Takáč: Ak budú protesty slovenských farmárov, sadnem do traktora a pôjdem v ich čele (VIDEO)
10 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Začali s nimi v Nemecku. Pokračovali vo Francúzsku, pridali sa Španieli, aj Portugalci a spoločne „tiahli“ na Brusel. Protesty farmárov sa v priebehu budúceho týždňa očakávajú aj na Slovensku a do ich čela sa má s traktorom postaviť aj minister pôdohospodárstva, Richard Takáč (Smer-SSD). Ten sa ešte 30. januára stretol s poľnohospodármi, aby spolu diskutovali najmä o otázke priamych platieb, ale aj ďalších horúcich témach, ktoré pália ľudí z agrorezortu.

V relácí Teraz takto s Ankou Žitnou Takáč protesty pôdohospodárov potvrdil a vysvetlil aj to, prečo tak mieni urobiť. Problém je podľa neho to, že úradníci v Bruseli rozhodujú bez znalosti reality. Takáč vysvetlil aj dôvody, pre ktoré vyšli na cesty farmári z Francúzska či Nemecka. Slovenskí pôdohospodári nemajú dôvod protestovať proti vláde SR – tá súčasná im vychádza v ústrety.

Potrebujeme funkčný agrorezort

„Ľudí si treba vypočuť, diskutovať s nimi, hľadať riešenia problémov, ktoré ich trápia,“ vyjadril sa minister bezprostredne po stretnutí, na ktorom minister garantoval, že vedenie rezortu podniká kroky na to, aby poľnohospodárom a farmárom v čo najväčšej miere procesy zjednodušilo, hoci za ne nesie zodpovednosť predchádzajúce vedenie. Dôležitá je najmä aktívna komunikácia medzi oboma stranami a sociálny dialóg.

Minister Takáč sa stretol s farmármi. Hasil chyby bývalého vedenia rezortu
Minister Richard Takáč sa včera, 30. januára 2024 osobne stretol s asi 50 farmármi a poľnohospodármi z rôznych regiónov Slovenska. Vypočul si ich a otvorene s nimi diskutoval najmä o otázke priamych platieb, ale aj ďalších horúcich témach, ktoré... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Na cesty vyjdú aj Slováci

„Aj na Slovensku pôjdu poľnohospodári protestovať, tak ako aj v iných krajinách, hlavne proti Bruselu, proti Európskej Komisii, proti nezmyselnej  agende  green dealu, čo ohrozuje normálne fungovanie  poľnohospodárstva. To sú bohužiaľ kroky Európskej komisie,“objasnil Takáč v Teraz takto s Ankou Žitnou.  Doplnil, že bruselské rozhodnutia padajú bez znalosti reality treba zastaviť a ak začnú štrajkovať aj slovenskí pôdohospodári, plne ich podporí aj on.

Máme čo dobiehať

Problémom je aj fakt, že slovenské potraviny v obchodnej sieti u nás majú len 40-percentné zastúpenie. Pre porovnanie, v susednom Maďarsku je ten pomer 80 percent v prospech maďarských produktov a maďarský minister pôdohospodárstva sa aj tak pripojí k protestom na ukrajinskej hranici.

„Máte krajiny napríklad ako Nemecko a Francúzsko, v ktorých sa už dlhodobo niekoľko týždňov protestuje. Mrzí ma, že si neviem v našich správach večer pozrieť o tom reportáže. Keď si zoberiete aké masívne sú to protesty, to sú stovky až tisícky traktorov, kde sa blokujú diaľnice, zapaľujú stohy slamy, striekajú sa verejné budovy. To sú neskutočné demonštrácie a protesty a u nás sa to nedozviete, ako keby sa to takmer vôbec nedialo,“ poťažkal si minister na spravodajské relácie a portály.

Francúzi a ich protesty

„Mám pocit, ako keby sa niektoré veci zamlčiavali a niektoré veci pomaly vymýšľali, ale musím povedať, že keď porovnám napríklad Nemecko a Francúzsko, vo Francúzsku  protestujú napríklad poľnohospodári kvôli tomu, aby vláda zakázala dovoz rôznych komodít jednak z Ukrajiny, ale aj z iných krajín ako napríklad z Brazílie,“ priblížil minister jeden z faktov, kvôli ktorým sa vo Francúzsku protestuje.

Brusel v obložení farmármi! (FOTOGALÉRIA)
Protesty farmárov sa šíria Európou. Slovenské médiá bývalého mainstreamu o nich hovoria len veľmi opatrne, človek sa o nich dozvie len veľmi útržkovite. Aktivista Miroslav Heredoš na sociálnej sieti Telegram zverejnil krátky zostrih spred... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Aký mali dôvod Nemci?

Takáč uvideol, že v Nemecku farmári protestovali hlavne preto, lebo vláda im odmieta vyplácať tzv. zelenú naftu, tak sa nazýva zvýhodnenie pri nafte. Slovenskí poľnohospodári sú iný prípad.

„Naši poľnohospodári nemusia protestovať, lebo aj napriek katastrofálnym verejným financiám zdedených po minulej dávame pre sektor pôdohospodárstva druhú najvyššiu sumu a to 76 miliónov EUR. Z tej čiastky vieme pokryť celú zelenú naftu pre poľnohospodárov, To znamená, že protestovať proti vláde určite nemusia,“ doplnil Takáč s tým, že problémy, ktoré slovenskí farmári majú, sa začali s nástupom Matovičovej vlády v r. 2020.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik