ŠKANDÁL! Ukrajinci prichytení pri pašovaní plastickej trhaviny. Všetko smeruje k Zelenskému
07 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Agenti tajných služieb nevystupujú verejne príliš často. V Gruzínsku teraz urobili výnimku. Tamojšia strana totiž tvrdí, že zadržala výbušniny pochádzajúce z Ukrajiny, ktoré mali byť buď použité k teroristickej akcii priamo v Gruzínsku, alebo mali byť poslané ďalej do Ruska. Transport výbušnín mal vybaviť bývalý kandidát na poslanca za Odesu z proeurópskej strany Sluha národa, ktorá je základňou prezidenta Vladimíra Zelenského.

Štátna bezpečnostná služba Gruzínska (SSG) v pondelok uviedla, že zabavila výbušné zariadenie a značné množstvo výbušného materiálu údajne pochádzajúceho z ukrajinského mesta Odesa smerujúceho do Ruska. Predstavitelia SSG vraj pri prehliadke vozidla odhalili dve batérie do elektromobilov, premenené na kontajnery, ktoré obsahovali šesť špeciálnych výbušných zariadení. O náleze informuje server Euronews, ktorý sa odvoláva na prehlásenie Gruzínskej bezpečnostnej služby.

Zariadenia vraj obsahovali plastickú trhavinu vojenskej kvality C4 v celkovej hmotnosti 14 kg. Malo ísť o trhaviny, ktoré možno aktivovať elektronickými rozbuškami a malo byť tiež možné napojiť ich na špeciálne časovače. 

„SSG tvrdí, že zariadenie a látky pochádzajú z ukrajinského mesta Odesa, a cestou cez Rumunsko, Bulharsko a Turecko nakoniec došli 19. januára do Gruzínska. Spravodajcovia uviedli, že do pašovania a prepravy zariadenia v Gruzínsku bolo zapojených sedem občanov Gruzínska, traja občania Ukrajiny a dvaja arménski občania. Za údajného organizátora plánu označili Andreja Sharashidze, ukrajinského občana gruzínskeho pôvodu a bývalého kandidáta na poslanca za Odesu z proeurópskej strany Sluha národa, napísal server Euronews.

Spravodajcovia vraj pracujú s podozrením, že nech už niekto chcel použiť výbušniny priamo v Gruzínsku, alebo ich chcel dostať napr. do Ruska a použiť ich tam, vina za ich použitie mohla byť zámerne hodená práve na Gruzínsko.

Vznikli obavy o dôležitý Kerčský most.

„Podrobnosti prípadu a faktická situácia vzbudzujú podozrenie, že zapojenie gruzínskych občanov a využitie gruzínskeho územia mohlo byť zinscenované s cieľom presunúť vinu za potenciálne teroristické činy, nech už v Gruzínsku alebo v zahraničí, na Gruzínsko samotné,“ uvádza SSG.

Za prechovávanie výbušnín možno v Gruzínsku dostať šesť rokov väzenia, ale pokiaľ bude akcia skupiny kvalifikovaná ako príprava teroristického činu, sadzba trestu stúpne až na pätnásť rokov.

Informáciu o zachytení výbušnín v Gruzínsku prevzal tiež server The Moscow Times, ktorý napísal, že na trasu cez Rumunsko, Bulharsko a Turecko upozorňuje dlhodobo aj ruská strana, ktorá tvrdí, že tadiaľ prúdia výbušniny určené na poškodenie dôležitého Kerčského mostu, ktorý spája ukrajinský polostrov Krym, ktorý je dnes už súčasťou Ruskej federácie.

Medzi Ruskom a Gruzínskom panuje určité napätie od roku 2008, keď bol v Južnom Osetsku vojenský konflikt, ktorý Gruzínci prehrali. Ide o územie, ktoré vyhlásilo nezávislosť v roku 1992, ale oficiálne nebolo uznané. Gruzínci považujú toto územie stále za svoje a v roku 2008 sa pokúsili toto stanovisko potvrdiť silovým krokom a získať nad územím plnú kontrolu. Tomu však zabránila ruská armáda, ktorá gruzínske ozbrojené sily rýchlo porazila. Rusko potom Južné Osetsko uznalo ako nezávislý štát.

Prezidentom Gruzínska bol vtedy Michail Saakašvili, ktorý funkciu vykonával do roku 2013, ale keď mu mandát skončil, odišiel do USA. V roku 2015 sa z USA presunul na Ukrajinu, získal ukrajinské občianstvo a stal sa gubernátorom Odesy. Väzby medzi Gruzínskom a Odesou existujú už dlhú dobu.

NEHORÁZNOSŤ! Ako chce Zelenskyj TOTO vysvetliť?
Ukrajinskí predstavitelia obrany obvinení z krádeže 40 miliónov dolárov z rozpočtu na zbrane! Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov určených na... Čítať ďalej
29 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik