Okresný súd v Prešove prejednával jednu z najbrutálnejších vrážd, za ktorou stál Mikuláš Černák
09 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Okresný súd v Prešove prejednával proces, ktorý sa týka Mikuláša Černáka, obžalovaného z ďalšieho hrdelného trestného činu. Vražda, ktorú spáchal, sa udiala už pred 25 rokmi. Jej obeťou bol podnikateľ Peter Suržin. Svedok, ktorý o tomto čine vypovedal, Sružina viezol v aute spolu s jeho vrahom, informuje RTVS.

Tento zločin bol označený ako jeden z najkrutejších v histórii Slovenska. Vykonávateľom bol Andrej Házy. Jozef Galica, ktorý je ohľadne tohto činu svedkom šoféroval auto, v ktorom bola obeť. Vypovedal, že Házy, sediaci na zadnom sedadle začal obeť hrdúsiť. Skutok neoznámil polícii z jediného dôvodu. Mal strach.

„Iba jedno vám poviem, že ja neviem, kde som išiel. Keby Házyho nezabili, tak ja tu dnes nie som. Házy mi to dobre naznačil, čo mám rozprávať, aby som sa mohol starať o svoje deti,“ povedal Jozef Galica o vražde.

Jeho výpovede však príbuzným obete nestačia. Syn a dcéra Petra Suržina spochybňujú jeho slová. Rovnako sa stavia k jeho výpovedi prokurátor.

„Prečo nerozprával? Až keď ho oslovila polícia, po tých osemnástich rokoch, tak až vtedy začala rozprávať. Je to môj krstný otec a za 26 rokov ani raz neprišiel a neospravedlnil sa,“ povedala dcéra zavraždeného Petrana Pazerová.

„Keď vám svedok povie, že má okno a v náznakoch popíše celú cestu aj čo kto robil... Nemôžem sa ubrániť pocitu, že pán svedok toho vedel viac, ako povedal,“ pochybuje o slovách Sružina prokurátor Okresnej prokuratúry Martin Dominik Pastier.

Jeden zo svedkov bol prítomný pri explózii auta Petra Suržinu istý čas pred samotnou vraždou. Už v tom čase mal dojem, že je sledovaný nájomnými vrahmi. „Nechcel nikde chodiť a bol úplne vystrašený,“ hovoril Alojz Holub, svedčiaci ohľadne vraždy.

Osoba, ktorá stála za týmto činom a jej hlavný organizátor bol Mikuláš „Miki“ Černák, asi najznámejšia podstava slovenského podsvetia. Ten si teraz odpykáva doživotný trest v Leopoldove. Pojednávanie prebehlo bez neho, proti čomu neprotestoval. Zodpovednosť na tomto čine však nepriznáma. „Myslím si, že tu sa preukazujú postupne stále väčšie a väčšie pochybnosti,“ povedal obhajca Černáka Jozef Karabáš.

Znalci o Černákovi: Prekvapujúce výroky po ročnom pozorovaní (GALÉRIA)
Zhruba pred rokom Slovenskom prebehla správa, že Mikuláš Černák, ktorý je označovaný za bossa slovenského podsvetia, môže po odpykaní 25 rokov požiadať o prepustenie. Doživotný trest si odpykáva v Leopoldove, odkiaľ o sebe dal vedieť hneď... Čítať ďalej
20 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Prokurátor Pastier dodal, že boli čítané aj výpovede z prípravného konania, čiže súd ich bude musieť zohľadniť, akýkoľvek to bude mať vplyv na celkové rozhodnutie súdu. Ďalšie súdne jednanie o zločinoch Mikuláša Černáka prebehne v apríli tohto roku.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik