Mikas má na svoj verdikt čakať mimo funkciu, nie dostávať päťtisícový plat (VIDEO)
08 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Aktivista a zakladateľ Voľnej zóny Miroslav Heredoš tvrdí, že je najvyšší čas, aby bol odvolaný aj riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Ján Mikas. Ten stál tri roky za mnohými „proticovidovými“ opatreniami, ktoré sa ukázali, ako neúčinné. O zbytočnosti používania rúšok, dnes už nik nepochybuje. Mikas aj toto opatrenie vehementne presadzoval, či doslova vynucoval vysokými pokutami. Napriek tomu je, aj štyri mesiace po voľbách, na svojej dobre platenej pozícii.

Heredoš konštatuje, že Mikas je na svojom veľmi štedro platenom poste držaný ešte aj štyri mesiace po tom, ako sa vymenila vládna garnitúra. Pod výzvu, ktorú Heredoš adresoval ministerke  zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) sa za jeden deň od jej vzniku podpísalo viac, ako tritisíc ľudí. Vo výzve Heredoš pripomína Mikasove vyhlášky, ktoré sú aj dnes v rozpore s Ústavou, keďže ľudské práva sa smú obmedziť len zákonom, nie vyhláškou. Tých Mikas vydal veľké množstvo. Občania preto žiadajú ministerku, aby na ďalšie riešenia Mikas čakal mimo štátnu službu.

Plat, ako poslanec

Heredoš nerozumie, kto v dnešnej dobe, kedy sú odvolávaní rôzni štátni funkcionári z čias minulých vlád, ešte drží Mikasa vo funkcii. Ministerky Zuzany Dolinkovej sa preto pýta, kto ho v tejto pozícii ochraňuje. Heredoš zverejnil aj sumu, ktorú (v hrubom) Ján Mikas zarába - cez päťtisíc dvesto eur.

„Najvyššie zárobky mal v obdobiach rokov 21 (takmer 70-tisíc eur) a 22 (cez 65-tisíc eur), to bolo cez tú údajnú pandémiu,“konštatuje Heredoš vo videu. Tu konštatuje, že je neskutočná hanba, že Mikas ešte stále zastáva svoju funkciu. Heredoš to však nemieni nechať tak.

MINISTER VNÚTRA sa pýta opozície: Prečo ste neobhajovali právny štát, keď sa konali najväčšie zločiny voči spravodlivosti? (VIDEO)
Matúš Šutaj Eštok dúfal, že Progresívne Slovensku bude aspoň ako-tak stranou, ktorá prinesie na slovenskú politickú scénu určitú dávku politickej kultúry. No svojim prejavom ich označil ako „hlásnou trúbou Igora Matoviča“. Na posmešky anarchistov z... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Odvolať!

Miroslav Heredoš preto spísal „Žiadosť o odvolanie Jána Mikasa z pozície riaditeľa ÚVZ". Spustil ju 7. februára 2024 a v priebehu jedného dňa sa pod Mikasovo odvolanie podpísalo cez 3.200 ľudí. Aj oni si pamätajú jeho vyhlášky, ktoré likvidovali ústavné práva a slobody občanov SR. Povinné testovanie, tlak na očkovanie, segregácia občanov v prístupe k občianskym právam, zatvárali prevádzky, čím likvidovali podnikanie a v neposlednom rade obmedzovali školský život detí.

Najtvrdšie v okolí

„Je nutné podotknúť, že takýto zásah do práv a slobôd neprebehol ani medzi našimi susedmi a okolité štáty V4 (Poľsko, Česká republika, Maďarsko) nikdy takto zásadnou mierou nepošliapali ľudské práva a slobody svojich občanov,“ pripomína autor petície s tým, že stále ide len o vyhlášky, nie o zákony. Keďže šlo o obmedzenie základných ľudských práv a slobôd, na podobné výnosy má právo len parlament „...a teda všetky vyhlášky Mikasa boli a dodnes sú právne sporné bez ohľadu na to, čo na ne vyriekol Ústavný súd SR,“dopĺňa Heredoš.

Porušoval Ústavu

"Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v medziach, ktoré určuje zákon," povedal generálny prokurátor Maroš Žilinka v tlačovej správe pre SITA z 28. januára 2021 citujúc Ústavu SR, jej druhý článok a druhý bod,“ cituje Heredoš generálneho prokurátora a dodáva, že vysoko postavený štátny úradník Mikas opakovane porušoval Ústavu SR a jej zákony.

„Vrchol cynizmu bolo, keď Ján Mikas vydal v decembri 2020 vyhlášku – v rozpore zo zákonom – a to výnimku pre pozitívnych poslancov na COVID – 19, kedy im umožnil hlasovať o svojich vlastných vyhláškach v NR SR. Tým aj podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku porušil zákon a v tom čase dokonca verejne vyzval Peter Pellegrini Jána Mikasa k tomu, aby zvážil svoj odchod z funkcie,“ uvádza Heredoš vo výzve.

Nový poslanec PS dostal školenie od Pellegriniho
Dvaja náhradníci na uprázdnené mandáty poslancov Národnej rady (NR) SR vo štvrtok dopoludnia na 9. schôdzi NR SR zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátov. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyškolil nového poslanca PS Namiesto... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Pani ministerka, upokojte verejnosť

„Touto občianskou petíciou preto žiadame, aby ministerka zdravotníctva SR, Zuzana Dolinková, bezodkladne pristúpila k odvolaniu pána Jána Mikasa z jeho pozícíe a tým vykonala za dosť spravodlivosti - uplatnila morálne zadosťučinenie a tým upokojila veľkú časť verejnosti, ktorá je zotrvávaním Jána Mikasa na jeho funkcii značne nespokojná. Ján Mikas musí na ďalšie riešenie ohľadom jeho zodpovednosti za morálne a právne prečiny počas rokov 2020 - 2023 čakať mimo svoju funkciu,“ uzatvára autor petície.

PETÍCIU NÁJDETE TU

Facebook / Zuzana Dolinková | Zuzana Dolinková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik