Európski poľnohospodári sú byrokratom z EÚ na smiech
07 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Španielski poľnohospodári v utorok zablokovali dopravu na niektorých hlavných diaľniciach v krajine a pripojili sa ku kolegom v iných európskych krajinách, ktorí protestovali proti vysokým nákladom, byrokracii a konkurencii z krajín mimo EÚ. „S rôznymi odtieňmi máme v celej Európskej únii rovnaké problémy,“ povedal pre národnú televíziu TVE Donaciano Dujo, viceprezident združenia ASAJA, jedného z najväčších združení poľnohospodárov v Španielsku.

ASAJA a ďalšie združenia vyzvali na protesty od štvrtka, ale mnohí poľnohospodári sa v utorok vydali na cesty so svojimi traktormi a upchali premávku po celej krajine od Sevilly a Granady na juhu až po Gironu neďaleko francúzskych hraníc, ako uviedli dopravné úrady. „Na vidieku je toho dosť,“ povedal Dujo. V Girone bolo vidieť, ako sa traktory zhromažďujú pred dňom protestov a nesú plagáty s jedným nápisom „bez poľnohospodárov nie je jedlo“.

Poľnohospodári sa združujú po celej Európe. Nespokojní sú hlavne s politikou Green Dealu a dovozu lacných produktov z Ukrajiny i iných mimoeurópskych krajín. Vrátane krajín, kde vyšli nielen traktory, ale často i kamióny. Blokovali vládne úrady, hlavné mestá či hranice. Ich počet sa neustále rozrastá. Českí poľnohospodári o sebe tvrdia, že sú jednou z mála krajín, ktoré sú „pozadu,“ pretože im je to povahovo charakteristické, i keď aj v Čechách je evidentné prebudenie sa v tejto oblasti.

Poľskí farmári z odborového zväzu Solidarita plánujú generálnu stávku, ktorá začne v tento piatok blokádou hraničných prechodov medzi Poľskom a Ukrajinou a pripojí sa tak k podobným protestom po celej Európe. Predsedovia poľnohospodárskeho odborového zväzu Solidarita v stredu minulého týždňa jednomyseľne prijali rezolúciu oznamujúcu generálnu stávku poľnohospodárov v celej krajine. Stávka začne 9. februára blokádou všetkých hraničných priechodov medzi Poľskom a Ukrajinou a blokádami diaľnic a ciest po celej krajine medzi 9.-10. februárom.

„Došla nám trpezlivosť. Postoj Bruselu k poslednému januárovému dňu 2024 je neprijateľný pre celú našu poľnohospodársku komunitu,“ uviedol zväz Solidarita vo svojom prehlásení. „Naviac pasivita poľských úradov pokiaľ ide o dovoz poľnohospodárskych produktov a potravinárskych produktov z Ukrajiny... Nezostáva nám nič iné, než vyhlásiť generálnu stávku.“

Aj poľnohospodári v ostatných krajinách aktívne protestujú. Farmári vo Francúzsku, Belgicku, Portugalsku, Grécku, Holandsku, Taliansku a Nemecku aktuálne stále protestujú proti obmedzeniam, ktoré na nich kladú opatrenia EÚ. Pred pár dňami začali protesty aj v Írsku.

Ponuky EÚ voči európskym poľnohospodárom sú k smiechu.

Európska komisia 31. januára navrhla, aby sa poľnohospodári EÚ mohli na jeden rok odchýliť od niektorých poľnohospodárskych pravidiel EÚ prijatých v roku 2023. Takže bruselskí diktátori milostivo sľúbili, že totálnu likvidáciu európskeho poľnohospodárstva o rok odložia. Je jasné, že bruselským papalášom, ktorí iba plnia zadania svojich skutočných pánov za oceánom, sú úradníci, ktorým sú poľnohospodári k smiechu.

Brusel v obložení farmármi! (FOTOGALÉRIA)
Protesty farmárov sa šíria Európou. Slovenské médiá bývalého mainstreamu o nich hovoria len veľmi opatrne, človek sa o nich dozvie len veľmi útržkovite. Aktivista Miroslav Heredoš na sociálnej sieti Telegram zverejnil krátky zostrih spred... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik