Predpovedá sa hrozná budúcnosť: Európa sa môže rozlúčiť s mierom
13 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Rusko zvyšuje vojenské výdavky, čo vedie šéfov európskych rezortov obrany k varovaniu, že ak chce náš kontinent mier, je lepšie pripraviť sa na vojnu. Bruselské noviny predpovedajú hroznú budúcnosť: Európa sa môže podľa nich rozlúčiť s mierom, informuje maďarský portál Mandiner.

V posledných týždňoch európski vojenskí lídri opakovane bili na poplach a varovali, že Rusko by mohlo v nasledujúcom desaťročí predstavovať vážnu výzvu pre NATO. Podľa analýzy sa európski úradníci vo všeobecnosti obávajú vytvorenia hystérie, ale teraz boli vydané vážne varovania.

Obávajú sa ruského útoku

Troels Lund Poulsen, dánsky minister obrany, je jedným z niekoľkých prominentných lídrov, ktorí vyjadrili obavy o budúcnosť Európy.

"Nedá sa vylúčiť, že Rusko do troch až piatich rokov otestuje článok 5 a solidaritu NATO. NATO zatiaľ nevyhodnotilo situáciu týmto spôsobom v roku 2023. Toto sú nové informácie, ktoré sa dostávajú do popredia," povedal Poulsen pre Jyllands-Posten, podľa maďarského portálu Mandiner.

Dánsko nie je jedinou severskou krajinou, kde boli nedávno vyjadrené takéto obavy. V susednom Švédsku vypukla veľká politická diskusia po tom, čo dvaja predstavitelia obrany varovali pred potenciálnou vojnou.

A v Nórsku Eirik Kristoffersen, veliteľ nórskych ozbrojených síl, uviedol: Krajiny NATO majú "dva, možno tri" roky na to, aby sa pripravili na útok Vladimira Putina.

Pobaltské krajiny medzitým oznámili výstavbu obrannej línie so 600 bunkrami. V Lotyšsku už bola znovu zavedená branná povinnosť, zatiaľ čo politické diskusie prebiehajú aj v Litve.

Ďalej na západ od nich sú tiež tí, ktorí majú obavy. Veliteľ britskej armády povedal, že krajina potrebuje "civilnú armádu", ale ministerstvo obrany okamžite poprelo, že by boli mladíci povolaní. V Nemecku minister obrany nedávno povedal, že Putin by mohol zaútočiť na NATO do desiatich rokov. "Hrozby z Kremľa počúvame takmer každý deň (...) takže musíme vypočítať, že Vladimir Putin by jedného dňa mohol zaútočiť na krajinu NATO," povedal Pistorius v rozhovore pre nemecké noviny. Povedal, že teraz nie je veľká šanca na ruský útok, ale "podľa odborníkov" je to možné za 5-8 rokov.

Robert Fico: Korčok vymenil suverenitu Slovenska za podporu zo zahraničia! (VIDEO)
Každému, kto je za zrušenie práva veta členských krajín EU, odkázal predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD), že krajina sa stáva bezvýznamnou a nepovšimnutiahodnou práve vtedy, keď nemá úctu sama k sebe, keď súhlasí so všetkým, čo si želajú veľkí,... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Čo je dôvodom na obavy?

Podľa belgického ministra obrany Rusko ohrozuje aj Moldavsko a pobaltské štáty. "Vidíme, že Rusko prešlo na vojenský priemysel. Myslím si, že sme oprávnene znepokojení. Jazyk Kremľa a Putina je vždy ambivalentný," povedal Michel Hofman.

Obavy vyplývajú zo snahy Ruska posilniť svoj obranný priemysel v dôsledku vojny na Ukrajine, zatiaľ čo Európa neplní dodávky zbraní, ktoré sľúbila Ukrajincom.

Vojenský rozpočet bude predstavovať 7,1 percenta ruského HDP. 

Pred Mníchovom

Tento víkend sa koná každoročná Mníchovská bezpečnostná konferencia, na ktorej sa stretávajú lídri politických, obranných, technologických a bezpečnostných záujmových skupín, aby diskutovali o súčasných bezpečnostných výzvach na celom svete. Okrem rusko-ukrajinskej vojny bude prioritnou témou aj pásmo Gazy. Na konferenciu príde do nemeckého mesta 50 vlád a hláv štátov.

Európski lídri môžu byť okrem Ruska tiež znepokojení napätím medzi Kosovom a Srbskom a očakáva sa, že potenciálny návrat Donalda Trumpa do Washingtonu bude tiež na programe, informuje portál Mandiner. 

Ruská rozviedka o plánoch Západu na Ukrajine
Naryškin hovoril o plánoch Západu vymenovať „guvernéra“ na Ukrajine. Podľa riaditeľa ruskej Zahraničnej spravodajskej služby, „široká škála rusofóbne zmýšľajúcich amerických a európskych politikov súperí o úlohu takéhoto de facto... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik