VÍKEND PLNÝ EXTRÉMOV! TOTO čaká Slovensko!
10 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Vzhľadom na ročné obdobie a to, že je február sa začína teplotne extrémny víkend. Netradičné počasie s posledných dní prináša mnohé prekvapenia. Z februára sa stáva apríl, padajú teplotné rekordy, no to ešte nie je zďaleka všetko. Tento víkend nastanú zmeny, ktoré sme tu už dlho nemali, ako informuje imeteo.sk.

Štatisti v odbore meteorológie udávajú, že tento február je najteplejší zaznamenaný v histórii meteorologických meraní. Takéto počasie tu bolo aj pred dvoma rokmi, keď boli zaznamenané teploty vyššie ako 20°C, no neudiali sa na začiatku februára, ale na jeho konci, čiže keď si už zima tykala s jarou. Posledné dni však denné teploty už neklesli pod 15°C a na juhozápade Slovenska až nad 17°C. No posledný deň v týždni, ktorý je akoby nadýchaný jarou má podľa predpovedí vystriedať macošská nedeľa.  

Teploty v posledných dňoch, ktoré priniesla teplá vzduchová hmota prinútili ustúpiť snehovú pokrývku aj v horách. Táto sobota bude mať stále príchuť prichádzajúcej jari, teploty budú na február vysoké a bude prevažne jasno. Na Slovensku sa budú teploty pohybovať od 8 až 14°C až po 20°C.

Predpoveď počasia pre Slovensko na sobotu 10. februára
Dobré ráno! Meniny dnes oslavuje Gabriela. Gratulujeme! Bude zamračené, na mnohých miestach dážď. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C. Na... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

V nedeľu, ak nezostanete doma, si nezabudnite dáždniky

Na záverečný deň v týždni však meteorológovia upozorňujú, aby sme sa pripravili na uplakané počasie, pretože na rozdiel od soboty sa počasie úplne zmení. Nad Apeninským polostrovom sa bude pohybovať tlaková níž, prinášajúca do oblasti Stredozemného mora intenzívne dažďové zrážky či dokonca búrky. Toto počasie sa prenesie až k nám a môžeme preto očakávať upršanú nedeľu. Pršať bude s najväčšou pravdepodobnosťou nad celým Slovenskom. Tak v nížinách, ako i na horách. Najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú v Banskobystrickom kraji. Počíta sa s niekoľko centimetrovými zrážkami. Takže si užite príjemnú sobotu, pretože nedeľa sa na vás usmievať nebude.

Očakávať ale môžeme aj silný vietor, či dokonca víchrice. “Na horách vo výške nad 1800 m môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch 135 – 160 km/h, alebo priemernú rýchlosť 70 – 85 km/h,” spresnili meteorológovia. Výstraha platí do 18.00 h pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Brezno a Banská Bystrica. Na juhozápade bude rýchlosť vetra dosahovať zhruba 65-70 km/h. K oblastiam pre ktoré platí výstraha 1. stupňa pred silným vetrom sa pridajú aj okresy Poprad, Kežmarok a Tvrdošín.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik