Veľký prieskum kvality života v európskych metropolách! Ako dopadlo Slovensko?
05 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Európska komisia pravidelne vykonáva prieskumy spokojnosti obyvateľov veľkých miest. Podľa prieskumu sú  s podmienkami na život, prácu a bývanie najspokojnejší obyvatelia žijúci v Zürichu, Groningene, Kodani, Lipsku, Gdansku, Štokholme, Ženeve, Rostocku, Brage a Kluži. V rámci Slovenska prieskum sledoval Bratislavu a Košice (z celkových 52 sledovaných miest). Prieskum pre naše metropoly dopadol prekvapivo pozitívne.

Vo všeobecnosti v skúmaných miestach bolo spokojných viac, ako 90 percent ľudí. EK zaujímala napríklad bezpečnosť obyvateľstva, práca, či bývanie. Bratislavčania sú vcelku spokojní, kým spokojnosť Košičanov má stúpajúci trend. Ako je to v iných mestách Slovenska prieskum neuvádza, informuje portál cas.sk

Všeobecná spokojnosť a bezpečnosť

So životom vo svojom meste je spokojných viac, ako 90 percent ľudí, ktorí sa zapojili do prieskumu. V rámci hlavného mesta je to 91 percent a Košice sú na tom o jedno percento lepšie.  K spokojnosti nepochybne patrí aj bezpečnosť pohybu v nočných uliciach. Tu platí, že ten je bezpečnejší skôr v menších mestách, ako v metropolách, kde je veľkým problémom.

Bratislavčania zobrali pušky a poďho na zver! Tentokrát len na diviaky (VIDEO)
Diviaky na prechádzke Dúbravkou, utekajúce po električkovej trati, či dokonca „ponáhľajúce sa“ k Slovenskému národnému divadlu, či črieda, pasúca sa priamo pod panelákmi na Dlhých dieloch... To je len pár záberov, ktoré v uplynulom roku-dvoch... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Práca v Bratislave

Čo sa týka spokojnosti s prácou, Bratislava sa umiestnila na 10-tom najlepšom mieste. S prácou sú tu spokojné takmer tri štvrtiny (72 percent) obyvateľov. Horšie je to s bývaním.

Iba 15 % ľudí si myslí, že v ich meste je jednoduché nájsť si dobré bývanie za rozumnú cenu. „Na verejných službách a verejnej správe záleží. Verejná správa zohráva v živote mnoho úloh - od územného plánovania až po verejné služby, ako sú nemocnice, školy a ďalšie vybavenie,konštatuje eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreira Prieskum tiež ukázal, že vďaka nižšej hlučnosti, väčšej čistote a vyššej bezpečnosti je kvalita života vyššia v malých a stredne veľkých mestách.

pixabay/Košice, Dóm svätej Alžbety, pešia zóna

Vlastné bývanie je problém

Ľudia v Bratislave majú síce vyššie príjmy, ale ceny bytov sú nepomerne vyššie. Po zvýšení úrokových sadzieb na úvery sa dostupnosť dramaticky znížila. Problém kúpiť si vlastné bývanie však majú obyvatelia v každej metropole, aj tu sú ceny za nehnuteľnosti nižšie v menších mestách. Kvôli drahším peniazom je dnes splátka hypotéky aj o polovicu vyššia ako v časoch, keď sa za ňu platilo 1 percento.

Práce nie je málo

Časy, keď bol problém získať prácu sú dávno preč. Dnes je skôr opačný problém – máme nedostatok uchádzačov o prácu. Zvlášť to platí v hlavnom meste, kde je pracovných príležitostí stále najviac. Z viac, ako 314-tisíc inzerátov na portáli Profesia.sk bolo cez 115-tisíc z Bratislavského kraja.

Žitná opäť boduje: Kajúcnici Imrecze a Suchoba KLAMALI, zistil novinár! A NAKA ho dala SLEDOVAŤ... (VIDEO)
Toto tí ľudia na námestiach jednoducho vidieť nechcú! Vo štvrtok, 1. februára Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo brožúru, v ktorej zmapovalo 141 porušení právneho štátu v období rokov 2020-2023. Jedným z tých, ktorí sa v brožúre spomínajú, ako... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik