AKTUÁLNE Rúti sa na nás POHROMA: Na týchto miestach radšej nevychádzajte z domu!
05 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Pondelok so sebou prinesie nepredvídateľné počasie, ktoré môže byť nebezpečné a spôsobiť škody. Preto by ste si mali dávať pozor, kde sa budete zdržiavať. Ak je to možné, radšej ani nevychádzajte z domu, aby ste nič neriskovali, upozorňuje portál regiony.sk.

V pondelok 5. februára bude najväčším problémom na väčšine územia silný vietor. Teploty síce budú nadpriemerné na toto obdobie a budú presahovať hranicu +10° C, avšak pocitovo to môže byť oveľa menej. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viaceré výstrahy.

Výstrahy dokonca 3. stupňa

Najhoršie na tom majú byť okresy Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. V týchto lokalitách sú totiž počas celého dňa vydané výstrahy 3. stupňa pred nebezpečenstvom. 

“V okresoch sa očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 – 50 m/s (160 – 180 km/h) a/alebo priemernú rýchlosť 30 – 34 m/s (110 – 120 km/h), t.j. mohutná víchrica až orkán,” varujú meteorológovia.

“Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod.),” dodáva SHMÚ.

shmu

Aktuálne výstrahy pre Slovensko. Zdroj: SHMÚ

A čo zvyšok Slovenska?

Výstraha 2. stupňa platí pre okres Tvrdošín, kde sa tiež očakáva mohutná víchrica. Pre takmer celé západné a časť stredného Slovenska sú vydané výstrahy prvého stupňa. 

“Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 12 m/s (45 km/h) alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,” varujú odborníci.

Pozor si preto dávajte nielen doma, ale aj na cestách. Vietor môže lámať stromy, ktoré môžu spôsobiť rôzne komplikácie a dopravné obmedzenia.

AKTUALIZOVANÉ VÁŽNA NEHODA VLAK sa na priecestí zrazil s autom! BRUTÁLNE FOTO zrážky!
Pre nehodu je aktuálne prerušená vlaková doprava v úseku Prešov – Drienovská Nová Ves. Železničná spoločnosť Slovensko o tom informuje na sociálnej sieti. Ako uvádza, dôvodom je stret vlaku iného dopravcu s motorovým vozidlom na... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Silný vietor bráni aj záchrane Slovákov v Alpách

Silný vietor komplikuje aj záchranu dvoch slovenských horolezcov v Alpách. Dvojica horolezcov zo Slovenska totiž v nedeľu uviazla na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách. V núdzovom volaní uviedli, že pri páde skaly na severnej stene Grossglockneru utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3200 metrov.

Okamžite bol zostavený záchranný tím zložený z horskej záchrannej služby Heiligenblut, alpskej polície Spittal an der Drau a záchranného zdravotníckeho vrtuľníka RK1. „Vzhľadom na silný vietor sa k dvom alpinistom už nedalo dostať a vrtuľníkom ich zachrániť,“ uviedla polícia pre portál denníka Kronen Zeitung.

Ďalší pokus o záchranu zlyhal v pondelok ráno. „Hore je príliš veterno, takže nemôžete použiť helikoptéru. Museli by sme vyliezť z doliny na lyžiach, ale to by bolo príliš ďaleko."

DRÁMA V ALPÁCH Na najvyššom vrchu Rakúska uviazli dvaja zranení Slováci! Záchranári NEMAJÚ ŠANCU
Dvojica horolezcov zo Slovenska v nedeľu uviazla na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách. Záchranné práce pokračujú, informuje portál tvnoviny.sk s odvolanim sa na agentúru APA. Záchranári bojujú so silným vetrom Horolezci v nedeľu večer v... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik