Veterán od Charkova, rodinu má v Rusku... Nový veliteľ ukrajinskej armády má ťažkú ​​pozíciu (FOTO)
09 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Najvyšším vojenským veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny sa stal Oleksandr Syrskyj, generálplukovník so skúsenosťami z obrany Kyjeva aj pri oslobodzovaní východu Ukrajiny. Čo všetko má Oleksandr Syrskyj za sebou? Je toho veľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svetu, že z postu najvyššieho vojenského veliteľa ukrajinských ozbrojených síl odvolal Valerija Zalužného, ​​ktorý sa tým najvyšším veliteľom stal krátko pred vpádom Ruska na Ukrajinu, vo februári 2022.

Zelenskyj zdôraznil, že v prvom roku vojny Ukrajinci ubránili pred ruským náporom svoje hlavné mesto a v tom istom roku dokázali získať späť územie na severe a na východe krajiny. Ukrajinci dokázali, že nad armádou agresora dokážu aj vyhrávať, píšu české Parlamentní Listy.

V druhom roku potom Ukrajinci podľa Zelenského dokázali, že zvládnu víťaziť aj v Čiernom mori. Ale, žiaľ, nedokázali dosiahnuť ďalšie významnejšie víťazstvá na zemi. A to je podľa Zelenského problém.  

„Musíme byť úprimní – pocit stagnácie najmä na južných smeroch a problémy v bojoch v Doneckej oblasti ovplyvnili náladu verejnosti. Ukrajinci menej často hovoria o víťazstve. Ukrajinský duch však nestratil vieru vo víťazstvo. Ukrajina si zachováva svoju historickú šancu. Je našou povinnosťou ju realizovať. Tento rok by mal byť časom Ukrajiny – časom, kedy každý ukrajinský bojovník bude vedieť, rovnako ako predtým, že ukrajinský štát a ukrajinská armáda sú schopné zvíťaziť,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj vyhodil veliteľa armády, vymenoval nového
Zelenskyj vymenoval Syrského za hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo večernom videoodkaze povedal, že vymenoval generálplukovníka Alexandra Syrského za nového hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Má... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Milan Laca

„Som vďačný generálovi Zalužnému za dva roky obrany. Som vďačný za každé víťazstvo, ktoré sme spoločne dosiahli, a ďakujem všetkým ukrajinským bojovníkom, ktorí hrdinsky nesú hlavnú ťarchu tejto vojny. Dnes sme úprimne diskutovali o potrebných zmenách v armáde. O naliehavých zmenách. Ponúkol som generálovi Zalužnému, aby bol aj naďalej súčasťou ukrajinského štátneho tímu. Bol by som vďačný za jeho súhlas,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Generál Valerij Zalužnyj, foto: Shutterstock

Zdôraznil, že nejde o konkrétne mená mužov stojacich na čele armády. Dôležitejšie podľa neho je generalitu obmeniť a nechať rozhodovať mužov, ktorí svoje skúsenosti získali v poli tejto vojny.

Výmenu veliteľov vojaci pokladali za ruskú dezinformáciu

Výmena veliteľa podľa redaktorky Českej televízie Darjy Stomatovej, ktorá sa v týždni pohybovala vo frontovej oblasti, radových vojakov veľmi prekvapila. „Pôvodne sme si mysleli, že je to nejaká ruská dezinformácia,“ spomínala v televíznom štúdiu.

„Ukrajinské obranné sily dnes tvoria takmer milión ľudí, ktorí boli povolaní na obranu našej krajiny. K dnešnému dňu väčšina z nich nepocítila frontovú líniu rovnako ako menšina, ktorá je skutočne na čele, skutočne bojuje. To znamená, že potrebujeme iný prístup najmä k rotáciam. Iný prístup k riadeniu frontovej línie. Iný prístup k mobilizácii a náboru. To všetko prinesie väčší rešpekt k vojakom. A obnoví prehľadnosť vojnových akcií. Kolegovia Ukrajinci! … Všetci budú slúžiť pod vedením najskúsenejšieho ukrajinského veliteľa, veliteľa na bojisku, generálplukovníka Oleksandra Sýrskeho,“ oznámil Zelenskyj s tým, že má s obranou úspešné skúsenosti – viedol obrannú operáciu v Kyjeve. Má tiež úspešné skúsenosti z ofenzívy – Charkovskej oslobodzovacej operácie.

Prezident očakáva, že nový veliteľ ozbrojených síl predloží akčný plán na rok 2024, podľa ktorého sa bude následne postupovať.

Ale čo všetko má Oleksandr Syrskyj za sebou?

Agentúra Reuters upozornila, že sa narodil v júli 1965 v ruskej Vladimírskej oblasti, ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu. Od 80. rokov žije na Ukrajine. Ako mnoho ľudí v jeho veku v ukrajinských ozbrojených silách študoval v Moskve – na Vyššej vojenskej veliteľskej škole – medzi rovesníkmi, ktorí sa medzitým stali ruskými veliteľmi, absolvoval v roku 1986 a päť rokov slúžil v sovietskom delostreleckom zbore. Čas podľa agentúry Reuters ukáže, či bude Sýrskyj uplatňovať sovietske delostrelecké postupy.

Od roku 2019 vedie Syrskyj ukrajinské pozemné sily. Predtým bojoval proti povstalcom v Doneckej a Luhanskej oblasti podporovaným Moskvou. Za úspešnú obranu Kyjeva bol na jar 2022 ovenčený titulom Hrdina Ukrajiny. Neskôr riadil obranu Bachmutu a trval na tom, že obrana tohto prakticky zničeného mesta má zmysel, pokiaľ viaže ruské sily na čele so súkromnou armádou dnes už prakticky neexistujúcich Wagnerovcov.

Oleksandr Syrskyj, foto: TASR/AP

„Syrskyj prezradil, že jeho prioritou je morálka jeho vojakov, ktorých pravidelne navštevuje na fronte. Západným médiám povedal, že spí štyri a pol hodiny v noci a relaxuje tým, že chodí do posilňovne. Sýrskyj je ženatý a má dvoch synov,“ uviedla agentúra Reuters.
Neľahká pozícia... Otec proti synovi

Nie je nezaujímavé spomenúť, že väčšina Syrskeho rodiny žije v Rusku, jeho otec je vyslúžilý ruský plukovník a spolu so svojou ženou aktívne podporuje ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Propaganda TOTO nikdy nepustí von: Nemec bojujúci na Ukrajine ODHALIL VŠETKO!
Keby Ukrajina dostala od Západu dostatok stíhačiek, vojna by sa tu výrazne zmenila, hovorí bývalý nemecký vojak teraz bojujúci v ukrajinskej špeciálnej jednotke proti ruskej armáde. O aktuálnom dianí na bojisku prehovoril v rozhovore s redaktorom... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik