Minister Susko: Novela Trestného zákona zabezpečí spravodlivejšie Slovensko!
09 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Novela Trestného zákona podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) zabezpečí, že Slovensko bude lepšie a hlavne spravodlivejšie pre všetkých občanov SR. Uviedol to pre reláciu TV Joj Na hrane. Poslankyňa Irena Bihariová (Progresívne Slovensko) podotkla, že momentálne je na ťahu prezidentka, ktorá môže prípadným nepodpísaním zákonu zabezpečiť návrat novely do parlamentu.

"Slovensko bude spravodlivejšie a lepšie pre všetkých občanov SR, pretože v prvom rade, čo je účelom novely týchto trestných zákonov, je zabezpečiť ochranu všetkých občanov SR," uviedol s tým, že v minulosti sme boli svedkami porušovania práv ľudských práv a slobôd občanov.

Na margo skracovania premlčacích dôb podotkol, že ich Slovensko harmonizuje s ostatným svetom a nie sú dramaticky nižšie ako napríklad v Rakúsku.

Bihariová podotkla, že aktuálne, po schválení novely, opozičným poslancom žiadne možnosti neostali. Na ťahu je podľa jej slov prezidentka, ktorá môže zákon nepodpísať a vrátiť ho do druhého čítania.

Podotkla, že existuje množstvo dôvodov, prečo by Ústavný súd SR prípadne mohol rozhodnúť o pozastavení účinnosti novely.

"Keď opomenieme ten proces, akým sa celá tá procedúra a schvaľovanie viedlo, tak to samotné znenie - už len keď pomyslíme, že sa pripravovalo osobami, ktoré sú v konflikte záujmov a zároveň si časť z nich aj tento zákon odhlasovali, - je minimálne niečo, čo môže ústavný súd zaujímať," skonštatovala.

Prvé reakcie na schválenie novely Trestného zákona. Pozrite na vyjadrenie Čaputovej
Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť, skrátia sa premlčacie lehoty a upravia sa trestné sadzby pri viacerých skutkoch. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona. Prichádzajú prvé reakcie Prvá reakcia... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik