Džibutsko sa stáva stredobodom záujmu kvôli konfliktu na Blízkom východe
05 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Pomerne neznáma a malá krajina Džibutsko v Afrike je teraz vďaka svojej strategickej polohe jednou z najdôležitejších krajín planéty. Leží pri Bráne nárekov, úžine prepojujúcej Červené more s Indickým oceánom. Práve sme teraz smerujú zraky celého sveta kvôli jemenským povstalcom, ktorí v odvete za izraelskú operáciu v Pásme Gazy ostreľujú nákladné lode. A tiež kvôli migrácii.

Po Gambii a Svazijsku je Džibutsko najmenšou krajinou Afriky. Má niečo cez milión obyvateľov. Jeho obrovský geopolitický význam spočíva v mieste, kde leží. Úžinou vedie jedna z najfrekventovanejších námorných ciest sveta. „Denne tadiaľto prejde desatina celosvetového obchodu. Krajina slúži ako stredisko pre natankovanie a prekladanie nákladov a je vstupnou bránou do Suezského kanála,“ ozrejmuje jeho význam pre server aktuálne.cz Jakub Shelby, ktorý v Džibutsku pracuje v OSN.

V oblasti naviac v posledných týždňoch zúri konflikt. Američania a Briti ostreľujú Jemen, aby zabránili tamojším povstalcom Húsiom v útokoch na nákladné lode v Červenom mori. Húsiovia sa vyhrážajú, že neprestanú narušovať lodnú dopravu, kým Izrael neukončí vojnu v Pásme Gazy. Napätá situácia má ekonomický dopad na celý svet. „Húsiov sa dosiaľ nepodarilo odradiť od ďalších útokov. Iránom podporovaná militantná skupina zostáva vzdorovitá a región je na pokraji širšej vojny,“ hovorí Shelby.

Džibutsko je príťažlivým partnerom vďaka stabilnému usporiadaniu v inak politicky turbulentnom a nestálom regióne. A tiež kvôli svojej blízkosti veľmi rizikovým krajinám v Afrike a na Blízkom východe. Susedné Somálsko je zdrojom konfliktov kvôli pirátom i teroristom z hnutia Aš-Šabáb a Jemen roky sužuje neprehľadná občianska vojna. Tiež preto svetové mocnosti zriaďujú v Džibutsku základne. Vojakov tu majú USA, Francúzsko, Japonsko, Taliansko alebo Čína.

Džibutsko je významné aj kvôli migrácii. Cez africký kontinent križujú tri hlavné migračné trasy. „Tá severná vedie zo subsaharskej Afriky do Líbye a potom do Európy. Po južnej migrujú ľudia z východnej Afriky, Afrického rohu a oblasti Veľkých jazier do Juhoafrickej republiky. A potom je tu práve východná trasa, ktorú využívajú hlavne občania Etiópie, ktorí sa vydávajú cez Džibutsko, Jemen a hľadajú lepší život na Arabskom polostrove,“ vysvetľuje Shelby.

V Červenom mori začína vrieť voda!
Irán dal balistické rakety Húsíom, aby zaútočili na lode v Červenom mori. Teherán odovzdáva jemenskému hnutiu Ansar Allah (Húsíovia) balistické rakety, drony a spravodajské informácie. Používajú ich na ostreľovanie a útoky na lode v Červenom... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik