Prvé reakcie na schválenie novely Trestného zákona. Pozrite na vyjadrenie Čaputovej
08 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť, skrátia sa premlčacie lehoty a upravia sa trestné sadzby pri viacerých skutkoch. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona. Prichádzajú prvé reakcie

Prvá reakcia prišla zo strany Hlas-SD

HLAS víta schválenie novely trestného zákona, ktorá približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám. Za najdôležitejší prínos novely považuje dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície. Novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu. Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy. Zároveň HLAS víta, že po troch mesiacoch historicky najdlhšej parlamentnej rozpravy o jednom zákone sa Národná rada konečne môže venovať skutočným problémom ľudí. 

 Skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy. Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dopad na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana HLAS pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia trestného zákona. Absolútne odmietame, že by novela trestného zákona mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov.

Matovičove hnutie

"Dokonané"

Smer-SSD

Ľuboš Blaha: OĽANO JE BANDA PEDOFILOV A NÁSILNÍKOV!

"Strašne som naložil opozícii, ale že strašne. Vrieskali tu po nás ako psychopati, tak dostali naspäť.

OĽANO je banda pedofilov a násilníkov, veď si spomeňte na Heráka, ktorého kryli. Matovič zneužil vlastnú matku na daňové podvody a z vlastnej ženy urobil bieleho koňa.

A teraz klamú a moralizujú o ženách. My chránime ženy, kým oni znásilňovali malé dievčatká. A PS-kári nech takisto držia ústa, ten ich Hellebrandt šíril nebezpečnú nákazlivú chorobu - tí nech sa hanbia a chodia po kanáloch!" Napísal Blaha na TG.

Čaputová smúti

"Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania.

Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu. Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom. Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval. Návrh bol navyše do poslednej chvíle menený rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi, a to aj tesne pred jeho schvaľovaním v parlamente. Na jeho príprave sa podieľali a za zmeny hlasovali aj poslanci, ktorým táto novela zlepší ich procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach, čo rovnako považujem za neprípustné.

Vzhľadom na uvedené dôvody preto zvážim všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť." Napísala takmer ihneď po schváleni prezidentka na sociálnej sieti.

NAŽIVO Lipšic odpočítava minúty
(Aktualizované) 20:27 Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť, skrátia sa premlčacie lehoty a upravia sa trestné sadzby pri viacerých skutkoch. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona. Poslanci... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik