DRÁMA V ALPÁCH Na najvyššom vrchu Rakúska uviazli dvaja zranení Slováci! Záchranári NEMAJÚ ŠANCU
05 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Dvojica horolezcov zo Slovenska v nedeľu uviazla na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách. Záchranné práce pokračujú, informuje portál tvnoviny.sk s odvolanim sa na agentúru APA.

Záchranári bojujú so silným vetrom

Horolezci v nedeľu večer v núdzovom volaní uviedli, že pri páde skaly na severnej stene Grossglockneru utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3200 metrov.

Okamžite bol zostavený záchranný tím zložený z horskej záchrannej služby Heiligenblut, alpskej polície Spittal an der Drau a záchranného zdravotníckeho vrtuľníka RK1. „Vzhľadom na silný vietor sa k dvom alpinistom už nedalo dostať a vrtuľníkom ich zachrániť,“ uviedla polícia pre portál denníka Kronen Zeitung.

Zlyhal aj ďalší pokus

Ďalší pokus o záchranu zlyhal v pondelok ráno. „Hore je príliš veterno, takže nemôžete použiť helikoptéru. Museli by sme vyliezť z doliny na lyžiach, ale to by bolo príliš ďaleko."

„Dôležité je, že oni dvaja nie sú až tak vážne zranení, v bivaku im je teplo a sú zásobení aj jedlom,“ vysvetlil Klaus Brandsätter z horskej záchrannej služby Heiligenblut.

Grossglockner, zdroj: FB/Hanibal

O 14.00 h. sa opäť prerokuje situácia a rozhodne sa o ďalšom postupe. „Ak sa záchrana nepodarí dnes, alpinisti tam budú musieť zostať hore ďalšiu noc a zajtra by sme to skúsili znova,“ povedal Brandstätter.

Grossglockner (nem. Großglockner) je s výškou 3 798 m n. m. najvyšší vrch v Rakúsku a najvyšší vrch v Alpách východne od Brennerského priesmyku.

AKTUALIZOVANÉ VÁŽNA NEHODA VLAK sa na priecestí zrazil s autom! BRUTÁLNE FOTO zrážky!
Pre nehodu je aktuálne prerušená vlaková doprava v úseku Prešov – Drienovská Nová Ves. Železničná spoločnosť Slovensko o tom informuje na sociálnej sieti. Ako uvádza, dôvodom je stret vlaku iného dopravcu s motorovým vozidlom na... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik