Piatok s Pellem: O vine a treste budú rozhodovať súdy, nie opozícia na námestiach (VIDEO)
09 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

V tradičnom Piatku s Pellem predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) hovoril o tom, prečo je spokojný, že novelizácia trestných kódexov bola schválená. Pripomenul, že hoci sa rozprava k tomuto zákonu ťahala takner tri mesiace, priniesla len zbytočné obštrukcie. A tiež veľkú podporu jeho protikandidátovi na námestiach, kde sa opozícia a jej voliči schádzali tváriac sa, že im ide o neschválenie zákona, ktorým sa okrem iného zruší Úrad špeciálnej prokuratúry.

Vo videu Piatok s Pellem predseda NR SR zrekapituloval proces diskusie okolo trestného zákona a vyvrátil poplašné správy, okolo násilných trestných činov. Je však najvyšší čas pohnúť sa ďalej, preto načrtol, aké sú plány v parlamente na najbližšie obdobie. Tu Pellegrini hovorí o zapracovaní trinásteho dôchodku do zákona, o nutnosti urýchlenej zmeny stavebného zákona, či o potrebe účinne a hlavne rozumne znižovať ceny potravín.

Takmer na deň tri mesiace

„V rozprave vystúpilo vyše sto poslancov a odznelo takmer tritisíc faktických poznámok. Som presvedčený, že opoziční poslanci počas týchto troch mesiacov povedali naozaj všetko, čo chceli,“konštatuje na úvod Peter Pellegrini. Doplnil, že ich vyjadrenia sa mnohokrát opakovali a na ukončenie tejto témy bol už najvyšší čas.

Smer o Trestnom zákone: ZO STREDOVEKU sme sa dostali do MODERNÉHO trestného práva (VIDEO)
Vo štvrtok, 8. februára vo večerných hodinách sedemdesiatosem poslancov schválilo novelizáciu trestných kódexov. Tá prinesie zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), má dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Ešte pár slov k trestnému zákonu...

Aj Pellegrini súhlasí s názorom, že táto novela slovenské právo približuje k modelom, aké fungujú vo vyspelých krajinách. Najdôležitejšie je, že kladie dôraz na prevýchovu páchateľov trestných činov a na odškodnenie obetí, pričom o vine a treste budú môcť oveľa efektívnejšie rozhodovať súdy. Rozhodne nie opozícia na námestiach.

„Vražda a iné trestné činy proti životu a zdraviu musia byť a budú naďalej prísnejšie trestané, ako iné, ekonomické trestné činy, aj keď sa vám niekto snaží nahovoriť niečo úplne iné,“podotýka Pellegrini na margo záplavy statusov opozičných poslancov s tým, že trestné sadzby v oblasti ochrany života zostali bezo zmien. Hoci Pellegrini očakáva prelamovanie prezidentkinho veta aj pri tomto zákone, no aj tu neočakáva, že by sa veto prelomiť nepodarilo, čím sa úplne zakončí táto téma, ktorá bola zbytočne spolitizovaná a opozíciou zneužívaná.

Čo nás čaká

Vďaka tomu, že tento zákon bol odhlasovaný, parlament sa môže venovať návrhu na zavedenie skutočného a spravodlivého trinásteho dôchodku, ako jednej z predvolebných priorít Hlasu. Návrh hovorí o 600-eurovom trinástom dôchodku pre každého starobného dôchodcu už v tomto roku. Pellegrini pripomenul, že realizácia mala prísť už vlani, no zmaril ju neskorý termín volieb.

Bude však nutné venovať sa aj stavebnému zákonu. Po 1. apríli totiž občan nebude môcť požiadať ani o územné rozhodnutie, ani o stavebné povolenie.

„Vážne beriem aj boj za nižšie ceny potravín,  ktoré predstavujú jeden z najväčších problémov pre ľudí na Slovensku. Preto chceme predĺžiť aj tzv. odvodovú úľavu pre zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, aby sme im šetrili prostriedky a tlačili tak aj na znižovanie cien potravín,“ pripomína predseda NR SR aj túto oblasť, ktorú treba riešiť. Aj ďalší zákon, tentokrát z dielne ministerstva hospodárstva má pomôcť zamestnávateľom – so znižovaním ich administratívnej záťaže.

Už dnes pripravujú zmenu výšky minimálnej mzdy. Tu Pellegrini hovorí o cieli, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala ku koncu volebného obdobia vyšplhať na výšku tisíc eur.

„Po únavnej debate k trestnému zákonu sa teraz naozaj teším, že sa parlament môže venovať skutočným problémom ľudí. Tie vždy boli, sú a budú tou hlavnou prioritou tak strany Hlas, ako aj mňa osobne,“ uzavrel Peter Pellegrini.

PRIESKUM, z ktorého opozíciu rozhodí: KORČOK BY DO DRUHÉHO KOLA ANI NENAZREL! (VIDEO)
Mnohí politici otvorene hovoria, že prieskumy verejnej mienky, zvlášť tie predvolebné, sú výborným nástrojom manipulácie s voličom. Kandidáti, prípadne strany si ich u agentúr jednoducho zaplatia. O čosi dôveryhodnejšie by mohli pôsobiť priame... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik