Politológ naložil Matovičovi: V kampani chce len škodiť a byť videný
15 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Pre toho, kto trošku sleduje slovenskú politickú scénu a tiež pre politické zákulisie nebola kandidatúra Igora Matoviča (bývalé OĽaNO) na post prezidenta SR ničím prekvapivým. On sám si túto skutočnosť nechával, ako povestné eso v rukáve až do poslednej chvíle a „natiahol to“ do tlačovej besedy (TB), na ktorej ju oznámil vo veľkom štýle. Tak, ako to má rád. On sám nie len na TB, ale aj v rámci série rozhovorov priznal, že prezidentom vôbec nechce byť, ale že mieni len „tvrdiť muziku“. A to on veru vie. Hovorí o tom aj politológ z Trenčianskej univerzity Miroslav Řádek.

Řádek v relácii Karty na stôl hodnotí Matovičovo rozhodnutie, ako rozbíjanie opozície. Svoj charakter večného opozičníka by podľa politológa Matovič priniesol aj do prezidentského paláca. Politológ vysvetlil, aká bola Matovičova motivácia kandidovať, ale priznal aj niečo, čomu u Matoviča nerozumie.

Matovič podpisy pod svoju prezidentskú kandidatúru odovzdal 30. januára tesne pred polnocou tak, ako to má vo zvyku. Na druhý deň sa postavil pred verejnosť, aby svoje rozhodnutie oznámil s tým, že „ Slovensko si zaslúži v tejto kampani dávku pravdy".

"Hlásim sa takto do boja z druhého šíku a chcem chrániť chrbát demokratickému kandidátovi," oznámil Matovič na tlačovej besede.

NAŽIVO: Matoviča zrejme nasadia do boja o post prezidenta (AKTUALIZOVANÉ)
Podľa Matoviča si Slovensko "zaslúži v tejto kampani dávku pravdy". "Hlásim sa takto do boja z druhého šíku a chcem chrániť chrbát demokratickému kandidátovi," vyhlásil bývalý premiér. Obliekol si sako a rifle, lebo podľa jeho slov nechcel prísť na... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Travič studní

Řádek si myslí, že Matovič bude v kampani pôsobiť ako ten, čo sa bude snažiť rozložiť opozíciu zvnútra.

„Práca Igora Matoviča v predvolebnej kampani bude robiť zle Ivanovi Korčokovi. Chce rozštiepiť opozičnú jednotu za Ivanom Korčokom,"hovorí politológ, podľa ktorého to môže byť Matovičova pomsta z čias, keď bol predsedom vlády.

Večný opozičník

„Je to politik, ktorý dokáže pútať pozornosť a najlepšie mu to ide vtedy, keď je v opozícii. Dovolím si nazvať tohto človeka osobnostným a politickým zlom. Spolu s Richardom Sulíkom urobili pre Slovensko kopu zlej práce," konštatuje Řádek s tým, že Matovičovi v politických postojoch  chýba konštruktívnosť a takúto politiku by v prípade víťazstva vo voľbách preniesol aj do prezidentského paláca.

Podpredseda parlamentu: Lipšicove gestapo zrušené! Amen pre Matovičovu dobu temného stredoveku!
Odstránenie anachronizmu z tváre slovenskej jurisdikcie znamenalo nielen pre poslancov koalície, ale pre všetkých ľudí, ktorí stoja na strane spravodlivosti a spravodlivej odplaty padnutie kameňa zo srdca. Pre Ľuboša Blahu to znamenalo ešte viac,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Chce ostať v hre

Politológ upozorňuje aj na fakt, že Matoviča neškrie len to, že nebol v centre diania.

„Jeho hnutie ostatné opozičné strany jednoducho neprijali. Ani na protesty. Komunikujú s ním veľmi sprostredkovane, priam telegraficky," vysvetľuje politológ Matovičove pohnútky popri tom, že potrebuje byť v centre diania. Od toho, že kandiduje na post prezidenta podľa neho Matovič očakáva nie len to, že bude v centre pozornosti, ale že nebude vytlačený z hry.

Nechápe voličov

„Mrzí ma, že po tom, čo tu za tri roky vo vláde ukázal, čoho všetkého je schopný, že mal vo voľbách asi 180 tisíc preferenčných hlasov. Nerozumiem, prečo ešte ľudia dokážu voliť tohto usvedčeného klamára a nekonštruktívneho politika," uzavrel Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity.

Opustili loď. Na vine je kormidelník

O ukončenie členstva požiadali Peter Kremský, Mária Šofranko, Veronika Gmiterko, Vojtech Tóth, Peter Liba a Ján Marosz požiadali o ukončenie členstva v Matovičovom hnutí.

„Po viacerých neúspešných pokusoch o zmenu fungovania v rámci hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO), sme sa rozhodli ukončiť členstvo a spoluprácu s hnutím Slovensko pod vedením Igora Matoviča," uviedli v spoločnom stanovisku. Ako dôvod uviedli chýbajúci kritický prístup a ochotu férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. Hovoria o politickej izolácii a nepremyslených krokoch vedenia, napríklad uponáhľaná zmena názvu hnutia. Za poslednú kvapku označili odchádzajúci členovia kandidatúru predsedu hnutia v prezidentských voľbách. "Pre nás ľudia s iným názorom nie sú nepriateľmi, spoluprácu a slušnú diskusiu považujeme za veľmi dôležitú," dodali.

TOTÁLNE FIASKO! MATOVIČA OPÚŠŤAJÚ VERNÍ ČLENOVIA HNUTIA! Poznáme dôvod
Viacerí členovia odchádzajú z hnutia Slovensko pre nekritický prístup vedenia, netransparentné skladanie kandidátky či pre politickú izoláciu. O ukončenie členstva požiadali Peter Kremský, Mária Šofranko, Veronika Gmiterko, Vojtech Tóth, Peter Liba... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik