Českí politici nástoja na prijatí Eura. Podnikajú kroky, s ktorými mnohí občania nesúhlasia
06 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Minister pre európske záležitosti Martin Dvořák (STAN) vytvoril pozíciu splnomocnenca pre vstup Českej republiky do systému ERM II a prijatia eura. Na toto miesto menoval ekonóma a člena Národnej ekonomickej rady vlády Petra Zahradníka, informuje idnes.cz.

Vznik pozície reaguje na doterajšie nevymenovanie národného koordinátora pre zavedenie eura, o čo hnutie Starostovia a nezávislí usiluje od vlaňajšieho apríla. „Menovanie Petra Zahradníka do funkcie splnomocnenca pre vstup do Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM II) a prijatie eura je snahou podporiť spoločenskú odbornú debatu o východách a rizikách prijatia eura, ku ktorému sa Česko zaviazalo svojim vstupom do Európskej únie v roku 2004,“ uviedol minister Dvořák.  Podľa neho je Petr Zahradník osobou, ktorá do diskusie o vstupe do systému ERM II môže vniesť pokoj a odborný pohľad.

Hlavnou agendou splnomocnenca bude aktívne zapojenie do expertnej diskusie o plnení maastrichtských kritérií (kam patrí i fungovanie krajiny v ERM II) a budúcom prijatí eura, monitoring a analýza ekonomickej stránky pristúpenia k spoločnej mene a poskytovaní ďalšej odbornej podpory ministrovi pre európske záležitosti. Spolupracovať tiež bude na pripomienkovaní materiálov smerujúcich k vláde.

Funkcia je zriadená na dobu neurčitú. Z obsadenia tejto pozície nevznikajú žiadne ďalšie finančné náklady, pretože Petr Zahradník už v súčasnej dobe pôsobí ako poradca ministra. „Som presvedčený o tom, že Petr Zahradník je človek na svojom mieste, a že práve on dodá debate o eure dynamiku. Verím, že vďaka novému splnomocnencovi budeme schopní reagovať na hlavné námietky z radov odbornej verejnosti a presvedčiť čo najviac občanov, že čo najrýchlejšie plnenie všetkých maastrichtských kritérií, k čomu sa vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení, je v záujme nás všetkých“ uzavrel Dvořák.

Petr Zahradník je ekonóm a odborník na problematiku Európskej únie. Vyštudoval Vysokú ekonomickú školu v Prahe a pôsobil na prestížnych univerzitách v Londýne, New Yorku a v poľskej Lovani. Má skúsenosti z akademickej sféry, súkromného sektoru i vládnych pozícií. Mimo iné je aj členom Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) a je súčasťou Euro Teamu pri Európskej komisii.

Peniaze von z matraca, alebo zašiť späť?
Máme právo platiť peniazmi? Alebo von s tým, čo si zašívame do matraca? V poslednej dobe presakujú na verejnosť informácie o tom, že peniaze strácajú nielen na dôležitosti, význame, ale vôbec či budú platné, či nebudeme musieť platiť iba... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Hoci sa tejto témy chopili mnohí českí politici, medzi verejnosťou je prijatie Eura brané často kontroverzne a nie veľmi pozitívne. Občania Českej republiky nie sú o nevýhodách euromeny dostatočne oboznámení, a vyhlásenia „renomovaných“ ekonómov sú neraz zavádzajúce a nekompletné.  

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik