Harabin EXKLUZÍVNE pre HD: Nový svetový poriadok
05 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Na to, aby sme si vedeli predstaviť ako sa formuje súčasný svet, posúdiť a rozoznať rôzne videnia a koncepcie ako má svet vyzerať, musíme pravdivo posúdiť súčasný vývoj vo svete. Iba tak môžeme zladiť naše snaženie o zachovanie Slovenskej republiky ako suverénneho národného štátu s novým vývojom. Hovorí kandidát na prezidenta Slovenskej republiky 2024 Štefan Harabin.

Americký prezident Joe Biden nedávno povedal, že starý svetový poriadok už nefunguje a treba postaviť nový svetový poriadok. Znie to povzbudivo, ale falošne. Ide opäť iba o totálne zachovanie súčasných pomerov a vedúceho postavenie USA nad celým svetom. Hegemónia USA ako jediného svetovládcu sa definitívne končí. Ich vlastným pričinením. A na opätovné oslovenie celého sveta USA proste nemajú žiadnu novú alebo aspoň akceptovateľnú koncepciu.

Vývoj sa však nedá zastaviť

Svet už v blízkej budúcnosti môže byť podstatne bezpečnejším a šťastnejším miestom pre život ľudstva. Pravdivo pomenovať problémy sa celkom prirodzene rozhodla morálne vysoko vyspelá civilizácia Ruskej federácie v predstavení tzv. ruského sveta. Je to objektívne historicky osobitná civilizácia, ktorá nikdy neničila iné národy, ale naopak ich ochránila a podporila ich pokračujúcu mierovú existenciu. Dnes na území Ruskej federácie takto slobodne žije vyše tristo rôznych národov a národností. Práve táto osobitosť umožňuje byť Ruskej federácii prirodzenou autoritou a príkladom mierovej perspektívy pre všetky národy sveta. Prakticky ihneď preto našla aj pozitívnu reakciu v mohutných svetových veľmociach, najmä v Číne, Indii, Brazílii, v štátoch Afriky a Blízkeho východu a prakticky u všetkých pokrokovo a mierovo zmýšľajúcich ľudí všade na svete.

Povedzme si o aké návrhy ide

Nazvime to spoločne ako je navrhované „otvorený svet“. Treba v ňom dbať o zachovanie existujúcej rozmanitosti a nedovoliť jej ovplyvňovanie. Z hľadiska poriadku a rešpektovania právnych vzťahov, bez ktorých by existoval vo svete chaos, musí byť každý štát suverénny, nezávislý od inej vonkajšej sily a spoločne budú takéto suverénne subjekty prijímať riešenia. Tu je základom bezpečnosť pre všetkých a pre každého, bez vytvárania vojenských blokov. Aj dnes platí zásada vyjadrená v Charte OSN, že všetci sú si rovní. Na tom treba stavať. Spravodlivosť musí byť dostupná pre všetkých. Rozvinutý svet sa už nemôže spoliehať na koloniálne vykorisťovanie slabších štátov silnejšími západnými, ktoré si na tom postavili svoj blahobyt a prosperujúcu vlastnú ekonomiku. Všetci musia mať prístup k svojmu vlastnému prírodnému bohatstvu a akékoľvek konanie proti tomu musí byť považované v medzinárodnom práve za trestné. To znamená, že všetky nové princípy musia byť vymožiteľné aj silovým spôsobom.

Vychádzať musíme z toho, že všetky civilizácie sveta sú vzácne a rovné, žiadna nie je lepšia ako druhá. Civilizáciu pritom treba chápať nie ako nejaké územie, ale cennosti, ktorých nositeľmi sú ľudia, národy sveta. Mnohopolárny svet sa tým zosilní. Bude zložitejší, rôznorodejší, s mnohými, často aj protichodnými záujmami, ale práve preto omnoho zaujímavejší a bohatší svojimi možnosťami.

Aké riešenia možno hľadať pre nás?

Slovensko nepotrebuje od nikoho súhlas na to, aby presadzovalo vlastné životne dôležité záujmy. Našu zahraničnú politiku musíme začať na základe nášho výlučného práva a našich štátnych záujmov tvoriť aj mimo rámca Európskej únie. Hovorím pritom o nových obchodných, ekonomických a kultúrnych vzťahoch s ostatnými štátmi sveta. Vzhľadom na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v EÚ, sa potreba takýchto nových vzťahov stane pre súčasné členské štáty EÚ prvoradou úlohou.

Samozrejme, že geograficky je pre nás Európa, najmä jej stredná časť prirodzeným priestorom našich medzinárodných vzťahov. Normálne je, že pre nás sú najdôležitejšie vzťahy s našimi bezprostrednými susedmi. Nemôžeme však ignorovať ostatný svet. Pripomeniem, že Slovenská republika má diplomatické styky prakticky so všetkými štátmi sveta a je členom ďalších, asi 20 rôznych medzinárodných organizácií. O žiadnej našej izolácii nemôže byť ani reči.  

Štefan Harabin
Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky 2024

Harabin EXKLUZÍVNE pre HD: Menšinové práva
Podľa niektorých verejných návrhov pána Ivana Korčoka, jedného z kandidátov na post prezidenta republiky treba znovu oživiť rôzne pohľady na prijímanie historického vývoja na Slovensku a v Maďarsku. Inými slovami on sa snaží opäť rozohrať tzv.... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik