Rakúsko funguje takmer úplne na ruský plyn. Alternatívy sú finančne neprijateľné
14 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Rakúska závislosť od ruského zemného plynu za dva roky stúpla z 80 na 98 percent, ako vyhlásila rakúska ministerka energetiky. Príčinou je zmluva s ruskou spoločnosťou Gazprom, kde je uvedený povinný odber, pokles spotreby plynu o štvrtinu a odmietnutie zo strany regiónov na kúpe finančne náročnejších energetických náhrad.

Po začatí špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, kedy bolo do Rakúska dovážaných 80 % zemného plynu prostredníctvom štátnej firmy Gazprom postupne stúpol dovoz až na súčasných 98 %. Leonore Gewesseler, rakúska ministerka hospodárstva chce, aby sa daný stav zvrátil a aby bolo Rakúsko menej závislé od dovozu ruského plynu.

Pôvodne sa do Rakúska dovážalo 17 % ruského plynu

Tento stav trval do októbra 2022. Vtedy Rusko znížilo dovoz plynu do Európy. Situácia sa však zmenila a podiel ruského plynu v Rakúsku sa dostal v auguste 2023 na úroveň 43 %. Dôvodom je aj rýchla spotreba plynu v Rakúsku. Ďalej sú to zmluvy o nákupe medzi rakúskou firmou OMV a ruským energetickým gigantom Gazprom. Zmluva medzi týmito dvoma spoločnosťami zabezpečuje pokrytie spotreby plynu do takmer celého Rakúska. Dodávka plynu medzi Ruskom a Rakúskom je lacnejšia ako dodávky medzi Nemeckom a Ruskom. Nemecko je odkázané na globálne trhy, pretože musí zabezpečiť dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG).

„Keďže Gazprom dodáva, OMV to musí prevziať,“ povedal expert z národnej energetickej agentúry Christoph Dolna-Gruber. Energetické spoločnosti v Rakúsku sú vlastnené obcami a tie túto transakciu zaplatia ochotne. Sú tu síce náhradné riešenia, no tie sú drahšie aj kvôli nákladnému tranzitu medzi ostatnými krajinami. Ministerka Gewesselerová tvrdí, že neruského plynu je dostatok, ale energetické spoločnosti oň neprejavili záujem.

 „Dovoz cez Nemecko podlieha poplatku za skladovanie plynu vo výške 1,86 eur za megawatthodinu (MWh). Taliansko tiež plánuje od 1. apríla 2024 vyberať poplatok za vývoz plynu vo výške 2,19 eura za MWh,“ uvádza Dolna-Gruber.

Rakúska ministerka chce uviesť do platnosti tri kľúčové kroky poskytujúce nezávislosť od ruského plynu

EÚ verí, že do piatich rokov zo svojho trhu úplne vytlačí ruský plyn. Revízia z Bruselu z roku 2023 však potvrdila, že Viedeň o týchto krokoch zatiaľ neuvažuje ani v teoretickej rovine. Rakúska ministerka hospodárstva hovorí o troch kľúčových krokoch, ktoré by tento „problém“ mohli vyriešiť.

Prvým by bolo, keby miestne energetické spoločnosti dokázali, že si poradia bez ruského plynu a mohli začať zvyšovať svoj podiel neruského plynu, najlepšie prostredníctvom spoločnej európskej nákupnej platformy Aggregate EU. Ďalším krokom by bolo zrušenie zmluvy s firmou Gazprom, čím by Rakúsko prestalo odoberať energiu od Rusov, no to by porušilo dohodu, ktorá bola pevne podpísaná s ruským energetickým gigantom. Tento krok však nebude mať úspech u rakúskych konzervatívnych politikov Stredopravý kancelár Karl Nehammer v roku 2023 hovorí, že pretrvanie zmluvy s Gazpromom je v záujme daňových poplatníkov. „Ide o zabezpečenie majetku štátu a udržanie existujúcich zmlúv čo najdlhšie,“ vysvetlil vtedy Nehammer s odkazom na vládny 31,5 percent podiel v OMV.

Posledným krokom o ktorom hovorí ministerka energetiky za Zelených je začlenenie zemného plynu – a vytvorenie nezávislosti od Ruska – do revízie národnej bezpečnostnej stratégie krajiny.

Na Rakúsko dosiahol konflikt na Ukrajine veľmi výrazne a prinútil ho prepracovať svoju bezpečnostnú architektúru

Plán Gewesslerovej by musel byť podporený dvojtretinovou parlamentnou väčšinou. To by museli ale s jej návrhom súhlasiť aj opoziční partneri zo stredoľavého boku. „Vyzývame preto všetkých zainteresovaných, aby podnikli ďalšie kroky v záujme rakúskej nezávislosti,“ napísalo ministerstvo energetiky. Diskusie ohľadne energetiky prebiehajú v období, keď sa Rakúsko pripravuje na národné voľby, ktoré sa uskutočnia na jeseň tohto roku i na voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v júni.

Vyslanec EÚ v Rakúsku Martin Selmayr hovorí, že pokračujúci dovoz je podporou posielania „krvavých peňazí“ do Ruska. Za tento výrok bol ostro kritizovaný.

Maďari BOJUJÚ o ruský plyn! HROZIA Bulharsku, aj celej únii
Budapešť sa bije za ruský plyn. Szijjártó pohrozil Bulharsku vetom na vstup do Schengenu. Nedajú sa! Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjartó je presvedčený, že zavedenie spotrebnej dane bolo v úplnom rozpore s právnymi predpismi... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca

Rakúska ministerka hospodárstva však tvrdí, že vystihol situáciu a že dodržiavaním zmluvy s Gazpromom podporujú Rusko a teda aj vojnu na Ukrajine. V roku 2022 bol do Rakúska dovezený ruský plyn v hodnote asi 7 miliárd eur.

Ale Gewessler nemala žiadne pochybnosti o tom, že len pomenoval očividnú skutočnosť.„Našimi účtami za energiu nepriamo financujeme ohavnú vojnu na Ukrajine,“ povedala. Rakúsky politici sa však snažia túto sumu znížiť, pretože chcú podporiť politiku Európskej únie voči Rusku.

Maďari BOJUJÚ o ruský plyn! HROZIA Bulharsku, aj celej únii
Budapešť sa bije za ruský plyn. Szijjártó pohrozil Bulharsku vetom na vstup do Schengenu. Nedajú sa! Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjartó je presvedčený, že zavedenie spotrebnej dane bolo v úplnom rozpore s právnymi predpismi... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik