Odborník varuje: VEĽKÝ SVETOVÝ KONFLIKT JE NA SPADNUTIE!
06 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Ekonóm a arabista Jiří Weigl z Inštitútu Václava Klausa varuje pred veľkým svetovým konfliktom, ktorý je podľa neho na spadnutie. Rozbuškou ale už určite nebude konflikt na Ukrajine, ktorý je takmer zamrznutý, ale situácia na Blízkom východe. Tam je situácia nestabilná na mnohých miestach, a to všetko vraj kvôli zlej zahraničnej politike Spojených štátov. Viac ako inokedy by vraj mali od politikov i médií zaznievať apely k mieru, hoci je tomu bohužiaľ práve naopak, informujú české Parlamentní Listy.

Weigl hodnotí udalosti posledných mesiacov na Blízkom východe, kde od teroristického útoku Hamasu na Izrael situácia eskaluje aj na ďalších miestach a naplno sa prejavuje, ako je tento región rozvrátený zahraničnou politikou USA posledných dekád.

Pokračujúca apokalypsa

„Bezvýsledné americké a britské útoky na jemenských Hútíov, ktorí ohrozujú globálne významnú námornú cestu Červeným morom, útoky islamistov na amerických vojakov v púštnych základniach v Sýrii a Iraku a mohutná americká vzdušná odveta, pokračujúca apokalypsa v Gaze, podivné napätie na hraniciach Iránu a Pakistanu, to všetko je realita dnešných dní na Blízkom východe,“ vymenúva Weigl jednotlivé miesta napätia.

Nikto na svete pritom podľa Weigla nevie, aký bude ďalší vývoj a svoje záujmy majú v regióne všetky svetové veľmoci. „Okolitý svet situáciu iba zdesene registruje, počíta náklady a škody a hrozí sa eskalácie, ktorá len a len vypuknúť. Nikto nemá predstavu, čo so zničenou Gazou, nikto nevie, ako budú Izraelčania a Palestínčania môcť ďalej koexistovať, nikto netuší, k čomu má viesť ďalšie zvyšovanie napätia vo vzťahoch USA s Iránom. Prípadné zatiahnutie Pakistanu do konfrontácie s Iránom zaťahuje do hry odvekého rivala Pakistanu - Indiu. O záujmoch Ruska a Číny je zbytočné diskutovať,“ vysvetľuje Weigl, že pokračujúce napätie v regióne môže potenciálne rozpútať svetový konflikt.

Biden, fotokoláž, zdroj: Getty Images

História sa opakuje

„Mnohým pozorovateľom dnešná doba pripomína začiatok XX. storočia, dobu pred prvou svetovou vojnou, kedy tiež narastalo napätie medzi veľmocami, prepukali periodické mocenské krízy a verejnosť v jednotlivých krajinách, ukolísaná dlhým mierovým obdobím, si nevedela predstaviť vojnové hrôzy, ku ktorým konfrontácia veľmocí môže viesť. Dnes akoby sa história opakovala,“ varuje Weigl v glose na stránkach IVK.

Celkom nepochopiteľne sú pritom všetci, ktorí volajú po mieri, označovaní ako zradcovia, ktorí napomáhajú raz Rusom, druhýkrát Hamasu a ďalším „nepriateľom“ Západu. „Volanie po mieri je zrada a napomáhanie nepriateľovi, v kurze je volanie po víťazstve na bojisku a zničenie súpera. Veľkú vojnu si už nikto nepamätá, nikto sa jej nebojí. A politici na to počujú a zvyšujú stávky. Nezodpovedným spojencom sa dostáva záruk, ktoré bez straty tváre nemožno nedodržať. Svet sa dostáva na šikmú plochu poháňaný nezodpovednými médiami a politickou manipuláciou,“ je presvedčený Weigl, že sa situácia stáva stále nebezpečnejšou.

Rozbuškou zrejme bude práve situácia na Blízkom východe, a nie Ukrajina

A rozbuškou zrejme bude práve situácia na Blízkom východe, a nie Ukrajina, kde je konflikt zamrznutý a už bez väčšieho záujmu verejnosti. „O úlohe Balkánu v úlohe povestného suda prachu dnes súťaží Ukrajina s Blízkym východom. Zatiaľ čo Ukrajina však už, zdá sa, po dvoch rokoch vyčerpala svoju brizanciu a stáva sa zamrznutým konfliktom postupne miznúcim z titulných stránok novín, Blízky východ je na najlepšej ceste k explózii,“ má jasno Weigl.

Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images

Vinníkom je podľa neho okrem iného zlá politika Západu a predovšetkým Spojených štátov v posledných dekádach. „Dnes sa v plnej nahote ukazujú tragické výsledky politiky Západu, predovšetkým USA, v posledných dekádach, ktoré zničili a rozvrátili východnú časť arabského sveta, tzv. Mašriq. Dôkazom tejto katastrofálnej politiky je, že americké vojny a intervencie odovzdali vplyv v regióne teokratickému Iránu, ktorý je dnes regionálnou veľmocou ovplyvňujúcou svetové dianie ďaleko od svojich hraníc. Dnes, po teroristických útokoch Hamasu a zničení Gazy, je nádej na riešenie palestínsko-izraelského konfliktu v nedohľadne. Úplne rozvrátené sú Libanon a Sýria, rovnako ako Irak, ktorého režim dosadený Američanmi ich dnes sám označuje za okupantov. Pod povrchom bublá kurdský problém antagonizujúci Turecko,“ vymenúva Weigl štáty, kde môžu vzniknúť problémy.

A tak sa oči západných krajín stáčajú k Saudskej Arábii alebo Kataru, teda k štátom s vlastnými problémami, ktoré ale Západ dokáže prehliadnuť. „Saudská Arábia po skúsenostiach s americkou politikou hľadá východiská v znížení napätia s Iránom. Nádeje sa upínajú k ropnému štátu Katar, utrácajúcemu svoje obrovské bohatstvo v podivných mocenských hrách financujúcich raz islamistov, inokedy zase rôzne prozápadné aktivity,“ vysvetľuje arabista.
Vojna nemôže byť riešením

Z vyššie povedaného je podľa Weigla úplne zrejmé, že je potrebné apelovať na mierové riešenie problémov, inak hrozí veľký svetový konflikt. „Ďalšie rakety, bomby, lietadlové lode môžu ťažko napraviť skazu, ktorú už tomuto nešťastnému regiónu priniesli. Môžu naopak zapáliť oveľa väčší požiar, ktorý rozpúta svetovú katastrofu. O výstreloch v Sarajeve tiež nikto nepredpokladal, k čomu povedú. Preto je nutné vznášať apely na udržanie mieru na tých, ktorí rozhodujú, kým je čas. Vojna nemôže byť riešením,“ uzatvára Weigl.

TRETIA SVETOVÁ VOJNA DO NOVEMBRA! - ohromil Donald Trump
Zatiaľ to vyzerá, že kandidátom republikánov na prezidenta USA bude Donald Trump. Bývalý prezident nedávno prehovoril v televízii Fox News, kde sa venoval svojim plánom po zvolení, napríklad uzavretí hraníc a deportácii nelegálnych migrantov. A... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik