Čo hovorí Západ o rozhovore Carlsona s Putinom?
10 | 02 | 2024 I Milan Laca

Západné médiá komentujú rozhovor amerického novinára s ruským prezidentom. Čo ich v ňom zaujalo?

Ponúkame hodnotenie denníka Politico.

Hodnotenie

Málokto očakával, že zo stretnutia Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom, vzíde niečo prevratné, píše denník Politico. Carlson splnil tieto očakávania svojím softbalovým rozhovorom, pričom nedokázal získať žiadne strhujúce poznatky o skutočných vojnových cieľoch ruského prezidenta, ani ho prinútiť zodpovedať sa za jeho brutálnu inváziu na Ukrajinu, komentujú noviny. Putin však naplno využil príležitosť zasadiť semená pochybností o americkej pomoci Ukrajine a o americkom politickom systéme.

Putin Tuckerovi Carlsonovi: VOJNA NA UKRAJINE MÔŽE SKONČIŤ O NIEKOĽKO TÝŽDŇOV!
Rusko nikdy neodmietlo zapojiť sa do dialógu o Ukrajine, ale po prerušení istanbulských rokovaní v marci 2022 Moskva nemá v úmysle urobiť prvý krok. Prečo sa musíme trápiť a opravovať chyby niekoho iného? Uviedol to v rozhovore s americkým... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Putin so svojou vojnou neskončil

Hlavné posolstvo, ktoré sa Putin snažil odovzdať Američanom: Nemá zmysel pomáhať Ukrajine ďalšími peniazmi a zbraňami. A Carlson, ktorý sám predtým spochybňoval podporu USA pre Ukrajinu, bol až príliš šťastný, že pomohol odovzdať toto posolstvo. „Ak naozaj chcete prestať bojovať, musíte prestať dodávať zbrane. V priebehu niekoľkých týždňov sa to skončí. To je všetko,“ tvrdil Putin. Na otázku, či Rusko dosiahlo svoje vojnové ciele, Putin odpovedal: „Nie. Zatiaľ sme nedosiahli naše ciele, pretože jedným z nich je denacifikácia.“ Tvrdenie, že Rusko sa snaží „denacifikovať“ Ukrajinu, je všeobecne vnímané ako kód na odstránenie demokraticky zvoleného (židovského) prezidenta krajiny Volodymyra Zelenského. Keď sa Carlson opýtal, či by bol Putin „spokojný s územím, ktoré teraz máte“, ruský autokrat odmietol odpovedať, vrátil sa k bodu o denacifikácii a trval na tom, že ešte nedokončil odpoveď na predchádzajúcu otázku, napísalo Politico.

Putin sa snažil podkopať vieru Američanov v demokraciu

Poskytnutím rozhovoru Carlsonovi Putin získal neobmedzený prístup k veľkému americkému publiku pred prezidentskými voľbami v USA koncom tohto roka. Nie je žiadnym tajomstvom, koho by Carlson podporil v pravdepodobnej repríze Donald Trump verzus Joe Biden. Ale bol to Putin, nie Carlson, kto ako prvý vychvaľoval Trumpa a povedal, že mal „osobný vzťah“ s bývalým americkým prezidentom, ako aj s Georgeom W. Bushom. Pointa, o ktorej Putin hovoril: Politický systém USA je, aby sme si vypožičali frázu, nevyčerpaný močiar a americká demokracia je ilúzia.

Kremeľskí propagandisti dosiahli víťazstvo

Carlson aj Putin očakávali kritiku, že rozhovor by len uľahčil kremeľskú propagandu a tak sa veľmi snažili odvrátiť dojem, že sú vo vzájomnej súhre – ale akékoľvek momenty napätia boli krátke a nakoniec bezvýznamné, pričom na vrchole sa objavil Putin. "Máme talk show alebo rozhovor?" Putin zaútočil v úvodných minútach rozhovoru a potom predniesol vyše 20-minútový historický monológ. Carlson, ktorému sa nepodarilo overiť fakty, alebo odvrátiť fantastickú hodinu histórie ruského prezidenta, namiesto toho v úvodnom vyhlásení varoval divákov, že keď odpovedal na jeho otázku, prečo Rusko napadlo Ukrajinu, „Putin pokračoval veľmi dlho, pravdepodobne pol hodiny, o histórii Ruska siahajúcej až do ôsmeho storočia. Carlson však okamžite zmiernil aj túto ranu a vyhlásil, že v konečnom dôsledku verí, že Putin je „úprimný“ a chválil prezidentove „encyklopedické znalosti“.

Putin pokračuje vo svojej šarmantnej ofenzíve voči Elonovi Muskovi

Šéf Tesly a X Elon Musk, pokiaľ ide o ruskú vojnu na Ukrajine, spočiatku pomáhal Kyjevu, než sa zdalo, že podľahne kremeľskej propagande a diskusiám. Putin vo svojom rozhovore s Carlsonom využil príležitosť a pohladil miliardárovo ego. "Existujú správy, že Elon Musk už má čip implantovaný do ľudského mozgu v USA," povedal Putin Carlsonovi. Na otázku, čo si o tom myslí, prezident povedal: „Myslím, že Elona Muska nezastavíte. Urobí, ako uzná za vhodné. Napriek tomu, s ním budete musieť nájsť spoločnú reč. Hľadajte spôsoby, ako ho presvedčiť. Myslím si, že je to šikovný človek. Naozaj verím, že je."

Americko-ruské komunikačné kanály zostávajú otvorené

Putin tvrdil, že si nepamätá, kedy naposledy hovoril s prezidentom Bidenom. "Musím si všetko pamätať?" zamyslel sa Putin. Na otázku, prečo nehovoril so svojím americkým náprotivkom, Putin odpovedal: „Prečo by som mu volal? O čom sa s ním mám rozprávať? Alebo ho o čo prosiť?" Dodal však, že „udržiavajú sa určité kontakty“, pokiaľ ide o komunikačné linky medzi Washingtonom a Moskvou.

Putin chce z výbuchov Nord Stream obviniť USA

"Kto vyhodil do vzduchu Nord Stream?" Carlson sa spýtal Putina s odkazom na záhadné výbuchy v septembri 2022, ktoré roztrhali podmorské plynovody z Ruska do Nemecka. "Vy určite," odpovedal Putin. "V ten deň som bol zaneprázdnený!" odpovedal znepokojený Carlson a zrazu sa ocitol v úlohe podozrivého pri výsluchu KGB.  Zdalo sa, že Putinovi sa to páčilo a povedal, že hoci on osobne môže mať alibi, CIA nie. Na otázku, či má pre toto tvrdenie nejaké dôkazy, Putin odpovedal, že ide o otázku, kto mal motív a zdroje.

BIDEN V KONCOCH! Narážky na jeho mentálnu spôsobilosť? AKO SA TO, SAKRA, OPOVAŽUJETE!
Americký prezident Joe Biden druhýkrát behom jedného týždňa prehlásil, že na samite v roku 2021 hovoril s európskym lídrom, ktorý už bol vtedy nielen mimo funkcie, ale tiež po smrti. Informujú o tom americká americké médiá, podľa ktorých na... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik