Česi majú dôkaz: SME ODPADOVÝM KOŠOM EURÓPY (VIDEO)
09 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Neúdený údený syr, mäso „napichané“ vodou, či ananásová šťava vyrobená z jablčného muštu. Aj na Slovensku o tom vieme roky a občas sa to vytiahne, ako politická téma – sme odpadkovým košom Európskej únie. Aktuálne sa o probléme nekvalitných potravín hovorí v Česku. Debatu otvorila reportáž TV Nova.

Aby sme vedeli, čo kupujeme, mali by sme si do povinnej výbavy na cestu do obchodu pribaliť aj lupu. Reportáž TV Nova vysvetľuje, čo je zodpovedné za to, že chlieb už nemá tú chuť a kvalitu, ako mal v časoch našich babičiek, ale aj to, ako rozoznať kvalitné mäso, keďže výrobcovia ho veľmi radi napichajú vodou. O tom, že Česko (a s ním aj Slovensko) je popolnicou Európy, hovoria aj odborníci. Tí však tvrdia aj to, že sa to nezmení, kým nezačneme nakupovať podľa kvality. Zatiaľ to robíme cez pohľad na cenovku.

Do obchodu len s lupou?

Tá reagovala na fakt, že obchodná inšpekcia stiahla z predaja výrobok označený, ako kakao, v ktorom bol podiel skutočného kakaa ani nie osem percent. Zvyšok bolo pomleté všetko možné. Televízia preto na nákup vyslala redaktorku, ktorá sa z „kontrolného nákupu“ vrátila doslova znechutená.

„Čítať normálne zvládam bez okuliarov, ale tu sa bez nich nezaobídem,“konštatuje redaktorka, ktorej rozhodne nie je jedno, či kupuje skutočne to, čo aj kúpiť chce. A tak na obale ananásového džúsu našla informácie o jablčnej šťave. Medzi informáciami o kečupe našla aj tú, že paradajok v ňom je pramálo.

Blanár: My už historickú skúsenosť so zrážaním opätkov a jednomyseľným hlasovaním máme (VIDEO)
Minister zahraničia SR Juraj Blanár (Smer-SSD) pripomína, že Slováci si z čias Varšavskej zmluvy veľmi dobre pamätajú jednomyseľné hlasovania. Pripomína preto, že suverénna zahraničná politika nespočíva v pritakávaní na všetko, čo zahraničný... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Chlieb náš každodenný

„Vyzerá ako chlieb, vonia, ako chlieb, aj chutí, ako chlieb. Deň po nákupe,“ reprodukuje reportérka skúsenosť mnohých s tým, že na ďalší deň môže ísť tvrdý, prípadne tretí deň plesnivý chlieb do koša. Pekár Jan Mervart hovorí, že dnes sa používa úplne iný kvások ako ten, ktorý používali kedysi. Ten voľakedajší mal silu a neraz im „ušiel“. „Dnes tá múka, ani kvások nemajú takú silu,“ dopĺňa s tým, že suroviny boli prispôsobené rýchlej dobe a napríklad múka sa používa takmer hneď po zomletí.

No a žitnú múku na výrobu kvásku sa vozí z Ukrajiny, Moldavska, či Dánska. Je drahšia a pridáva sa jej menej. Namiesto nej sa používajú rôzne tekuté, či práškové náhrady, čo má vplyv na kvalitu chleba. A tak aj kvas sa používa instantný, čo skráti proces prípravy na polovicu. Takto vyrobených je deväť z desiatich chlebov na našich pultoch. Takýto proces praje aj nižšej cene, rozhodne však nie kvalite.

Lacné veci nie sú až také lacné

Údenina, ktorá udiareň ani nevidela, prípadne syr z palmového oleja, kuracie rezne, čo obsahujú minimálne 75 percent mäsa... ozaj, čo tvorí zvyšok toho rezňa? Voda, zahusťovadlá, antioxidanty, zvýrazňovač chuti ... tie akože kvalitnejšie sú odstredené od vody. Agrárny analytik Petr Havel však hovorí, že toto je veľmi drahá voda.

Ukrajinské médiá: Zelenskyj urobil konečné rozhodnutie o odvolaní Zalužného
Rezignácia vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného sa uskutoční v najbližších dňoch. Informujú o tom ukrajinské médiá, informuje webová stránka novín Moskovskij Komsomolec. Podľa zdrojov Ukrajinskej pravdy v prezidentskej... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Čo na to zákon

Ten v Česku na takéto „ošetrovanie“ mäsa nepamätá a niektorí výrobcovia sa na to spoliehajú. Pumpujú ho, čo to dá a pritom sa ešte nerozpadne. Kuchár Tomáš Štěpnička hovorí, že takto upravované mäso má bledšiu farbu a pri vložení do vriaceho oleja veľmi prská. Navyše takéto mäso si v sebe šťavu neuchová a po úprave je suché.

Aj univerzitný prieskum hovorí, že Česká republika je popolnicou Európy. Je to chyba našich peňaženiek, pretože v snahe ušetriť, nakupujeme čo najlacnejšie, výdatne chemicky upravované potraviny, ktoré však nie sú kvalitné.

„Český spotrebiteľ, aby vyzeral lepšie, v anketách hovorí, že v o bchodoch volí kvalitu, ale v skutočnosti preferuje cenu,“hovorí Mervart a svoje slová dopĺňa skúsenosťou, že keď bola všade vtáčia chrípka, kura bolo stále najpredávanejším mäsom.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik