PERFEKTNÁ ministerka Saková v diskusii s Michalom Šimečkom z PS
04 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Strana Hlas-SD v parlamente podporí pozmeňujúci návrh Tibora Gašpara (Smer-SD) k novele Trestného zákona. Vicepremiérka a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) v diskusnej relácii TV Markíza Na telo uviedla, že poslanci Hlasu nebudú mať problém zaň zahlasovať. Líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka podotkol, že Gašparov návrh prináša kozmetické úpravy v niektorých oblastiach a zhoršenie v iných. Upozornil, že novela ohrozí majetok a bezpečnosť obyvateľov Slovenska.

"Pozmeňujúci návrh bol predložený na ústavnoprávnom výbore, o ňom sa bude hlasovať v súvislosti, keď sa bude hlasovať aj o zákone ako celku. My vnímame, že zmeny, ktoré boli spravené, sú dostatočné," uviedla Saková. Neočakáva ďalšiu konceptnejšiu úpravu novely zo strany koalície.

Zopakovala, že cieľom zmien je priblížiť sa štandardom Európskej únie a spraviť z represívnej justície restoratívnu, teda prevýchovnú. Na margo kritiky, že koalícia chce novelou pomôcť "svojim ľuďom", reagovala, že žiadny konflikt záujmov nevidí. "Vláda ani parlament ľudí súdiť nebude, budú to robiť sudcovia. Zákon je len nástroj, v akých hraniciach sa budú pohybovať," dodala.

ŠOKUJÚCA SPRÁVA! Svet náhle opustila legenda českého divadla i filmu
Vo veku 87 rokov opustil svet jeden z najobsadzovanejších českých hercov Karel Hábl, uviedol blesk.cz. Jeho smrť priateľov veľmi zaskočila, veď ešte nedávno si užíval v Paríži s priateľkou Janou Sikorovou. Tá tiež smutnú správu uverejnila vo svojom... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Šimečka upozornil, že návrh novely je nebezpečný, a opakovane ho skritizoval

"Ak prejde, ohrozí to bezpečnosť a majetok občanov Slovenskej republiky, tisíce páchateľov budú na slobode, bude to motivovať k vyššej kriminalite a ohrozuje to aj možnosť čerpania eurofondov," vymenoval líder PS. Nesúhlasí so Sakovou. V schvaľovaní novely vidí jasný konflikt záujmov. Zároveň pripomenul, že európske inštitúcie apelujú, aby sa novela neschválila.

Skritizoval tiež vládu za to, že popri novele nerieši iné problémy Slovenska. Saková to odmietla. Vláda má podľa nej pripravených viacero zákonov na pomoc občanom, ktoré chce predložiť po schválení trestnej novely. "Kedykoľvek ste mohli obísť diskusiu o Trestnom zákone, máte väčšinu v parlamente, môžete organizovať schôdzu, ako chcete," reagoval Šimečka. Dodal, že opozícia je kedykoľvek pripravená diskusiu prerušiť a hovoriť napríklad o ochrane spotrebiteľov či znižovaní cien potravín.

UKRAJINCI PROVOKUJÚ! Vytvorili zoznam nepriateľov Ukrajiny. Zaradili na neho premiéra Fica, Orbána a ďalších
Ukrajinský web vytvoril zoznam nepriateľov Ukrajiny. Rebríček obsahuje mená politikov, majiteľov médií, komentátorov a pod. nielen zo Slovenska, ale aj z celého sveta. Tvorcovia ukrajinského webu sú hrdí, že sa im tento kúsok podaril a o menách,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik