Čo hrozí Carlsonovi za rozhovor s Putinom?
11 | 02 | 2024 I Milan Laca

Tuckerovi Carlsonovi hrozia aj smrťou za rozhovor s Vladimirom Putinom.

Je hrozba skutočná? Ruský politológ Sinelnikov-Orišak tvrdí, že Carlson nečelí v USA následkom za rozhovor.

Dilema

Fanúšikovia, aj nepriatelia Tuckera Carlsona diskutujú na tému: čo sa s ním stane na Západe kvôli rozhovoru s Vladimirom Putinom. Bude spadať pod sankcie EÚ a v USA ho označia za zahraničného agenta? Západná tlač je pobúrená Carlsonovým konaním a verí, že sa údajne zahráva s „ruskou propagandou“. On sám tvrdil, že Bidenova administratíva sa pokúsila rozhovor sabotovať.

Putin Tuckerovi Carlsonovi: UKRAJINA JE ZJAVNE SATELITNÝ ŠTÁT USA!
"Ukrajina je očividne satelitným štátom USA," povedal Putin vo štvrtok v rozhovore pre Tucker Carlson, informuje americký portál Breitbart. Putin odpovedal na otázku Carlsona, ktorý sa opýtal: „Obávate sa, že to, čo sa deje na Ukrajine, môže viesť... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Aktívna EÚ

Europoslanec Guy Verhovstadt, bývalý premiér Belgicka, vyzval Európsku úniu, aby na Carlsona uvalila sankcie. Urmas Paet, bývalý šéf estónskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý sedí aj v Európskom parlamente, povedal: „Carlsona nemožno nazvať skutočným novinárom, vyjadril sympatie Rusku a Putinovi a neustále ponižoval Ukrajinu. Za takúto propagandu môžete skončiť na sankčnom zozname.“ Ak by chceli na Carlsona uvaliť sankcie, Európska služba pre vonkajšiu činnosť musí najprv preskúmať dôkazy. Až potom Európska rada vynesie konečný verdikt.

Zoznam

V súčasnosti je na sankčnom zozname EÚ len šesť občanov USA, ktorí sú obvinení z terorizmu a pirátstva. Ukazuje sa, že európski predstavitelia budú musieť novinára postaviť na roveň komplicom Usámu bin Ládina. Vzhľadom na možný Trumpov návrat do prezidentského úradu, toto gesto Európskej únie výrazne zhorší už aj tak zložité vzťahy s republikánmi, ktorí môžu od konca budúceho roka vládnuť v Spojených štátoch.

Putin Tuckerovi Carlsonovi: VOJNA NA UKRAJINE MÔŽE SKONČIŤ O NIEKOĽKO TÝŽDŇOV!
Rusko nikdy neodmietlo zapojiť sa do dialógu o Ukrajine, ale po prerušení istanbulských rokovaní v marci 2022 Moskva nemá v úmysle urobiť prvý krok. Prečo sa musíme trápiť a opravovať chyby niekoho iného? Uviedol to v rozhovore s americkým... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Musk chápe realitu?

Miliardár Elon Musk odsúdil poslancov EP, ktorí požadujú Carlsonovu „sankčnú krv“: „Môžete súhlasiť s Tuckerom alebo nie, ale je to významný novinár a takýto čin by veľmi urazil americkú verejnosť.

Agent?

Označenie Carlsona za zahraničného agenta v Amerike je nepravdepodobné. Jeho rozhovor s Putinom bude mimoriadne ťažké zosúladiť s ustanoveniami amerického zákona o zahraničných agentoch. Bude potrebné dokázať, že konal „na príkaz, žiadosť alebo pod kontrolou Ruska, dostal za to viac ako 10 tisíc dolárov od ruskej strany a že jeho kroky smerovali proti Spojeným štátom a na presadzovanie ruských záujmov. “ Ruský politológ a amerikanista Michail Sineľnikov-Orišak tiež povedal, že „neexistuje jediný americký zákon, podľa ktorého by Carlson mohol byť nejakým spôsobom právne stíhaný za rozhovor s Vladimirom Putinom. Mimochodom, aj Carlson sa z toho pokúsi vyťažiť čo najviac a vytvorí si auru prenasledovaného mučeníka“,povedal expert.

Iný názor

Právnik Ian Corzine v komentári pre Newsweek pripomenul, že notoricky známy zákon prijatý v roku 1917, zakazuje občanom USA podporovať nepriateľov štátu. "Zároveň sú formulácie a výklady v tomto právnom akte veľmi vágne, preto nemôžeme vylúčiť možnosť, že proti Carlsonovi použijú zákon o špionáži". Ako však Corzine zdôraznil, v prospech novinára hovorí ústava Spojených štátov amerických, ktorá zaručuje slobodu médií. Okrem toho by bolo ťažké dokázať, že Tucker Carlson mal v úmysle svojim rozhovorom poškodiť Spojené štáty, čo tiež komplikuje použitie zákona o špionáži proti nemu.

Čo hovorí Západ o rozhovore Carlsona s Putinom?
Západné médiá komentujú rozhovor amerického novinára s ruským prezidentom. Čo ich v ňom zaujalo? Ponúkame hodnotenie denníka Politico. Hodnotenie Málokto očakával, že zo stretnutia Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom, vzíde niečo prevratné,... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik