Putin Tuckerovi Carlsonovi: VOJNA NA UKRAJINE MÔŽE SKONČIŤ O NIEKOĽKO TÝŽDŇOV!
09 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Rusko nikdy neodmietlo zapojiť sa do dialógu o Ukrajine, ale po prerušení istanbulských rokovaní v marci 2022 Moskva nemá v úmysle urobiť prvý krok. Prečo sa musíme trápiť a opravovať chyby niekoho iného? Uviedol to v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom ruský prezident Vladimír Putin.

Moskva nikdy neodmietla viesť rozhovory o Ukrajine a je presvedčená, že konflikt sa skôr či neskôr skončí mierom a vzťahy medzi obyvateľmi oboch krajín budú obnovené, povedal ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s bývalým moderátorom Fox News Tuckerom Carlsonom. Ruský líder tiež nevylúčil, že americký občan Evan Gershkovich, obvinený zo špionáže v Rusku, môže byť prepustený, a zdieľal svoj názor na podnikateľa celebrít Elona Muska, píše agentúra TASS.

Keď sa Carlson pýtal na možnosť mieru na Ukrajine, Putin povedal: „Ak naozaj chcete prestať bojovať, musíte prestať dodávať zbrane,“ s odkazom na západnú pomoc Kyjevu. "Za pár týždňov to skončí. To je všetko,” dodal.

Je potrebné prediskutovať podmienky riešenia problému, vrátane možnosti ponechať súčasný stav. "Je to predmetom rokovaní, ktoré nikto nie je ochotný viesť, alebo, presnejšie povedané, je ochotný, ale nevie, ako na to. Viem, že chcú. Nevidím to len ja. Ale viem, že to chcú, ale snažia sa pochopiť, ako to urobiť."

O tom, prečo Londýn narušil istanbulské rozhovory

"Ktovie. Sám tomu nerozumiem. Bolo tam všeobecné východisko. Z nejakého dôvodu mal každý ilúziu, že Rusko sa dá poraziť na bojisku. Kvôli arogancii, kvôli čistému srdcu, ale nie kvôli skvelá myseľ."

O budúcich vzťahoch s Ukrajincami

Západ sa mýli, keď si myslí, že "ruský ľud bol navždy rozdelený nepriateľskými akciami": "Skôr či neskôr to vyústi do dohody." "Toto asi znie zvláštne vzhľadom na súčasnú situáciu, ale vzťahy medzi týmito dvoma národmi sa aj tak obnovia. Bude to trvať veľa času, ale vyliečia sa."

Putin, Zelenskyj, foto: Getty Images

Na hraniciach Ukrajiny

Ukrajina je podľa Putina v istom zmysle umelým štátom „vytvoreným podľa Stalinovej vôle“ najmä maďarských, poľských a rumunských krajín. Putin povedal, že s maďarským premiérom Viktorom Orbánom nikdy nediskutoval o možnom návrate maďarských krajín, ktoré boli za Stalina odovzdané Ukrajine. Čo sa týka čiernomorského regiónu, „nemalo žiadne historické spojenie s Ukrajinou“.

O zodpovednosti za ukrajinskú krízu

"Viem, že sa dá povedať, že je to naša chyba. Boli sme to my, kto zintenzívnil situáciu a rozhodol sa ukončiť vojnu, ktorá začala v roku 2014, na Donbase. Ako som už povedal, pomocou zbraní." Rozšírenie NATO v rozpore s predchádzajúcimi sľubmi je však tiež niečo, čo si treba pamätať. "Vráťme sa k štátnemu prevratu na Ukrajine v roku 2014. Je to však zbytočné, však? Môžeme ísť tam a späť donekonečna," odpovedal ruský líder.

O „ruskej hrozbe“

Obvinenia o "ruskej hrozbe" sú zamerané na zastrašovanie obyčajných ľudí: "Nemáme záujem o Poľsko, Lotyšsko ani nikde inde. <...> Je to len šírenie hrozieb," prízvukuje Putin.

Ukrajinské médiá: Zelenskyj urobil konečné rozhodnutie o odvolaní Zalužného
Rezignácia vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného sa uskutoční v najbližších dňoch. Informujú o tom ukrajinské médiá, informuje webová stránka novín Moskovskij Komsomolec. Podľa zdrojov Ukrajinskej pravdy v prezidentskej... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

O možnom rozhovore s Bidenom

Putin opakovane varoval amerického prezidenta Joea Bidena, že „robí obrovskú chybu historických rozmerov <...> odtláčaním Ruska“. Rusko a USA v súčasnosti udržiavajú kontakt na úrovni rôznych vládnych agentúr s Moskvou, pričom tvrdia, že Washington musí zastaviť dodávky zbraní do Kyjeva a „do niekoľkých týždňov to skončí“.

Na otázku, kedy naposledy hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom, Putin povedal: „Nepamätám si, kedy som s ním hovoril,“ dodal, že obaja naposledy hovorili pred inváziou na Ukrajinu vo februári 2022, píše POLITICO.

Carlson nikdy menovite nespomenul bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ale Putin áno. "Mal som taký osobný vzťah s Trumpom," povedal a dodal, že sa mu osobne páčil aj George W. Bush.

Vladimir Putin a Donald Trump / TASR

V prípade Gershkovicha

Na otázku Evana Gershkovicha, 32-ročného korešpondenta Wall Street Journal, ktorý je už takmer rok vo vyšetrovacej väzbe pre obvinenia zo špionáže – obvinenia, ktoré on a jeho zamestnávateľ dôrazne odmietli – Putin povedal, že špeciálne služby týchto dvoch krajín sú „... vo vzájomnom kontakte“ a neexistovalo „žiadne tabu na vyriešenie tohto problému“.

"Gershkovich sa určite zaoberal špionážou. Moskva je pripravená ho prepustiť, ak jej „partneri podniknú recipročné kroky“: Urobili sme toľko gest dobrej vôle zo slušnosti, že si myslím, že sme ich vyčerpali. Rokujú ruské a americké spravodajské služby. Nevylučujem, že <...> pán Gershkovich sa môže vrátiť do svojej vlasti." 

Putin potom bez toho, aby ho spomenul menovite, odkázal na prípad Vadima Krasikova, ruského agenta FSB, ktorý si v súčasnosti odpykáva doživotný trest v Nemecku za vraždu, ktorého sa Moskva údajne snaží vymeniť za Gerškoviča.

Plynovody Nord Stream

Rusko nepredložilo dôkazy, ktoré má v súvislosti s výbuchmi plynovodu Nord Stream, pretože „vo vojne propagandy je veľmi ťažké poraziť Spojené štáty, pretože Spojené štáty kontrolujú všetky svetové médiá a mnohé európske médiá“. "Takže je možné zapojiť sa do tejto práce, ale je to takpovediac finančne nedostupné. <...> Celému svetu je jasné, čo sa stalo."

O spolupráci s Čínou

Tvrdenia, že spolupráca s Čínou je pre Rusko nebezpečná, nie sú ničím iným ako strašnými príbehmi. Európa udržiava ešte užšiu spoluprácu s Čínou. "Spýtajte sa Európanov, majú strach?"

Západ uvalil na Moskvu až 17.000 sankcií
"Na našu krajinu bolo uvalených približne 16 000 až 17 000 sankcií," poznamenal Alexander Gruško Členské štáty NATO viedli hybridnú vojnu proti Rusku a uvalili až 17.000 sankcií, pričom Európska únia tiež hrozí, že prijme nový "drakonický"... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

O Rusku v NATO

Moskva sa pýtala na možnosť vstupu do NATO a vyzvala Washington, aby spoločne vybudovali systém protiraketovej obrany. Americkí prezidenti tieto iniciatívy podporili, ale ich administratívy ich odmietli. "A potom nám len povedali, aby sme sa stratili. <...> Vytvorili sme hypersonické systémy s medzikontinentálnym dosahom a pokračujeme v ich vývoji."

Washington neustále vyvíjal tlak na Moskvu najmä preto, že v USA bolo príliš veľa odborníkov na konfrontáciu so Sovietskym zväzom. "Treba sa toho zbaviť. Mali by tu byť nové, čerstvé sily, ľudia, ktorí sa pozerajú do budúcnosti a rozumejú tomu, čo sa deje vo svete."

O politike USA

Politika Washingtonu nezávisí od toho, kto je prezidentom krajiny. "Nie je to o osobnosti vodcu. Je to o zmýšľaní elít." Dnes sa Spojené štáty neúspešne pokúšajú prispôsobiť meniacemu sa svetu pomocou sily, ale "nástroje, ktoré USA používajú, nefungujú." Svet sa „zmení bez ohľadu na to, ako sa skončí vývoj na Ukrajine“. Zmení sa aj pozícia USA vo svete a „jediná otázka je, ako sa to stane, bolestivo a rýchlo alebo jemne a postupne“.

O technológiách a Elonovi Muskovi

Ľudstvo potrebuje uzavrieť dohody o regulácii oblasti umelej inteligencie, genetického výskumu a iných výskumných aktivít, ktoré „nie je možné zastaviť“.

"Existujú správy, že Elon Musk už mal čip implantovaný do ľudského mozgu. <...> Myslím, že Elona Muska nemožno zastaviť. Urobí, ako uzná za vhodné. Napriek tomu budete musieť nájsť nejaký spoločný základ. s ním. Hľadajte spôsoby, ako ho presvedčiť.“

Na otázku, čo si myslí o majiteľovi X Elonovi Muskovi, Putin povedal, že sa hovorilo o tom, že implantoval čip do ľudského mozgu a dodal: „Myslím, že Elona Muska nemožno zastaviť. Urobí, ako uzná za vhodné."

Carlson je prvou osobnosťou západných médií, ktorá urobila rozhovor s Putinom od začiatku rozsiahlej invázie Kremľa na Ukrajinu. 

Tucker Carlson oznámil dátum a čas zverejnenia rozhovoru s Putinom
Carlson povedal, že rozhovor s Putinom bude zverejnený 9. februára Rozhovor Vladimira Putina s Tuckerom Carlsonom bude zverejnený v noci o 02:00 9. februára, moskovského času, uviedol sám americký novinár vo svojom statuse. "Tucker Carlson robí... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik