Žitná opäť boduje: Kajúcnici Imrecze a Suchoba KLAMALI, zistil novinár! A NAKA ho dala SLEDOVAŤ... (VIDEO)
05 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Toto tí ľudia na námestiach jednoducho vidieť nechcú! Vo štvrtok, 1. februára Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo brožúru, v ktorej zmapovalo 141 porušení právneho štátu v období rokov 2020-2023. Jedným z tých, ktorí sa v brožúre spomínajú, ako poškodení, je aj Adam Valček. Ten ako prvý upozornil na fakt, že vo výpovediach spolupracujúcich obvinených sú nezrovnalosti. Týmto upozornením si vyslúžil problémy, o ktorých hovoril v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou.

Valček, ktorý je zmienený v dokumente v stati „Tlak na kritických novinárov“ v Teraz takto spomína, ako aj on sám prišiel na to, že je sledovaný. Je spokojný s faktom, že konečne sa aj v médiách začínajú pripúšťať nezrovnalosti týkajúce sa tzv. kajúcnikov Imreczeho a Suchobu. Po zmienenom článku bol načas demotivovaný, no po nástupe do novej práce vyhral aj niekoľko súdov. Preto je podpora veľmi dôležitá. 

Tlak na kritických novinárov

„V auguste 2021 Hospodárske noviny a novinár na voľnej nohe Adam Valček upozornili, že v kauze Mýtnik sú vo svedeckých výpovediach spolupracujúcich svedkov Františka Imreczeho a Michala Suchobu podstatné medzery. Ide o výpoveď proti podnikateľovi Miroslavovi Výbohovi a predsedovi politickej strany Hlas Petrovi Pellegrinimu. Obaja tvrdili, že M. Výboh vzal 150-tisíc eur v roku 2014 v súvislosti s finalizovaním legislatívneho procesu k virtuálnej registračnej pokladnici a za miesto údajných korupčných schôdzok označili kanceláriu M. Výboha v hoteli Carlton. Novinári upozornili, že táto kancelária v roku 2014 vôbec neexistovala, dostavaná bola až o dva roky neskôr.

Po zverejnení článku sa novinárovi A. Valčekovi ozvala aj obhajkyňa J. Valková, ktorá mu v priateľskej nálade povedala, že jej klient M. Suchoba počul, že za kritický článok vzal 100-tisíc eur a jej klient o tom chcel vypovedať na polícii. „Ja som zastavila, aby klient rozprával do zápisnice to, čo o vás počul,“ dodala J. Valková. V tom čase kolovali informácie o snahe vykonštruovať proti novinárovi obvinenie a tak ho zdiskreditovať. Potvrdzujú to aj odposluchy tzv. poľovníckej chaty, kde sa stretávali obhajcovia s podnikateľmi a politikmi: „Marek Para ďalej prezentuje informácie o údajnom pripravovanom stíhaní novinára A. Valčeka, ktorý mal mať na sebe sledku NAKA,“ zachytilo odpočúvanie 19. augusta 2021,“ citovala v úvode relácie Teraz takto Anka Žitná z brožúry vydanej Ministerstvom spravodlivosti, ktorú pod názvom „Prehľad porušení princípov právneho štátu“ zverejnilo 1. februára.

Advokát Ribár o dokumente vlády: Aj pre mňa je to desivé čítanie
Vo štvrtok (1. februára) predstavila vláda dokument „Prehľad porušení princípov právneho štátu“. Pozorne si ho preštudoval aj JUDr. Martin Ribár, ktorý svojich sledovateľov na Facebooku prosí, aby nie len čítali, ale aj zdieľali a šírili ďalej. A... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Mal podozrenie

„Áno, mal som podozrenie zo sledovania. V ten večer nás sledovalo nejaké strieborné auto. Keď sme si to so ženou uvedomili, išli sme do nákupného centra Pharos pri bratislavskom letisku, kde som ich točil dookola na kruhovom objazde. Napriek tomu, že Pharos bol zavretý. Druhé kolečko už neurobili, ale išli do zavretého nákupného centra Bauhaus,” spomína práve na sledovačku NAKA Valček.

Bezvýhradná dôvera sa konečne rozpadá

„Teraz je to spochybňované, že sú tam polopravdy. Je tam 140 príbehov. Keby aj štatisticky 14 príbehov z toho bolo polopravdami, máme tam 90 percent príbehov, ktoré sedia. Sú tam aj úplne nové informácie, nové odposluchy, ktoré citujú vyšetrovateľov, ktorí hovoria o tom, že dávajú ľudí do väzby, aby sa priznávali,”upozorňuje novinár, ktorý je rád, že konečne sa aj v médiách prestáva bezvýhradne dôverovať tzv. kajúcnikom. Pripomína, že aj verejná mienka sa uspokojila s prepísaním dátumov a nik nepripustil námietky.

Vraj vzal stotisíc

„Všetko sa mi verifikovalo až spätne, keď vyšli nahrávky z poľovníckej chaty, kde senát Najvyššieho súdu citoval pasáž tých odposluchov, ktorá sa venuje mne. Obhajca, pán Para tam povedal, že ja som mal mať sledku NAKA na sebe po tom článku a nejaká diskreditácia sa mala diať,“ hovorí novinár. Berie to však tak, že novinár pri svojej práci zažije hocičo, on si robí svoju prácu, aj policajti si robia tú svoju.

Potom prišiel aj rozhovor cez zabezpečený komunikačný kanál so Suchobovou advokátkou, v ktorom padla aj informácia, že jej klient má informáciu, že za napísanie článku dostal stotisíc eur, čo je neprimerane veľká, až úsmevná suma.

Odmlčal sa

Po týchto demotivujúcich skúsenostiach sa na dlhšie odmlčal a „na scénu“ sa vrátil len prednedávnom. Pri svojej práci totiž necítil podporu ani vydavateľa/média, pre ktoré pracoval. Už v novej práci odkryl informácie o fiktívnych obchodoch advokátov kajúcnikov. Fiktívne sú podľa Valčeka preto, lebo malo ísť o taký objem investičného striebra, pri ktorom by sa oplatilo ísť priamo do mincovne a nakúpiť ich bez sprostredkovateľa, čo oni neurobili.

„Nasledovala séria žalôb od pani Valkovej (jednej z advokátov, pozn. red.), ktoré sú dodnes bezprecedentné, pretože prvýkrát sa v nich riešilo zverejňovanie bankového tajomstva a rôznych citlivých informácií,“ pokračuje Valček s tým, že aj tieto veci rieši európska legislatíva s tým, že takéto žaloby pôsobia, ako pokus o šikanu či umlčiavanie novinárov. Súdy Valček vyhral aj vďaka tomu, že mal podporu vydavateľského domu. Dodáva preto, že tá inštitucionálna podpora bola v tom danom momente veľmi dôležitá.

Nekritické rozhovory

Valček upozorňuje, že aj tu je veľmi častou praktikou dvojitý meter. Ako príklad použil SME a ich rubriku Rozhovory ZKH. Keď mala ako respondenta Mareka Paru, boli otázky veľmi trefné, no keď tam bol Daniel Lipšic, rozhovor nebol podľa Valčeka vedený kriticky, pričom by bolo na čo sa pýtať. Ako príklad Valček uvádza 16 dní trvajúcu nezákonnú väzbu Patrika Vidašiča.

Čo sa bude diať ďalej

„Je to podceňované, ale postupom času na Slovensko prichádzajú notifikácie z ESĽP, teda že Európsky súd pre ľudské práva prijal oznámenie, ktorým sa bude ďalej zaoberať. Nie je to definitívne potvrdenie oprávnenia sťažnosti, ale kto pozná rozhodovací proces a štatistiky vie, že keď už je sťažnosť prijatá, je veľmi pravdepodobné, že jej bude vyhovené," upozorňuje Valček s tým, že aj pred rokmi pred tým varoval, jeho obavy zo žalôb boli zosmiešňované. Tieto procesy nás zaradia medzi krajiny, s ktorými kvôli nedodržiavaniu práva zrejme veľmi nechceme byť spájaní.

VIDEO! Zoroslav Kollár sa venuje Lipšicovým milenkám
Zoroslav Kollár sa v najnovšom videu opäť venuje špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi o ktorom si myslí, že je mizerný právnik, ale tentokrát sa zameriava na niečo iné. Na pikantnosti zo života Daniela Lipšica, z viacerých... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik