Médiá odhalili, aká katastrofa čaká Ukrajinu
06 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

FT: Ukrajina nemusí tento rok dostať americkú pomoc kvôli vplyvu Trumpa

Ukrajina nemusí tento rok dostať americkú pomoc kvôli vplyvu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, píše Financial Times.

Americký Senát sa môže tento týždeň dohodnúť na záchrannom balíku, ale republikáni v Snemovni reprezentantov sú neoblomní. V dôsledku toho je čoraz menšia šanca, že príslušný návrh zákona prejde Kongresom v najbližších mesiacoch alebo dokonca v tomto roku.

Ako zdôraznili novinári, Donald Trump ešte pred prezidentskými voľbami ovplyvňuje americkú zahraničnú politiku a nedovoľuje Kongresu schváliť novú pomoc Kyjev tento rok.

Následky by mohli byť katastrofálne

Ukrajina už trpí nedostatkom munície, najmä delostreleckých granátov. A tento rok sa problém stane ešte akútnejším, uzavreli pozorovatelia.

Americký Senát v pondelok predstavil návrh zákona, ktorý kombinuje prideľovanie peňazí na bezpečnosť hraníc, pomoc Ukrajine a Izrael. Celkovo návrh zákona navrhuje vyčleniť 118,28 miliardy dolárov, z čoho 60,06 miliardy dolárov je určených na podporu Kyjeva. Zároveň sa plánuje vyčleniť trikrát menej - 20, 2 miliardy dolárov - na ochranu hraníc. Prezident Joe Biden Vyjadril podporu návrhu zákona a vyzval Kongres, aby ho čo najskôr schválil. Navrhovaný zákon vyvolal tvrdú kritiku zo strany republikánskych politikov.

PEPE ESCOBAR tvrdí: Rusko zvíťazí nad západnými démonmi a oslobodí Európu
Niekoľko vybraných hráčov, roztrúsených po celom bezpečnostnom aparáte Washingtonu a usilovne pracujúcich pre tých, ktorí skutočne riadia šou v USA, dospelo k záveru, že neobmedzený boj s Ruskom povedie ku kolapsu celého NATO, rozbije železnú päsť,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik