Erik Tomáš tvrdí: SaS by nás za trináste dôchodky najradšej zatvorili (VIDEO)
11 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš zostal pobúrený z postoja poslancov SaS voči trinástemu dôchodku. Tí by ho za takýto krok, asi najradšej kvôli svojej politike zatvorili do väzenia.

„Nazývať prideľovanie trinásteho dôchodku dôchodcom trestným činom? To hádam nemyslíte vážne!“ ohradil sa proti sociálnej dehumanizácii liberálov Erik Tomáš. Slová predsedu strany Sloboda a Solidarita o tomto kroku ako o korupcii považuje za prekročenie etických hraníc. Minister sociálneho rezortu zdôraznil, že v prípade, ak by podľa predvolebného sľubu Hlas-SD svoje slovo nesplnila, ozývali by sa hlasy zo strany Sulíkovcov ešte hanlivejšie. Dôležité pre nich totiž je za každú cenu skompromitovať svojich politických súperov.

V minulom roku napadli Erika Tomáša z toho, že trinásty dôchodok poberateľom nedoručil, no video s týmto vyjadrením neskôr stiahli. Takéto špinenie si do vlastného hniezda považuje minister za absolútnu nehoráznosť a nekorektnosť. Aj to je dôvod, prečo každému poberateľovi penzie vláda schválila trinásty dôchodok v skrátenom legislatívnom konaní.

Erik Tomáš sa vyjadril na adresu liberálov ako na politikov, ktorí počas pôsobenia v koalícii na dôchodcov doslova kašlali. Rok 2021-2022 boli rokmi rekordnej dôchodcovskej inflácie a SaS pre nich nepohla ani prstom. Až keď so svojimi návrhmi prišla opozícia prostredníctvom poslancov zo strany Hlas-SD na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov a na rozmrazenie minimálnej výšky dôchodkov sa Sulíkovci zobudili. No bez akéhokoľvek popudu a v rámci svojej slobodnej vôle nemienili pre poberateľov dôchodkov urobiť nič.

Ich pasivita viedla k tomu, že dnes u nás žije pol milióna dôchodcov pod hranicou chudoby, čo však považujú zelení liberáli za zanedbania hodné. A to nie je jediná skupina sociálne ohrozených občanov, ktorým sa budú musieť poslanci koalície intenzívne venovať. Vždy, keď sa poslancom opozície nepáčila valorizácia dôchodkov po ich príchode do vlády tento krok jednoducho zrušili. Ich sľuby o tom, že sa v tejto oblasti nič rušiť nebude vždy zostali nesplnené. Zrušenie dôchodku a jeho zmena na nízku sociálnu dávku, ktorej bez ostychu ponechali označenie trinásteho dôchodku, pričom tento krok dokonca nazvali zákonom a skutočnú podporu dôchodcom zjavne definitívne bagatelizovali, Sulíkovci nevzali na vedomie.

Hlas-SD pri udeľovaní trinásteho dôchodku kombinujú aj zásluhovosť aj solidaritu, čo je spravodlivým krokom pri udeľovaní finančnej podpory. Svojim krokom pomôžu sociálni demokrati každému, ako zdôraznil aj Ján Richter zo strany Smer – SSD, no nezabudlo sa ani na tých, ktorí odvádzali na sociálnom poistení viac. Táto agenda je dlhodobá a koalícia cíti pocit zadosťučinenia, že bola konečne prijatá.

„Je to naša vlajková loď. Celej vládnej koalície. Aj Smeru, aj Hlasu, aj SNS,“ zdôraznil Erik Tomáš. „Povedzte mi, čo ste vo svojej politike prijali vy,“ položil smerom k liberálom otázku Erik Tomáš. Zdôraznil iba permanentné sľuby strany SaS o znižovaní odvodov, čo označil za mantru liberálov. Samotné odvody však neznížili nikdy. Prázdne slová, o ktorých hovorila strana SaS pred verejnosťou boli len opíjaním rožkom. Na rozdiel od sľubov, ktoré už za prvých sto dní vládnutia koalície poslanci za Hlas-SD splniť dokázali.

HLAS-SD hrá so svojimi voličmi a seniormi FAIR PLAY (VIDEO)
Strana Hlas-SD sa jednoznačne vyjadrila, že vstúpi iba do takej vlády a do takej vládnej koalície, ktorá prijme 13. dôchodok, ako bolo vopred dohodnuté. Seniori nemajú už na čo čakať, tvrdí vo svojom statuse minister Erik Tomáš. „My hráme fér hru... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik