Kostlivci zo skrine bývalej vlády začínajú húfne vychádzať von (VIDEO)
06 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Minulá vláda zanechala za sebou tradičných kostlivcov, o ktorý nielenže nerada hovorí, ona o nich totiž nehovorí vôbec. Preto sa tejto pre nich nie veľmi príjemných záležitostiach rozhovoril minister obrany Robert Kaliňák.

Robert Kaliňák sa najprv vo svojom parlamentnom príhovore vyjadril o neodbornej selekcii bývalej vlády ohľadne zamerania sa na ciele, ktoré majú byť chránené.

„Ja som zásadne proti tomu, aby naša protivzdušná ochrana bola len na strategické ciele. Iste, je to jedna z dôležitých úloh, ale občania si platia protivzdušnú ochranu. My musíme chrániť aj civilné ciele. Preto má byť protivzdušná ochrana čo najmasívnejšia a možno až nadštandardná. To je pre mňa rozhodujúce. Musíme začať diskutovať o tom, čo bývalá vláda hovorila, lebo tvrdili, že dostali zľavu...“ Kaliňák je presvedčený, že aj za prijatie zľavy by mal daný štát svojim spôsobom profitovať a zľava by mala byť prenosná.

Vláda však zistila, že v prípade bývalej vlády sa o žiadnu zľavu nejednalo a týka sa len obmedzenej časti „pomoci,“ nedá sa s tým takmer nič robiť. Jarko Naď však splietal o 700 miliónovej zľavy za poskytnutie stíhačiek MIG-29 Ukrajine a za S-300 od EÚ. Nestalo sa tak a ani sa nestane... A ak si niekto myslí, že bude Slovensku poskytnuté bolestné v desiatkach miliónov, je na omyle, lebo na nič takéto pán Naď nemyslel. Ak nám EÚ niečo dá, bude to iba relatívna žobračenka v zopár miliónoch. Obyčajnému smrteľníkovi sa to môže zdať veľa, no v porovnaní s planými sľubmi je to výsmech.

Naše nebo sme ochudobnili o letky poskytnuté Ukrajine a nebudú nahradené žiadnymi peniazmi, či inou formou príjmov vo forme zbraňových systémov. Zostáva nám „znúdzecnosť“ vo forme rokovaní s USA o dodaní nie najnovšieho systému Patriot, ktorý má pre nás aspoň aký-taký význam, no je iba súčasťou najzákladnejšej obrany slovenského vzdušného systému. Jaroslav Naď sa teda spoľahol na stratégiu ak neprší, aspoň kvapká.

Zatiaľ sa však iba hovorí o predbežných rokovaniach a blahosklonnosť bývalej vlády priviedla Slovensko do fázy, keď nás musia ochraňovať cudzie krajiny.

Jedným z kostlivcov, ktorý sú už vytiahnutí zo skrine sa týka firmy Konštrukta Defence, pretože záväzky, ktorým sa zaviazali, sú neplnené ani sa nedokážu vzhľadom k situácii, v ktorej sa ocitla splniť. Nikto z ozbrojených síl nemá záujem o využívanie jej služieb, pretože sa technika z nej vracia pokazenejšia než tam prišla.

„Je tu nejaký problém, že sa tu nejakým spôsobom nafukoval balík peňazí, ktorý sa investoval do spoločnosti, je aj určité množstvo peňazí, ktorých suma sa ešte nedá kvantifikovať, pretože sa stále nedajú nájsť, investovalo sa do úplne zbytočných projektov, čo bude veľkým problémom, aj ohrozením rizika zahraničnej reputácie, pretože Konštrukta defence mala vystupovať aj v zmluve pri zmluve 8x8, pri zmluve na pásové transportéry i na húfnice Zuzana, ktoré sú financované zahraničnými partnermi, kde je jasné, že termín nebude môcť byť dodržaný...“, ozrejmil Kaliňák zvláštne šafárenie bývalej vlády so slovenskými zbrojárskymi firmami.

SLOVENSKÉ BOMBY nad ruským nebom! Bude sa SPOVEDAŤ minulá vláda?
Mimoriadne zaujímavé novinky sa včera diali v Rusku, kde popoludní tamojšie médiá začali ako na povel zásobovať svojich čitateľov najnovším odhalením v prípade tzv. „českých rakiet, ktoré vraždili ruské deti“, a chrlili na Rusov jednu dôkaznú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Matovičovsko-Hegerovsko-Ódorovská vláda zanechala v rezorte veľa problémov a dier, ktoré bude musieť súčasné ministerstvo obrany lepiť, čím vytvorili mimoriadne komplikovanú situáciu aj čo sa týka výroby a exportu zbraňového materiálu zo Slovenska. Vzniká tu následne problém navýšenia kapacity a namiesto výroby a namiesto výroby sa museli zbrojárske podniky Slovenska zaoberať predajom realít, aby mohli vyrovnať straty z príjmov zo samotnej výrobnej činnosti.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik