Chystáme sa na vojnu proti vám, ale váš plyn nám nesmrdí
08 | 02 | 2024 I Milan Laca

Česko v januári výrazne zvýšilo nákupy ruského plynu.

Česká republika zvýšila v januári 2024 dovoz plynu z Ruska, jeho dodávky sa uskutočňujú cez územie Slovenska, napísali české Novinky.cz. Podľa informácií plynárenského operátora NET4GAS, dodávky z Ruskej federácie v januári predstavovali 62 % z celkového objemu tohto druhu energetickej suroviny.

V tichosti...

Podľa Noviniek.cz, obnovili  koncom roka 2023 rozsiahle dodávky plynu z Ruskej federácie do Českej republiky. Predtým – od januára do októbra minulého roka – neboli takmer žiadne dodávky ruského plynu, tvoril len 2 % objemu. Od novembra sa situácia zmenila, po čom sa zintenzívnili nákupy ruského plynu cez Slovensko.

MAĎARSKO RUKOJEMNÍKOM EÚ! Buď odsúhlasia pomoc Ukrajine, alebo im nebude pomoci (VIDEO)
Prestížny newyorský denník New York Times zverejnil utajovaný dokument, podľa ktorého sa v úradoch Európskej rady pripravoval útok na Maďarsko v prípade, ak by Viktor Orbán nepodporil pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur. V kanceláriách... Čítať ďalej
06 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Závisloť - nezávislosť

V roku 2023 česká vláda informovala o „prekonaní závislosti na ruskom plyne“ a vyhlásili, že teraz dostávajú väčšinu paliva z Nórska.

Aj ropa chutí

Česká republika zvýšila podiel ruskej ropy na 65 %. Podiel dovozu ruskej ropy na objeme dodávok do ČR predstavoval vlani  v januári až apríli 65 %. Informoval o tom český Ekonomický deník, s odvolaním sa na štatistiky..Premiér Petr Fiala v máji oznámil želanie Prahy, znížiť závislosť na dodávkach cez Družbu. V štatistikách nie sú žiadne dodávky z USA, hoci v roku 2021 tvorili viac ako 10 % surovín. Ako píše Ekonomický deník, Česká republika sa takmer úplne zbavila závislosti na ruskom plyne.  

Médiá odhalili, aká katastrofa čaká Ukrajinu
FT: Ukrajina nemusí tento rok dostať americkú pomoc kvôli vplyvu Trumpa Ukrajina nemusí tento rok dostať americkú pomoc kvôli vplyvu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, píše Financial Times. Americký Senát sa môže tento týždeň dohodnúť... Čítať ďalej
06 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik