NAŽIVO Lipšic odpočítava minúty
08 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

(Aktualizované)

20:27 Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť, skrátia sa premlčacie lehoty a upravia sa trestné sadzby pri viacerých skutkoch. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona.

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok večer novelu Trestného zákona do tretieho čítania.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) otvoril diskusiu, prihlásilo sa vyše 50 rečníkov. O návrhu bude plénum nepretržite rokovať až do konca diskusie, teda do úplného prerokovania. Diskusia môže pokračovať aj v noci. Po prerokovaní by mali poslanci o novele aj definitívne rozhodnúť.

Novela Trestného zákona má priniesť viaceré zmeny, ako sú napríklad zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), skrátenie premlčacích lehôt a úprava trestných sadzieb pri viacerých skutkoch.

18:00 Pročko opäť šaškuje v rokovacej sále. Od Blahu dostáva prvé upozornenie, inak bude vykázaný zo sály. Následne bol Ľuboš Blaha v priamej konfrontácii s Matovičom. Matovič vrieska, že Blaha je úchyl.

Blaha kontroval s chladnou hlavou a upozornil Matoviča, že parlament nie je ústav pre duševne chorých

17:00 Koaliční poslanci sa v parlamente smejú a žartujú, že opoziční poslanci podávajú námietky. Proti ich zábave ostro vystúpil poslanec Jozef Pročko (bývalé OĽaNO) a žiada Petra Pellegriniho, aby s koaličnými poslancami urobil poriadok.

16:50  Parlament dokončil po štyroch hodinách hlasovanie o pozmeňujúcich bodoch Ľubomíra Galka. Po krátkej prestávke by mali hlasovať o pozmeňujúcom návrhu Martina Šmilňáka (KDH), pod ktorým je však podpísaný už exposlanec PS Tomáš Hellebrandt.

Pozmeňujúci návrh podľa spravodajcu Tibora Gašpara (Smer) nespĺňa potrebné náležitosti, aby sa o ňom mohlo hlasovať.

15: 45 Za jednotlivé body vo vyše 350-bodovom pozmeňujúcom návrhu poslanca Ľubomíra Galka hlasujú najmä poslanci z jeho hnutia (bývalé OĽaNO), ostatní opoziční poslanci z PS, KDH či SaS sa hlasovania väčšinou zdržiavajú.

13: 55 Hlasovanie o novele Trestného zákona prerušili, od 14.00 h nasleduje Hodina otázok. Hlasovanie o novele bude pokračovať o 15.00 h. Prítomný je aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sedí v parlamente počas pravidelnej Hodiny otázok.

13:12 - Vzhľadom k tomu, že hlasovanie v parlamente len o pozmeňovacích návrhoch opozície trvá už vyše 1,5 hodiny bez prestávky, predseda parlamentu Peter Pellegrini oznámil, čas na hygienickú prestávku 20 min. Predtým poznamenal, že o pozmeňovacích návrhoch Galka, budú hlasovať ešte približne 180 krát.

Koaliční poslanci zatiaľ hlasujú logicky proti.

NR SR aktuálne : Poslanci parlamentu hlasujú o vládnej novele Trestného zákona.

• Keďže k novele bolo predložených približne 50 pozmeňujúcich návrhov, hlasovanie sa môže predĺžiť aj na niekoľko hodín.

• Aktuálne hlasujú asi už o neviemekoľkom návrhu Galka - v redakcii to už nepočítame.

Poslanci začali deň záverečnými slovami k novele Trestného zákona. Aktuálne je vyhlásená 15- minútová prestávka, začiatok hlasovania o novele Trestného zákona by mal byť o 10:34.

V úvode šiesteho rokovacieho dňa 9. schôdze Národnej rady (NR) SR pokračovali poslanci novelou Trestného zákona. So záverečným slovom vystúpili spravodajca Tibor Gašpar aj minister spravodlivosti Boris Susko (obaja Smer-SD).

Gašpar v úvode štvrtkového rokovania ešte predložil ďalší pozmeňujúci návrh. Jeden predložil už v závere diskusie v stredu (7. 2.) večer. Poslanci by mali po prerokovaní novely o návrhu počas dňa aj definitívne rozhodnúť.

 

Lipšicov čas sa kráti

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu ukončili 5. rokovací deň 9. schôdze. O novele Trestného zákona by mali rozhodnúť zrejme dnes (8. 2.). Počas stredy vystúpili všetci zvyšní prihlásení rečníci, ráno by mal v záverečnom slove pokračovať minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Diskusia k Trestnému zákonu v druhom čítaní sa začala 31. januára. Poslanci vládnej koalície už v úvode odhlasovali, že bude trvať 62 hodín. Vystúpili desiatky opozičných poslancov, predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov. Do diskusie sa viackrát zapojil minister spravodlivosti a niekoľkí koaliční poslanci.

V závere diskusie ešte predložil koaličný poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) ďalší pozmeňujúci návrh. Precizuje viaceré ustanovenia. Navrhol napríklad rozšíriť dôvody povinnej obhajoby aj o konania o trestných činoch, za ktoré zákon ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou najmenej desať rokov. Precizovať chce tiež podmienky stíhania sudcu pre trestný čin ohýbania práva. Návrh rieši aj umiestnenie páchateľa do detenčného ústavu i vtedy, ak ide o páchateľa trestného činu spáchaného zo sexuálneho motívu.

Dag Daniš: Prezidentka prekročila svoje právomoci a vstúpila do politických hier
Keď pred pár dňami Erik Kaliňák (Smer-SSD) v relácii Do kríža začul od Daga Daniša regulérnu kritiku na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, podľa vlastných slov ho až heglo. Na Facebooku ponúkol zostrih Danišových vyjadrení s tým, že v slovenskom... Čítať ďalej
06 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik