CDU Roderich Kiesewetter.

NEZÁUJEM O UKRAJINU NARASTÁ! Rusko už Nemci nevnímajú ako najväčšiu hrozbu
Záujem o vojnu na Ukrajine opadá rekordným tempom! Rusko nejaví žiadne známky toho, že by plánovalo ukončiť útok na Ukrajinu dva roky po spustení rozsiahlej invázie – ale Nemci teraz považujú otázky ako migráciu a hrozbu radikálneho islamu za... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Kiesewetter predpokladá, že Trump svoje varovania naplní a pomoc zastaví.

„Dá sa dokonca očakávať, že bude požadovať navrátenie zostávajúceho vojenského materiálu, ako je HIMARS. Existuje teda riziko, že Ukrajina vykrváca, pokiaľ Európa nedosiahne podporu. A Rusko tým zvíťazí. Trump by spôsobil masový útek z Ukrajiny, pretože žiadny Ukrajinec nechce žiť pod ruským bremenom. Trump akceptuje rozšírenie ruskej útočnej vojny na štáty NATO,“ povedal Kesewette.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik