Propaganda TOTO nikdy nepustí von: Nemec bojujúci na Ukrajine ODHALIL VŠETKO!
09 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Keby Ukrajina dostala od Západu dostatok stíhačiek, vojna by sa tu výrazne zmenila, hovorí bývalý nemecký vojak teraz bojujúci v ukrajinskej špeciálnej jednotke proti ruskej armáde. O aktuálnom dianí na bojisku prehovoril v rozhovore s redaktorom nemeckého denníka Bild. Hovoril tiež o neúspešnej ukrajinskej protiofenzíve, morálke vojakov i vzťahu Ukrajiny a Ruska. To má podľa jeho mienky „nekonečné množstvo materiálu a nekonečný počet vojakov“.

 

Denník Bild zverejnil rozhovor zástupcu šéfredaktora denníka Paula Ronzheimera s bývalým vojakom nemeckej armády, ktorý teraz bojuje v ukrajinskej špeciálnej jednotke proti ruskej armáde.

Neúspešná ukrajinská protiofenzíva

Vojak prehovoril o neúspešnej ukrajinskej protiofenzíve. „Z čisto vojenského hľadiska je, samozrejme, ťažké povedať, čo bolo nakoniec na vine. Nie som politik, ale z čisto taktického hľadiska bolo mnoho rozhodnutí jednoducho urobených príliš pomaly,“ povedal vojak s tým, že má na mysli ako rozhodnutie v zahraničnej politike pokiaľ ide o podporu Ukrajiny, tak aj rozhodnutie na samotnom bojisku.

„Boj o Bachmut nás stál veľa sily, ktorá potom chýbala pri protiofenzíve,“ uviedol vojak. „Podpora zo Západu bola vždy veľmi, veľmi čiastková. Bolo veľmi ťažké objaviť tu skutočne veľké množstvo materiálu. Jeden tank Leopard ste videli tam, druhý tu, a takto jednoducho ofenzíva nefunguje.“

Pre ofenzívu je podľa slov vojaka treba veľa síl a dobrá koordinácia. „Míny hrali veľmi veľkú úlohu. Rusi mali takmer rok a pol na to, aby vybudovali svoje zariadenia, najmä v Chersonskej a Záporožskej oblasti. A veľký problém je, že ak nemáte dostatočnú silu, niečo také jednoducho nemôže poriadne fungovať,“ dodal.

Kritizoval aj dlhý rozhodovací proces Nemecka o pomoci Ukrajine napríklad s prihliadnutím na strely plošného doletu Taurus. Proti ich dodaniu na konci januára hlasoval nemecký Bundestag.

Ukrajina svoje schopnosti nadhodnotila

Šéfredaktor Bildu v tejto chvíli namietol, že keď posielalo Nemecko na Ukrajinu tanky Leopard, Ukrajina sľubovala, že urobia veľký rozdiel, predtým tomu tak bolo s protilietadlovým kanónom Gepard. Ľudia v Nemecku teraz podľa šéfredaktora jednoducho neveria, že aj ďalšie zaslané zbrane prinesú vytúžený výsledok.

„Myslím, že Ukrajina svoje schopnosti, čo sa tankov a pancierov týka, nadhodnotila,“ pripustil príslušník špeciálnej ukrajinskej jednotky. „Čo však Ukrajina preukázala, boli jej úspechy so strelami dlhého doletu,“ povedal vojak, prečo si myslí, že Taurus by mohol Ukrajine tiež pomôcť a priniesť úspechy. „Keby Ukrajina dostala od Západu dostatok stíhačiek, vojna by sa tu výrazne zmenila.“

Chystáme sa na vojnu proti vám, ale váš plyn nám nesmrdí
Česko v januári výrazne zvýšilo nákupy ruského plynu. Česká republika zvýšila v januári 2024 dovoz plynu z Ruska, jeho dodávky sa uskutočňujú cez územie Slovenska, napísali české Novinky.cz. Podľa informácií plynárenského operátora NET4GAS,... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Milan Laca

V súčasnej dobe sa ruské sily pokúšajú o dobytie ukrajinského mesta Avdijivka na východe Ukrajny, uviedol vo štvrtok primátor mesta Vitalij Barabaš pre server Ukrajinska pravda. „Bohužiaľ, nepriateľ sa tlačí zo všetkých strán. V našom meste nie je ani jedna mestská časť, ktorá by bola viac-menej pokojná,“ povedal Barabaš.

Ukrajina navyše hlási nedostatok munície. V stredu 7. februára, Ukrajina urgovala Európsku úniu, aby prijala „urýchlené kroky“ na zvýšenie dodávok delostreleckých granátov. Európsky zbrojný priemysel však na rozsiahle dodávky nie je pripravený. Do konca marca EÚ na Ukrajinu dodá iba polovicu sľúbenej munície.
Iba s dronmi nemožno dosiahnuť žiadny pokrok

Vojak v rozhovore priblížil, čomu sa v poslednom pol roku pri špeciálnych jednotkách ukrajinskej armády venoval. Popísal veľa misií, ktoré jednotka podnikala pomocou fpv dronov. "Tieto drony možno veľmi účinne použiť na boj proti nepriateľskej technike alebo personálu na vzdialenosť päť až pätnástich kilometrov," povedal vojak s tým, že útoky za použitia týchto dronov boli úspešné hlavne na juhu Ukrajiny.

Výhodou týchto dronov je, že nie sú tak drahé. „Preto sú tu pre nás skvelou možnosťou. Problém je však v tom, že iba s týmito dronmi nemožno dosiahnuť žiadny pokrok, pretože Rusi majú jednoducho nekonečné množstvo materiálu a nekonečný počet vojakov,“ povedal vojak.

Zelenskyj vyhodil veliteľa armády, vymenoval nového
Zelenskyj vymenoval Syrského za hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo večernom videoodkaze povedal, že vymenoval generálplukovníka Alexandra Syrského za nového hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Má... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Milan Laca

Túto vojnu nevyhráme bojom, ale porozumením

Pri boji je pre neho dôležité pamätať na to, že ruskí vojaci sú tiež iba normálni ľudia. „Majú svoje rodiny, majú svoju domovskú zem. Nie sú to žiadni netvori alebo svine alebo „tí zlí“, sú to jednoducho len ľudia… Myslím, že túto vojnu nevyhráme bojom, ale porozumením. Skrze určitú vzájomnú lásku a nie nenávisť. Ide o to, aby sme začali premýšľať o tom, ako by sme mohli viesť túto vojnu bez toho, aby naďalej umieralo extrémne množstvo ľudí,“ vysvetlil vojak svoj pohľad na vec.

V Rusku je Ukrajina démonizovaná, na Ukrajine je tiež znateľná veľmi vysoká nenávisť proti Rusom. "Nedokážem si predstaviť, že by skutočne stabilný mier bol výsledkom predbežného rokovania, pri ktorom by bolo napríklad dohodnuté prímerie, alebo snáď odstúpenie územia," myslí si vojak kvôli tomu, že Rusi by to nedovolili kvôli propagande a Ukrajinci preto, že by nedovolili, aby Rusko v istom smere vyhralo.

Morálka profesionálnych vojakov v špeciálnej jednotke aj napriek tomu zostáva vysoká. „Všetko záleží na motivácii. Sme profesionálni vojaci, ktorí si toto povolanie vybrali už pred začiatkom vojny,“ povedal.

Vyjadril sa však aj k morálke mobilizovaných vojakov. Tá je podľa neho „ešte dobrá“ a to s prihliadnutím na to, že očakávajú vďaka novej mobilizačnej vlne striedanie.

Biden pochopil realitu? Peniaze sú fuč!
"Ustupujeme?" Biden urobil nečakané vyhlásenie o Ukrajine. Americký prezident: Ukrajina sa nachádza v kritickom bode konfliktu. Priznal realitu? Ukrajina je v kritickom bode konfliktu kvôli škrtom v zahraničnej pomoci, povedal americký... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Milan Laca

Ukrajinci plne nerozumejú tomu, aká vážna je situácia

Ukrajinci podľa neho však plne nerozumejú tomu, aká vážna je situácia. „Veľký problém, ktorý na Ukrajine vidím – nechcem to nazývať propagandou – je komunikácia s ľuďmi o tom, čo sa naozaj deje. Slová, ktoré sú na opis situácie volené, z môjho pohľadu, nie sú úprimné,“ povedal s tým, že on vojnu vidí z tej reálnej perspektívy. „Ak by však ľudia naozaj chápali, čo sa deje, tak by buď utiekli, alebo šli do armády.“

Pre Ukrajinu je čím ďalej tým ťažšie držať svoje územie. Vojak aj jeho priatelia v špeciálnej jednotke sú pripravení aj na najhoršie. „Všetci sme napísali list na rozlúčku so všetkým, čo k tomu patrí. A ak k tomu dôjde, vybojujeme svoju poslednú bitku za túto krajinu a za tunajších ľudí. A potom to skončí.“

Ku koncu rozhovoru sa vojak krátko rozhovoril aj o jeho živote na Ukrajine. Ten je podľa jeho slov „veľmi príjemný“. „Veľa vecí tu môže byť porovnávané s Nemeckom, dá sa tu skvele nakupovať. Je tu všetok tovar, ktorý si človek dokáže predstaviť. Bývanie je priaznivé, plat dostávam vždy včas,“ popísal vojak. Jeho plat sa pohybuje okolo 1 800 eur.

Putin Tuckerovi Carlsonovi: VOJNA NA UKRAJINE MÔŽE SKONČIŤ O NIEKOĽKO TÝŽDŇOV!
Rusko nikdy neodmietlo zapojiť sa do dialógu o Ukrajine, ale po prerušení istanbulských rokovaní v marci 2022 Moskva nemá v úmysle urobiť prvý krok. Prečo sa musíme trápiť a opravovať chyby niekoho iného? Uviedol to v rozhovore s americkým... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik