Ruský kozmonaut prekonal rekord! Vo vesmíre strávil celkovo takmer dva a pol roka
04 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ruský kozmonaut Oleg Kononenko sa stal osobou, ktorá strávila najdlhší čas vo vesmíre. 59-ročný Kononenko strávil počas svojej kariéry viac ako 878 dní a 12 hodín nad zemou. Predchádzajúcim držiteľom rekordu je od roku 2015 Gennadij Padalka. Jeho krajan ho porazil asi o pol hodiny.

Kononenko uskutočnil podľa Aktuálně.cz od roku 2008 päť letov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Pre agentúru TASS povedal, že každá cesta si vyžaduje starostlivú prípravu kvôli neustálej modernizácii stanice. Život astronauta je však pre neho splneným detským snom.

"Lietam do vesmíru, aby som robil to, čo milujem, nie aby som lámal rekordy. Sníval som o tom, že sa stanem astronautom, snažil som sa o to už od detstva. Tento záujem, ako napríklad možnosť ísť do vesmíru, žiť a pracovať na obežnej dráhe, ma motivuje pokračovať v lietaní," povedal Kononenko.

Jeho súčasná misia na ISS sa začala 15. septembra minulého roka, keď odštartoval s astronautom Loral O'Hara z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a jeho kolegom z Roskosmosu Nikolajom Chubem. Na konci tejto misie sa Kononenko stane prvým človekom, ktorý strávi 1000 dní vo vesmíre.

Medzinárodná vesmírna stanica je jedným z posledných miest, kde Rusko a Spojené štáty spolupracovali napriek ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá zaznamenala najhoršie vzťahy medzi oboma superveľmocami za posledné desaťročia. Koncom decembra minulého roka Roskosmos oznámil, že sa dohodol s NASA na predĺžení spoločného letového programu na ISS do roku 2025.

VIDEO:

VIDEO:

Veľká senzácia! Hlása obrovský titulok jedného z najodpornejších bulvárnych denníkov na Slovensku
"Naše vzťahy sú hlbšie a mali by byť založené na niečom inom ako na slepej dôvere v hry veľmocí. Pílite si konár pod sebou, ak na jednej strane veríte západným veľmociam, ktoré naše národy vždy v kritických situáciách oklamali a opustili, a na... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik